Alvilde Fossheim (17) fra Oslo, Antonie Voster (15) fra Stavanger og Marthe Kulseth (17) fra Oslo er denne uka samlet på humanistisk sommerleir på Numedal folkehøgskole sammen med nesten 100 andre ungdommer. FOTO: Even Gran

HUs sommerleir 2011:

Ekstra viktig å treffes nå etter terroren

Sola skinner og humanistungdommen koser seg på HUs sommerleir i Numedal. Men terrorbombingen i Oslo og massakren på Utøya den 22. juli setter naturlig nok sitt preg på arrangementet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.08.2011 kl 15:49

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Bildeserie

HUs sommerleir - Numedal folkehøgskole

Didrik Søderlind snakket om høyreekstremismens mange fasonger og forkledninger, et tema som er brennaktuelt nå rett etter terroraksjonene den 22.7. Foto: Even Gran
Irene Tassyns fra Belgia fortalte om voksende intoleranse hjemlandet.  Foto: Even Gran
Priya Tayde fra India og Gulalai Ismail fra Pakistan tok en prat med Didrik Søderlind etter foredraget.  Foto: Even Gran
Priya Tayde fra India, Gulalai Ismail fra Pakistan og Ishwor Ojha fra Nepal koste seg i sola.  Foto: Even Gran
Lennart Kolenberg er student ved det humanistiske universitetet i Nederland. Han fortalte om humanistbevegelsen i hjemlandet sitt. Lennart ble kjent med humanismen gjennom studier på det humanistiske universitetet, som, i likhet med HEF, er medlem av den internasjonale humanistunionen IHEU.  Foto: Even Gran
Ungdommene diskuterte utfordringer med sekularisme, humanisme og religion i finværet. Foto: Even Gran
Numedal folkehøgskole ligger idyllisk til ved Numedalslågen i Rollag kommune. Her fra gruppearbeidet.  Foto: Even Gran
Kaja Melsom utfordret ungdommene til å tenke gjennom begreper og grensene for sitt eget livssyn.  Foto: Even Gran
På slutten av dagen fikk vi se et teaterstykke som en gruppe hadde øvd inn i løpet av dagen. Alle spilte ingredienser i en grønnsakssuppe, og poenget var at selv om alle er ulike, så må alle til for å lage en skikkelig god suppe.  Foto: Even Gran
Se bildet større

Didrik Søderlind snakket om høyreekstremismens mange ansikter. FOTO: Even Gran

Se bildet større

Den første kvelden tente unghumanistene et hjerte av lys til minne om ofrene i regjeringskvartalet og Utøya. FOTO: Dan-Raoul Husebø Miranda

Se bildet større

Priya Tayde fra India, Gulalai Ismail fra Pakistan og Ishwor Ojha fra Nepal er tre av sommerleirens internasjonale gjester. FOTO: Even Gran

Se bildet større

Lennart Kolenberg er student ved det humanistiske universitetet i Nederland. Han fortalte om humanistbevegelsen i hjemlandet sitt. Lennart ble kjent med humanismen gjennom studier på det humanistiske universitetet, som, i likhet med HEF, er medlem av den internasjonale humanistunionen IHEU. FOTO: Even Gran

Se bildet større

Ungdommene koste seg i sola. Her er gruppearbeidet godt i gang. FOTO: Even Gran

- Jeg tror kanskje folk er ekstra glade for å treffes akkurat nå, etter det forferdelige som skjedde den 22. juli. Det blir ekstra viktig å komme sammen og ha en bra leir når man har i bakhodet hva som skjedde, sier Oda Aase Johnsen.

Hun deler leirsjefansvaret for HUs sommerleir 2011 med Bjørn Torjus Hanssen. Leiren startet på fredag, og avsluttes førstkommende torsdag. Det hele går for seg på Numedal folkehøgskole i Rollag kommune

Den første kvelden samlet alle leirdeltagerne seg til en felles minnestund for de drepte i regjeringskvartalet og på Utøya. De sang Til Ungdommen og tente små telys som til sammen dannet et stort hjerte.

Såvidt Humanistisk Ungdom (HU) kjenner til var ingen av de omkomne medlemmer i organisasjonen, men mange HU-ere er selvsagt direkte berørt av tragedien ved at de har mistet venner og bekjente.

Høyreekstreme kommer i mange former

Terrorhandlingene dannet også et viktig bakteppe for Didrik Søderlinds foredrag om høyreekstremisme mandag. Han fortalte om en ideologi som er så mangfoldig at det kan være vanskelig å få øye på fellestrekkene. Men, likevel, de finnes.

Det alle høyreekstreme har til felles, er en tro på at samfunnet er forgiftet og urent på ett eller annet vis, og at det er nødvendig å gå gjennom en renselse og oppryddig for å gjenopprette orden og renhet, fortalte Søderlind. Han er livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund.

- Høyreekstreme bevegelser er også anti-vestlige og anti-moderne. De ønsker seg tilbake til et tradisjonelt, gjerne teoretisk konstruert, samfunn som ikke er styrt og forgiftet av eliter, og da spesielt jødene. Høyreekstreme er også antidemokratiske, ettersom det uansett er jødene som styrer. Derfor ønsker de seg heller en sterk mann som kan rydde opp, fortalte han.

For mange høyreekstreme har muslimene kommet inn som en populær skyteskive i det siste, fikk vi også høre.

- Den sterkeste trenden nå er å legge skylda på muslimene. Her brukes alle de klassiske antijødiske beskyldningene, men mot muslimer isteden, fortalte Søderlind.

Han la til at mange høyreekstreme i det siste har kvittet seg med mange av de tradisjonelle kjennetegnene, dvs. klesdrakt, snauklipte hoder og slikt, for å prøve å vinne oppslutning gjennom å framstå som vanlige folk.

De har innsett at man aldri kan vinne mye sympati hvis man går rundt med hakekors gjør nazihilsen. Mange av dem har lært seg å bli litt mer strategiske både i utseende og språkbruk, noe som selvsagt gjør dem vanskeligere å avsløre, sa Søderlind.

Behov for samhold

Etter Søderlinds foredrag var det klart for Kaja Melsom. Også hun livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund.

Melsom startet med å utfordre ungdommen på hvorfor de hadde møtt opp, og poengterte at når man bygger et sterkt samhold internt i en gruppe, så risikerer man også å utvikle negative og forvridde holdninger overfor mennesker utenfor gruppa.

- Her tenker alle likt. Hadde det ikke vært bedre å møte noen som tenker litt annerledes enn deg selv? provoserte hun.

- Vi må finne jo ut hva vi selv mener også, før vi kan møte folk som tenker annerledes. Dessuten er vi så mye sammen med mange religiøse folk ellers. Vi har behov for å bygge et fellesskap, var blant svarene hun fikk.

Melsom dro deretter igang et gruppearbeid om humanisme, sekularisme, ateisme og religion. Hun ville vite hva ungdommene la i disse begrepene, og hvordan de burde avgrenses mot hverandre. Diskusjonen avslørte at ungdommene la ganske mye forskjellig i begrepene.

Internasjonal sommerleir

Hele 15 ulike nasjonaliteter pluss Norge er representert på sommerleiren. 23 deltagere er fra andre land enn Norge, 18 av dem fra land utenfor Europa. Så internasjonal har HUs sommerleir aldri vært før, og det skyldes naturlig nok den internasjonale humanistkongressen som holdes i Oslo førstkommende helg.

- Vi synes det er veldig spennende å komme hit, og er svært fornøyd med sommerleiren så langt, sa Priya Tayde fra India og Gulalai Ismail fra Pakistan til Fritanke.no i en av pausene. Sistnevnte kjemper for kvinnerettigheter, fred og sekulært demokrati i Pakistan. Les intervju her.

Fornøyd er også de norske deltagerne. Alvilde Fossheim (17) fra Oslo, Antonie Voster (15) fra Stavanger og Marthe Kulseth (17) Oslo er alle enige om at leiren en lærerik og at det er veldig morsomt å bli kjent med unge humanister både fra Norge og utlandet.

Les intervju med HU-leder Helene Kleppestø om sommerleiren.

Siste nytt i Reportasje

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

Humanistisk sjelesørger leder presteteam på engelsk sykehus

På 25 prosent av sykehusene i Storbritannia har de nå ansatt en eller flere samtalepartnere som ikke er religiøse.

Gleder seg til landsmøte i Humanistisk Ungdom

Til helga reiser Veronika Antonsen hele den lange veien fra Øst-Finnmark til Oslo, blant annet for å være med på å diskutere om HU skal gå inn for forbud mot omskjæring.

 
Hvorfor protesterer ikke muslimer mot omskjæringforbud?

Et forbud mot nikab vekker engasjement blant muslimer selv om det vil ramme svært få. Et forbud mot omskjæring vil ramme nesten alle muslimer, men da er det taust. Hvorfor?

Lager egne rollespill til Humanistisk konfirmasjon

Et menneskerettighetsbrytende fengselsopphold, 20 timer i en diktaturstat og en verden der de fleste er utslettet av virus. Det er utgangspunktet for tre egenutviklede rollespill brukt i Humanistisk konfirmasjon i år.

Et skoleeksperiment med humanistisk fortegn

På Humanistskolen finnes ikke KRLE-faget. Kristendom behandles som andre religioner – som en del av filosofifaget.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse