Veronika Antonsen ved Vadsø-reinen utenfor rådhuset - dyret som også pryder kommunevåpenet. FOTO: Even Gran

Gleder seg til landsmøte i Humanistisk Ungdom

Til helga reiser Veronika Antonsen hele den lange veien fra Øst-Finnmark til Oslo, blant annet for å være med på å diskutere om HU skal gå inn for forbud mot omskjæring.

Tekst:

Publisert:

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Til helga møtes Humanistisk Ungdom til landsmøte igjen. I år skal det holdes på Tonsenhagen skole i Oslo.

Faktaboks

LANDSMØTE HU 2018

Til helga er det landsmøte i Humanistisk Ungdom (HU) på Tonsenhagen skole i Oslo.

Den viktigste saken er revisjon av HUs plattform, hva organisasjonen skal mene. Det er her spørsmålet om omskjæring har kommet opp.

Andre tema landsmøtet skal behandle er aktiv dødshjelp, skolegudstjenester, psykisk helse og kjønnsnøytrale toaletter.

Ungdomsorganisasjonen skal også ta for seg en rekke organisatoriske saker.

Landsmøtet skal velge nytt sentralstyre. Følgende personer er innstilt:

  • Leder: Kristoffer Stokkeland
  • Nestleder: Øisten Sommerfeldt Lysne
  • Sentralstyremedlem, to år: Marte Trondsen, Victoria J. O. Gallåen, Lydia Marie Lindgren
  • Sentralstyremedlem, ett år: Wanjing LI, Sandra Marin Sauge, Hans Arne Særtum, Alexandra Martha Lothe Raven

Se alle detaljer om landsmøtet her.

VADSØ: Til helga kommer ungdommer fra hele landet på HUs landsmøte i Oslo. En av dem er Veronika Antonsen fra Vadsø.

Hun har vært med i HU nesten helt siden starten. Sammen søsteren Anna Marie startet hun ett av de første lokallagene i HU i hjembyen Vadsø i 2009.

– Vi gikk på videregående og fikk med oss en del venner. Det var hytteturer, filmkvelder og sosiale ting vi fant på. Vi diskuterte det som skjedde sentralt og fulgte opp sentrale kampanjer, som for eksempel den med sovemaskene, forteller hun.

En gang hadde de stand i Vadsø sentrum, men det var så dårlig vær at det nesten ikke var noen ute.

– Så vi stod der alene og frøs. Jeg tror ikke det var så mange som fikk med seg hva vi egentlig mente med de sovemaskene, men vi hadde det jo gøy da, forteller hun.

Veronika og HUs lokallag i Vadsø dro selvsagt også på møter og sommerleirer sørpå.

– Jeg tror jeg har vært på alle sommerleirene unntatt en. Slike turer er viktig for oss. Da blir vi bedre kjent, og får treffe andre HU-ere fra hele landet. Det er viktig at HU bruker penger på jevne ut reiseutgiftene, slik at vi som bor langt unna også har mulighet til å delta på de sentrale arrangementene, sier hun.

Men nå har Vadsø lokallag av HU dessverre blitt nedlagt.

– Ja, det skjedde da jeg sluttet på videregående og flyttet fra byen. Etter å ha vært noen år borte på folkehøyskole og som student i Trondheim, jobber jeg nå i kommunen her og har blitt 24 år. Men jeg er ikke noe å satse på hvis man ha et levende HU-lokallag i Vadsø. Om bare to år er jeg for gammel. Til høsten flytter jeg dessuten til Oslo for å være sammen kjæresten min og studere videre, sier hun.

Samarbeid med russiske homoorganisasjoner

Mens Veronika har bodd og arbeidet i Vadsø de siste årene, har hun også vært aktiv i «voksenforbundet» Human-Etisk Forbund.

– Ja jeg har sittet ett år i fylkesstyret i Finnmark og vært med i Vadsø og omegn lokallag. Her er det veldig fint å ha bakgrunn fra HU. Som ung og engasjert er man ganske ettertraktet, forteller hun.

På fylkesnivå har hun vært med på å etablere en arbeidsgruppe for internasjonalt arbeid.

– Det har vært spennende. Vi har blant annet startet et samarbeid med to russiske LHBT-organisasjoner, en fra St. Petersburg og en fra Murmansk. De har det virkelig ikke lett, spesielt ikke gruppa i Murmansk. Mange av dem deltok på «Barents Pride» i Kirkenes i fjor, der vi i HEF også var med, forteller hun.

Synes saken om omskjæring er vanskelig

Når vi spør hva hun mener om HU-saken som har fått mest oppmerksomhet i forkant av landsmøtet, nemlig hvorvidt HU skal gå inn for forbud mot omskjæring, blir hun usikker.

– Har ikke lyst til å ta stilling. Jeg synes det er en vanskelig sak med gode argumenter på begge sider. Men en ting er sikkert: Det er ikke så svart hvitt som mange vil ha det til. Jeg har for eksempel notert meg at det finnes jøder som ikke omskjærer, men som ikke vil stå fram fordi de ikke vil bli brukt som argument for et forbud. Det er jo noe å tenke på for de som ønsker seg det, sier hun.

Veronika sitter i kontrollkomiteen til HU, og har ikke stemmerett på landsmøtet. Så hun trenger strengt tatt ikke tone flagg.

Hun gleder seg til landsmøtet uansett.

– Ja, selvsagt. Det er alltid gøy å møtes. Og jeg er sikker på at vi alle kommer til å være gode venner uansett hvordan det skulle gå i denne omskjæringssaken. Tonen internt hos oss i denne debatten er veldig fin, til tross for at folk er uenige, sier hun.

Siste nytt i Reportasje

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

Humanistisk sjelesørger leder presteteam på engelsk sykehus

På 25 prosent av sykehusene i Storbritannia har de nå ansatt en eller flere samtalepartnere som ikke er religiøse.

Hvorfor protesterer ikke muslimer mot omskjæringforbud?

Et forbud mot nikab vekker engasjement blant muslimer selv om det vil ramme svært få. Et forbud mot omskjæring vil ramme nesten alle muslimer, men da er det taust. Hvorfor?

 
Lager egne rollespill til Humanistisk konfirmasjon

Et menneskerettighetsbrytende fengselsopphold, 20 timer i en diktaturstat og en verden der de fleste er utslettet av virus. Det er utgangspunktet for tre egenutviklede rollespill brukt i Humanistisk konfirmasjon i år.

Et skoleeksperiment med humanistisk fortegn

På Humanistskolen finnes ikke KRLE-faget. Kristendom behandles som andre religioner – som en del av filosofifaget.

Sognepresten og HEF-lederen fant hverandre. Nå er de gift.

Sogneprest Hege Andal møtte Human-Etisk Forbunds fylkesleder Erik Hofsten i livssynsdialogen, og søt musikk oppstod.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse