– Vi ønsket å lage en bruksbok som man hygger seg med, sier f.v. Jon Egil Brekke, Tore Sivertsen og Knut Anders Berg, redaktører av Når nettene blir lange. Julesanger for noen og enhver. Foto: Nadia Frantsen

«Når nettene blir lange. Julesanger for noen og enhver»:

– Sangboka for alle som er gla' i jula

Det finnes en stor skatt av julesanger som kan synges av alle – uavhengig av livssyn. Jon Egil Brekke, Tore Sivertsen og Knut Berg har sunget seg gjennom over 500 sanger – og valgt ut de beste til Humanist forlags nye sangbok. (20.11.12)

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 22.11.2012 kl 11:39

Her er årets julegave for juleglade humanister – og andre som liker å synge i jula. Når nettene blir lange. Julesanger for noen og enhver lanseres i disse dager på Humanist Forlag og inneholder julesanger fra hele verden, både kjente og kjære klassikere og nye bekjentskaper. I over to år har de tre redaktørene for boka, Knut Anders Berg, Jon Egil Brekke og Tore Sivertsen, lett etter fine julesanger uten religiøst budskap. Fri tanke møtte de tre juleelskerne for en prat om letingen, utvelgelsen og tankene bak.

En dyrlege, en søkeekspert og en musiker

– Dette med julesanger ble jeg opptatt av veldig tidlig, forteller Tore, som til vanlig jobber som dyrlege ved Norges Veterinærhøgskole.

– Jeg er veldig glad i jula og har vokst opp med tradisjonen med å gå rundt juletreet. Når jeg hører sanger, er jeg opptatt av teksten – å høre hva man faktisk synger om. En del julesanger er sterkt kristne salmer, og da skurrer det litt hvis ingen i rommet regner seg som kristne.

Tore hadde en drøm om å lete opp ikke-religiøse julesanger, og samle dem i en sangbok. Han fikk hjelp av Knut Anders Berg, juleelsker og bibliotekansvarlig i Human-Etisk Forbund.

– Jeg er forferdelig umusikalsk, og kan ikke synge, innrømmer Knut. – Men en ting jeg kan, er å finne fram til ting. Og dette med julesangbok hørtes morsomt ut.

Også Tore synger – etter eget utsagn – sørgelig falskt.

– Da jeg oppdaget at det gjorde Knut også, så jeg at vi hadde et problem hvis vi skulle fortsette med «prosjekt julesanger».

Slik kom Jon Egil Brekke inn i bildet – musiker, visesanger og selverklært spille- og sangavhengig.

– Jeg ble musikkhåndverkeren i prosjektet, sier han.

– Når verken Tore eller Knut – som startet prosjektet – har drevet med musikk tidligere, er det ikke litt rart at dere ville lage en sangbok?

– Selv om jeg ikke synger godt, for å si det forsiktig, har jeg alltid vært veldig glad i å synge, sier Tore. – Og jeg har nokså lett for å lage rim. Jeg er ingen dikter, men har skrevet mye limerick, småvers og sangtekster gjennom tida. Jeg er glad i musikk i jula, og det har blitt sunget en god del hjemme hos oss, selv om jeg stort sett har holdt kjeft.

Tore har selv skrevet teksten til julesangen «Solvervsvise», som er å finne i sangboka.

Ikke puritanske

– Hvordan fant dere fram til sangene?

– Vi har brukt søketjenester på internett, svarer Jon Egil.

– Og lett i diktsamlinger, versebøker og Norsk visearkiv, fortsetter Knut.

– Så ble jeg sekretæren i dette her, som prøvde å få orden på alt som strømmet inn, supplerer Tore.

I løpet av prosessen har de vært gjennom rundt 500 sanger. Den ferdige samlingen består av 82 – de som er så gode at de simpelthen måtte være med. Utvelgelsen gikk forbløffende lett, ifølge de tre herrene, som var ganske samstemte i vurderingen av sanger.

– Hvilke kriterier har dere brukt for å avgjøre hvilke sanger dere skulle ha med?

– Sangbarhet, kvalitet og tilknytning til hovedtema, svarer de tre.

– Når vi fant at noen var for religiøse, noe vi ikke hadde vært oppmerksomme på tidligere, droppet vi dem, sier Tore. – Men vi har ikke vært puritanske. Vi har med «Så går vi rundt om en enebærbusk», selv om siste vers handler om at man «til kirken går».

– Er utvalget basert på deres personlige smak?

– Det er en blanding av personlig og funksjonell vurdering, svarer Jon Egil.

– Det er jo vår smak som har bestemt hvilke sanger vi skulle ha med, sier Tore. – Men det skal jo ikke bare være en bok for oss. Det skal være en bok for alle som har bruk for en sånn bok.

– Hvem er det, da?

– Skoler, barnehager, skolebiblioteker, familier.

– Det er en bok for folk som liker å synge i jula, sier Tore. – Folk som kan tenke seg noen andre sanger enn de kristne, som ikke alltid så velegnede i dagens flerkulturelle Norge.

Julegrisen yter mer enn presten

– Hvordan ser dere for dere at boka kan brukes?

– Julefeiringa har ulike faser og ulike brukssituasjoner, sier Jon Egil. – Vi har samlet en del sanger som fungerer til å gå rundt juletreet. Og så har vi en del sanger knyttet til solverv, sanger om forberedelser til jul, og de som går på romjul.

– Og så er det noen satiriske, snåle og fleipete viser, som gir et litt annet blikk på jula, legger Tore til.

Alle sangene har skikkelig noter, og er lagt til tonearter som er sangbare og gode, ifølge de tre. Notekunnskaper er imidlertid ingen forutsetning for å lære seg melodiene, da man finner lenker til sangene på nettsidene tilknyttet boka.

Tore fortsetter:
– Vi ønsket å lage en bruksbok som man hygger seg med. En bok hvor man kan finne julesanger man tror man kan, men ikke husker hele teksten til. Men hvor man også kan finne nye ting.

Knut trekker fram Henrik Wergelands «Skinke- og sylte-vise» – en morsom sang som de færreste kjenner til.

– Dette er en hyllest til grisen, og til skinke og sylte, sier Tore spøkefullt.

– Hovedpoenget er at grisen yter langt mer til jula enn presten, legger Jon Egil til.

– Hvis det å ofre seg for andre er det virkelig store her i verden, ler Knut, – hvem er det som kan måle seg med julegrisen da?

Bok for alle juleelskere

– Vil dere karakterisere boka som en humanistisk julesangbok?

– Den er ikke humanistisk i streng forstand, mener Jon Egil. – Den sikter mot et bredere publikum enn aktive humanister.

– Boka er et supplement til kristne julesanger, sier Tore. – En utvidelse av repertoaret, også for kristne mennesker.

– Det er ingenting som hindrer dypt religiøse mennesker å synge disse sangene, påpeker Knut.

Trioen tror at de fleste vil finne noe i boka som passer for dem.

– Det er en bok for alle som er gla’ i jula!

Lansering i Humanismens hus i Oslo, 5. desember kl 18 - med blandakor, mannskor og barnekor og moro, åpent for alle og enhver.

Siste nytt i Reportasje Vis flere

– Jeg ble en islamist. Jeg mente virkelig de vantro fortjente å dø

– Jeg ble en islamist. Jeg mente virkelig de vantro fortjente å dø

… men i dag hjelper Nora fengselspresten med gudstjenestene og har tatt av seg hijaben.

– Meningsløst å svare på terror med å forby burkini på stranda

– Meningsløst å svare på terror med å forby burkini på stranda

– Hvis vi møter terroraksjoner med å svekke Europas borgerrettigheter har vi tapt, slo Heiner Bielefeld fast da han åpnet «Humanisten Tag» i Nürnberg sist lørdag.

Hva skjer egentlig på disse internasjonale humanistmøtene?

Hva skjer egentlig på disse internasjonale humanistmøtene?

Hva foregår på møtene i utlandet som Human-Etisk Forbund har reist til i alle år? Vi ble med Tom Hedalen og Trond Enger på europeisk humanistisk generalforsamling.

Straff som fortjent?

Straff som fortjent?

Fengselsfilosof Marianne Frøystad Walderhaug er opptatt av hvordan vi som samfunn møter de straffedømte etter soning.

Bispedømmets mann stoppet møtelederens utspørring

Bispedømmets mann stoppet møtelederens utspørring

VOSS: Vi var på debattmøte om skolegudstjenester på Voss i går kveld. Sjekk hvordan det gikk.

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon