Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
– En tror ikke lenger, men troen sitter i kroppen: Har jeg nå gjort noe galt? Kan det være at jeg blir rammet av noe? Du bærer med deg et traume som det kan ta tid å bearbeide. Et traume som er på et annet plan enn det rent kognitive, sier Lars Danbolt leder ved Religonspsyokologisk senter i Sykehuset Innlandet.
 Foto: Tommy Angelsnes

– En tror ikke lenger, men troen sitter i kroppen: Har jeg nå gjort noe galt? Kan det være at jeg blir rammet av noe? Du bærer med deg et traume som det kan ta tid å bearbeide. Et traume som er på et annet plan enn det rent kognitive, sier Lars Danbolt leder ved Religonspsyokologisk senter i Sykehuset Innlandet. Foto: Tommy Angelsnes

Sju historier om trosoppgjør

Hver dag mister religiøse mennesker sin tro. For noen skjer det i form av et dramatisk brudd, for andre fører tvilen gradvis til oppvåkning. Ofte oppleves det frigjørende.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.04.2020 kl 14:45

«Gud, takk for meg.» For noen en brått såre enkel setning. Samtidig en avskjed det kan ta andre år å tenke, og lenger å si høyt. Hvordan er det å forlate en tro? Og hva er det egentlig en sier farvel til når en bryter med et gudsbilde?

Ulike opplevelser

Lars Danbolt, professor i praktisk teologi ved Menighetsfakultetet og leder ved Religionpsykologisk Senter i Sykehuset innlandet kan fortelle at den klassiske forskningen på feltet omvendelse særlig har konsentrert seg om de spontane endringene. Og da i retning mot og ikke bort fra kristentro. Dette er i endring.

– Det som er vanligere å fokusere på nå, er disse endringene som går over tid. Verdiene eller verdisettene en har kommer under press og endres. Det kan også være store påkjenninger i livet som gjør at en må endre verdiene sine. Det kan være at en på bakgrunn av hendelser og livserfaringer stiller disse grunnleggende livsspørsmålene på nye måter: Hva er meningen med det hele? Hva er døden? Hva skjer med meg når jeg blir eldre?

Hvordan endringene oppleves for den enkelte vil være sammensatt og avhengig av hvilken religiøs bakgrunn en kommer fra. Det vil være forskjell på å bryte ut av tradisjonell protestantisk eller katolsk kristendom og islam, Jehovas vitner, Smiths venner eller andre religiøse bevegelser.

Sju trosoppgjør

Vi har snakket med flere mennesker som på hvert sitt vis har tatt et trosoppgjør.
Intervjuene er publisert i en forkortet utgave i Fri Tanke på papir. Her publiseres de i sin helhet.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus