I boka Imagine no superstition prøver Stephen Uhl å fortelle folk i USA at det er mulig å leve et godt liv uten religion.

Katolsk prest mistet troen, vil rette opp skaden

#I elleve år var Stephen Uhl en rettroende og strengt praktiserende katolsk prest. Nå vil han gjøre opp for seg. Tekst: Even Gran Publisert: 15.10.20...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.10.2008 kl 10:31

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Stephen Uhl vil gjøre opp for skaden han gjorde som katolsk prest.

Se bildet større

Hvis du er interessert i flere avkristningshistorier, sjekk ut Dan Barkers bok Godless: How an Evangelical Preacher Became One of America's Leading Atheists. Barker er forholdsvis kjent i USA. Han var en dypt troende på ytterste konservative evangeliske fløy i USA. Så mistet han troen og ble minst like ivrig på motsatt side.

Faktaboks

Fra kristen til ateist

Fritanke.no har tidligere intervjuet professor i astrofysikk Øystein Elgarøy som har gått fra konservativ kristendom, via liberalkristendom, til ateisme.

Og om det ikke det nok, finner du enda flere konverteringshistorier i denne Fritanke.no-saken.

I elleve år var Stephen Uhl en rettroende og strengt praktiserende katolsk prest. Nå vil han gjøre opp for seg.

Tekst: Even Gran
Publisert: 15.10.2008

Stephen Uhl er 78 år. På sine eldre dager har han bestemt seg for å ta et oppgjør med noe som har plaget han hele livet.

- Jeg var katolsk prest og munk i 11 år, fra 1956 til 1967. Alle disse årene brukte jeg på å omvende folk og true dem med helvete hvis de ikke gjorde det rette. Jeg er overbevist om at det er mange mennesker som ville ha levd rikere og lykkeligere liv hvis ikke jeg hadde innpodet dem med den strenge overtroen min, og det plager meg, skriver han i boka "Imagine no superstition".

Uhl forteller at han underkastet seg alle dydene katolske prester må leve under.

- Jeg levde praktisk talt uten noen personlig eiendom eller selvråderett. Seksualliv var selvsagt strengt forbudt, og jeg fikk ikke lov til å forlate klosteret uten tillatelse. Jeg omfavnet systemet fullstendig, forteller han.

Startet som et brev til slektninger

Boka "Imagine no superstition" startet som et brev til Uhls slektninger da han fikk prostatakreft noen år tilbake. Da det viste seg at han overlevde sykdommen, utviklet brevet seg til en bok. Her ville Uhl skrive av seg det som hadde plaget han alle disse årene.

- Jeg skulle ønske det bare hadde holdt å si unnskyld til alle de folkene jeg har indoktrinert. Men jeg synes egentlig ikke det holder, sier han.

- Det kom plutselig over meg

Uhl studerte teologi og filosofi på høyt nivå ved det katolske universitetet i Washington DC, da han plutselig en dag forstod at hele livet hans hadde vært basert på et bedrag.

- I 1964, da jeg var 34 år, slo det ned i meg. Plutselig så jeg blant annet at Thomas Aquinas "gudsbevis" bet seg selv i halen med ubegrunnede forutsetninger. Jeg hadde ikke sett dette før. Jeg innså da at den katolske kirkes lære om at ren fornuft og logisk tenkning, selv uten veiledning fra kirken, ville lede til tro, måtte være feil, skriver han i boka.

Over de neste to årene prøvde Uhl å kjempe seg tilbake til troen, men han ble i større og større grad en agnostiker.

- Jeg konsulterte mange autoriteter innenfor kirken, og spurte om råd. Men det var nytteløst. Jeg har hele mitt liv vært opptatt av å sette fornuften først, og det var denne fornuften som ledet meg ut i dette. Det var et veldig dilemma for meg. Jeg måtte forlate hele det gamle livet mitt. Og ikke minst måtte jeg skuffe min mor som hadde opplevd et av de største høydepunktene i sitt liv da jeg ble ordinert som prest, forteller han.

Sluttet å preke om trosdogmer

Etter dette begynte Uhl bare å preke allment akseptert moral i gudstjenestene sine. Han unngikk prekener som tok opp trosdogmene direkte.

- Selv om jeg ikke lenger trodde, ville jeg gjerne avvikle prestegjerningen uten å lage skandale, sier han.

Så, i juni 1967, forlot han klosterlivet. Det gikk lettere enn han hadde trodd. Faktisk fikk han inntrykk av at det var flere av hans med-munker som kunne ha tenkt seg å ha gjort det samme.

- Jeg tror min overordnede i klosteret, som hadde en PhD-grad i filosofi og teologi, ville ha fulgt meg ut hvis han hadde vært litt yngre og ikke hadde nytt like mange privilegier i systemet. Jeg tror det stemmer for mange andre prester og biskoper i systemet. De har mistet troen, men fortsetter fordi et brudd har for store personlige omkostninger, mener Uhl.

Ble psykolog

I 1967 var imidlertid Uhl ung nok til at han kunne starte på et nytt liv. Han fikk seg raskt jobb på en skole i Illinois og giftet seg. Etterhvert begynte han å studere psykologi. I 1975 var han ferdig og startet privat praksis.

- Jeg oppdaget fort at mange slet med motsetningen mellom det troen pålegger dem og deres sunne fornuft. Jeg hadde for eksempel besøk av mange kvinner som syntes de hadde nok barn, men som følte skam over å bruke prevensjon i strid med den katolske kirkens lære. Det å hjelpe folk i en slik situasjon føltes veldig mye mer meningsfullt enn å bare si "jeg tilgir deg dine synder" til folk som kom tilbake med de samme "syndene" måned etter måned, konstaterer Uhl.

Sykdommen utløste oppgjøret
Stephen Uhl sluttet som katolsk prest i 1967. Det er over 40 år siden. Fritanke.no spurte ham hvorfor han har brukt så lang tid på å "gjøre opp for seg"?

- Det var, som jeg skriver i boka, prostatakreften som satte det hele i gang. Jeg skrev et langt og intimt brev til familien min om livet mitt og hva jeg står for. Etter at jeg ble frisk, fant jeg ut at dette var tanker jeg burde dele med flere. Jeg var alt for travel til å holde på med et slikt mens jeg jobbet som psykolog, sier han.

I tillegg til Uhls personlige historie inneholder boka "Imagine no superstition" Uhls syn på religion mer generelt, og hvordan det lønner seg å tenke hvis man vil leve et lykkelig liv.

Les mer på Stephens Uhls nettside: http://www.imaginenosuperstition.com/

Du kan høre hele boka opplest, og laste den ned som lydfil fra http://nogods.libsyn.com/

html .fb_share_link { padding:2px 0 0 20px; height:16px; background:url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat top left; }Del på Facebook

Siste nytt i Reportasje

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

Humanistisk sjelesørger leder presteteam på engelsk sykehus

På 25 prosent av sykehusene i Storbritannia har de nå ansatt en eller flere samtalepartnere som ikke er religiøse.

Gleder seg til landsmøte i Humanistisk Ungdom

Til helga reiser Veronika Antonsen hele den lange veien fra Øst-Finnmark til Oslo, blant annet for å være med på å diskutere om HU skal gå inn for forbud mot omskjæring.

 
Hvorfor protesterer ikke muslimer mot omskjæringforbud?

Et forbud mot nikab vekker engasjement blant muslimer selv om det vil ramme svært få. Et forbud mot omskjæring vil ramme nesten alle muslimer, men da er det taust. Hvorfor?

Lager egne rollespill til Humanistisk konfirmasjon

Et menneskerettighetsbrytende fengselsopphold, 20 timer i en diktaturstat og en verden der de fleste er utslettet av virus. Det er utgangspunktet for tre egenutviklede rollespill brukt i Humanistisk konfirmasjon i år.

Et skoleeksperiment med humanistisk fortegn

På Humanistskolen finnes ikke KRLE-faget. Kristendom behandles som andre religioner – som en del av filosofifaget.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse