Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Dobbeltregistrering til besvær

I løpet av siste halvdel av mai gikk det ut brev fra Brønnøysundregisteret til ca 80.000 personer om at de står registrert i mer enn ett tros- eller l...

Publisert:

Sist oppdatert: 13.06.2006 kl 12:01

I løpet av siste halvdel av mai gikk det ut brev fra Brønnøysundregisteret til ca 80.000 personer om at de står registrert i mer enn ett tros- eller livssynssamfunn. De fleste av disse er registrert i Den norske kirke og ett annet samfunn.

Mange av HEFs medlemmer, nær 16.000, har mottatt brevet og resultatene har ikke uteblitt. Folk er opprørt, noe både henvendelser til HEF og også innlegg og oppslag i media viser. For noen er det andre eller tredje gang de opplever at de står registrert som medlemmer i en kirke de meldte seg ut av for flere år siden. «Feilregistrering» kan man kalle det, men for en del av dem det gjelder er dette mer enn en kjedelig feil. Det er både sårende og opprørende for en del å erfare at det valget de tok, og som de så på som en viktig avgjørelse, egentlig ikke ble registrert. For noen har utmelding av statskirken ført til strid eller vanskelige forhold i familien, for andre har tilhørigheten til det valgte tros- eller livssynssamfunnet stor betydning for identitet og selvbilde. Dobbeltregistrering er for mange derfor noe langt mer enn en feiloppføring eller en byråkratisk glipp.

Det er en stund siden vi fikk vite at antall dobbeltregistrerte HEF-medlem-mer var såpass stort, og vi har for så vidt sett fram til den oppryddingen som er i gang. Noen av de dobbelt-registrerte har vi kjent til i lengre tid fordi vi har medlemmer i HEF som unnlater å erklære at de ikke er medlemmer i noe annet samfunn. Disse har vi derfor holdt utenfor våre lister når vi søker om offentlig støtte, og i år har de også blitt krevd for en høyere medlems-avgift enn andre medlemmer, nettopp fordi vi antar at de kan være medlem i et annet tros- eller livssynssamfunn. Dette gjelder ca. 2500 medlemmer.

Det er større grunn til bekymring på vegne av de øvrige dobbeltregistrerte medlemmene våre. Jeg antar at de aller fleste av disse anser seg som medlemmer i HEF og ikke i noe annet tros- eller livssynssamfunn. Når jeg antar dette, så skyldes det flere forhold. For det første krever medlemskap i HEF en aktiv handling etter fylte 15 år. For det andre blir man konfrontert med betaling av medlemsavgift hvert år når man er HEF-medlem.

Vi må altså kunne legge til grunn at de som står i vårt medlemsregister ønsker å stå der. Det samme kan man ikke si om medlemmene i Den norske kirke. Majoriteten ønsker nok sitt med-lemskap, men mange er altså registrert også i et annet tros- eller livssynssamfunn og har meldt seg ut eller har forsøkt å melde seg ut av Den norske kirke. Noen har til og med forsøkt seg på utmelding flere ganger, uten hell.

Den norske kirkes register er opprinnelig bygd opp med utgangspunkt i Folkeregisteret. Deretter er registeret forsøkt korrigert blant annet mot den oversikten over utmeldinger som kirke-bøkene kan gi. Dette har ikke gitt noe godt medlemsregister, og selv om opp-rydding er forsøkt så er kvaliteten på registeret fortsatt nedslående.

Det er all mulig grunn til å spørre seg om kirkens medlemsregister blir mer troverdig etter årets gjennomgang. Nå får man forhåpentlig ryddet opp i doble medlemskap, men for hvor lenge? Erfaringer tilsier at folk lett kan havne ufrivillig inn i kirkens register igjen, eller fortsette å stå der etter at opprydding er forsøkt.

Det er ikke slik at alle som gjennom årene har meldt seg ut at Den norske kirke, har meldt seg inn i et annet tros- eller livssynssamfunn. De som bare har meldt seg ut av Den norske kirke og stoppet ved det, har ikke blitt oppfordret til å sjekke om de fortsatt står registrert i kirkens register, og de har heller aldri blitt forsøkt luket ut av registeret. Det er grunn til å anta at antallet utmeldte i denne kategorien er minst like stort som antallet dobbelt-registrerte.

Det er farlig å anklage andre for rot uten å være helt sikker i egen sak, og det kan ikke utelukkes at det kan være en og annen feil i HEFs medlemsregister også. Men mens HEFs register er bygget opp på grunnlag av aktiv innmelding, så er kirkens register bygget opp på en kombinasjon av folkeregistrering og aktiv utmelding. Det viser seg vel nå at den siste måten å føre registre på ikke holder mål.