Etter 47 års samliv ble Grete Randsborg Jenseg enke i 2008. Hun oppdaget at rundt enkene var det en ensomhet og et tomrom det sjelden ble snakket om. Det har hun skrevet bok om. Hør henne i samtale med Gunn Hild Lem.

Dyptloddende radio fra Human-Etisk Forbund

Denne høsten skjer det en stille revolusjon på internett. I en tid der alle roper høyere for å få oppmerksomhet, vil Human-Etisk Forbund hviske for å skille seg ut.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.09.2013 kl 13:44

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Forfatteren og foredragsholderen Gunn Hild Lem (i hvitt) skal gi plass til tanken i møtet
med spennende mennesker. Grete Randsborg Jenseg ble intervjuet først. FOTO: Gaute Gjøl Dahle

Se bildet større

Human-Etisk Forbunds radiosendinger på nettet er en del av kampanjen Gi plass til tanken, som ble lansert denne uka.

Se bildet større

Biologiprofessor om moral og empati:

Dag O. Hessen er professor i biologi ved Universitetet i Oslo. Han har mottatt en rekke utmerkelser for sitt arbeid, blant annet Norges forskningsråds formidlingspris, Riksmålsforbundets litteraturpris og Humanistprisen i 2013.

I denne samtalen snakker vi blant annet om hans engasjement rundt miljø og filosofi. Er mennesket godt eller ondt? Hvor kommer moralen og empatien fra? Og hvorfor er det viktig å reise ut av byen for å kunne se stjernene en klar natt?

Se bildet større

Ikke-troende med muslimsk bakgrunn:

Sylo Taraku kom til Norge som asylsøker fra Kosovo i 1992. Allerede som 16 åring demonstrerte han for ytringsfrihet i hjemlandet. Hans engasjement har fortsatt. I dag er Sylo generalsekretær i LIM og jobber til daglig med likestilling, integrering og mangfold blant innvandrere i det norske samfunnet.

I denne samtalen forteller han om sitt engasjement for et fredelig og inkluderende samfunn og litt om hva det vil si å være en ikke-troende med muslimsk bakgrunn.

Faktaboks

ANDRE HØRVERDIGE RADIOPROGRAM PÅ NETT

The Humanist Hour
Månedlige talkshows med en-times intervjuer, der man utforsker ulike sider ved den humanistiske tanke, fra politikk til pop-kultur.

The Rationalist Association
Den 125 år gamle engelske foreningen fremmer fornuft,vitenskap og sekularitet. De lager månedlige podcaster med nyheter,kommentarer og debatter fra et skeptisk,sekulært ståsted.

Värvet
En prisbelønt podcast med den svenske programlederen og komikeren Kristoffer Triumf. Består av timeslange intervjuer, hovedsakelig med bakgrunn fra media og underholdning (og spesielt komikere).

99% invisible
Et lite radioshow om design,arkitektur og de 99% usynlige aktivitetene som former vår verden.Laget av den amerikanske radioreporteren Roman Mars.

RadioLab
Radiolab er et show om nysgjerrighet.Hvor lyden belyser ideer, i grenselandet mellom vitenskap,filosofi og menneskelig erfaring.

HEF´s podcast kan du lese mer om på human.no/radio

Forfatteren, teatermennesket og pedagogen Grete Randsborg Jenseg kikker seg rundt i det nyopprettede studioet. Det er egentlig vinterhagen i et fint, gammelt bygg på Lysaker, og utsikten over indre Oslofjord er upåklagelig. Her foregår opptakene til Human-Etisk Forbunds egen intervjuserie, der 10 radioprogrammer skal gi plass til tanken. Jenseg er første intervjuobjekt ut i det nye studioet og retter blikket mot hovedstaden.

– Her var det utrolig fint. Det er jo et sted som inspirerer til å fortelle en historie. Jeg er en som har lyst til å fortelle, skjønner du... Hør på meg! sier Randsborg Jenseg og lar knyttede never skyte ut fra brystet og ut til hver side.

Et nytt initiativ

Denne høsten skal Human- Etisk Forbund møte folk flest og egne medlemmer gjennom kampanjen «Gi plass til tanken». Hovedhensikten med dette initiativet er å fortelle hva Human-Etisk Forbund står for, og ikke mot. Et initiativ som viser frem et forbund somsetter mennesket i sentrum og fremhever den enkeltes menneskeverd, selvstendighet, ukrenkelighet og iboende verdighet.

Lokallagene er oppfordret til å finne gode steder for tanken, å sette ut tenke-benker og markere seg i pressen. Men utgangspunktet og navet for det hele, er Human-Etisk Forbunds egen serie med radiointervjuer på internett - såkalt podcast.

– Jeg måtte spørre barna hva dette med podcast egentlig var for noe. Det er jo en del av deres «greie», tenkte jeg. Og da de fortalte hva det var, tenkte jeg at det er helt utmerket! Alt får for kort tid i våre dager, og her er et program som skal gi plass til tanken. Utmerket! gjentar Randsborg Jenseg.

Deler erfaringene.

Etter 47 års samliv, ble hun enke i 2008. Hun oppdaget at hun var langt fra alene, og at rundt enkene var det en ensomhet og et tomrom det sjelden ble snakket om. I fjor samlet hun historiene til 25 enker i «Enkenes bok». En bok hun har skrevet til hjelp, trøst, ettertanke, støtte og inspirasjon for dem som har blitt igjen. På den måten setter hun stillferdig temaet på dagsorden, gjennom å dele egne og andres erfaringer. Hun er også barne- og ungdomsbokforfatter med – som nevnt - stort formidlingsbehov.

– Jeg tror vi skaper behov for at alt skal gå så fort, og det starter allerede i barndommen, for eksempel med barne- TV. Hvor skal det ende? spør hun før hun svarer:

– Det er mange som ikke orker dette tempoet mer, og mange søker ro og ettertanke. Jeg er overbevist om det er en motkraft i mennesker, som gjør at vi alltid vil søke kunnskap og refleksjon. Vi må jo det, ellers blir det bare teflon, sier Randsborg Jenseg.

Fra skeptisk til entusiastisk.

Trond Sæbø Skarpeteig, Human-Etisk Forbunds kampanjeleder, er enig. Tidligere i år fikk han og prosjektgruppa hans presentert ideen om egne radioprogrammer, og likte konseptet: Det at man kan ta seg tid til å lytte, reflektere og tenke når som helst – også om hverdagen er travel. Likevel kjente han en anelse skepsis, og lurte på hva dette kunne bli. Om det kunne bli stort. Og hvem er det egentlig som lytter til radio i våre dager?

– Jeg synes gode samtaler som gir plass til tanken er en balanse til det hektiske, klikkbare og overfladiske i dagens moderne mediehverdag. Håpet er at folk stopper og tenker litt over livet vi lever, hvilke valg vi foretar og mulige konsekvenser av de valgene, sier Skarpeteig.

Involvere og inspirere

Han ser på konseptet som et meningsfullt tilbud til både eksisterende medlemmer og de som er nysgjerrige på Human-Etisk Forbund og humanismen. Noe som kan inspirere og gi forståelse av hva Human-Etisk Forbund driver med og er opptatt av. Kanskje også få lyst til å bli en del av det. Her er en mulighet til å nå ut til andre grupper enn de Human-Etisk Forbund henvender seg til vanligvis – forhåpentligvis også litt yngre mennesker.

– Vi ønsker å gripe fatt i det som mange føler som påtagelig i tiden vi lever i: Tidspress, konstant tilgjengelighet og statusjag. Vi ønsker å skape engasjement og deltakelse, og skape steder der folk kan delta, involvere seg, lære og få inspirasjon, sier Skarpeteig.

Han har alt en liste over flere enn 80 fylkes- og lokallag i Human-Etisk Forbund som følger opp, og entusiasmen har vært stor helt siden landsmøtet da konseptet ble presentert. De første intervjuene lanseres i forbindelse med Humanistisk Uke i september, og i tillegg til Randsborg Jenseg, kan du på human.no/radio høre blant annet Humanistprisvinneren Dag O. Hessen og generalsekretær Sylo Taraku i organisasjonen LIM (Likestilling, integrering, mangfold).

Utover høsten blir det jevnlig lagt ut nye intervjuer med spennende mennesker.

Ideen kom tilbake

Kommunikasjonshuset Dinamo er Human-Etisk Forbunds samarbeidspartner for kampanjen, og konseptet ble jobbet frem av Carl Thomas Aarum og Jan Willy Skjølberg. De fikk ideen om egne radioprogram for Human-Etisk Forbund veldig tidlig i planleggingen. Men så la de ideen til side.

– Først så vi ikke omfanget av radiointervjuer og jagde mange andre ideer. Radioideen var alltid der, men vi tenkte at vi trengte mer. Pendlertid? Tid for seg selv? Sånne ting, men til slutt kom vi tilbake til den opprinnelige ideen. Det var noe forløsende da vi endte der, og i ettertid opplever vi at de som er involvert i prosjektet blir veldig entusiastiske og engasjerte. Det tar vi som et tegn på at vi traff noe riktig, sier Skjølberg.

– Selve navnet «Gi plass til tanken» er en liten omskriving av en setningen «Ta tanken tilbake», som Human-Etisk Forbund selv hadde i det første møtet med oss, skyter Carl Thomas inn.

En ny trend

Duoen mener det er en trend at flere søker det som går litt sakte og som tar litt tid. Som godt håndverk fra en skomaker eller sykkelreparatør. Eller mennesker som vil vekk fra tidsjaget, og heller søker roligere alternativer. De har ønsket å skape en god bredde i intervjuene med nære og personlige historier som folk liker.

– Vi har ambisjoner om å lage god og interessant radio, som et motsvar til - og behagelig avbrekk fra - alt det hurtige og overfladiske. Det er en hyllest til det tenkende og undrende mennesket, en holdning til historien, alle livets øyeblikk og holdningen til dem, sier Aarum.

Vil ha flere

Kampanjeleder Trond Sæbø Skarpteig i Human-Etisk Forbund håper at radiointervjuene spres til så mange som mulig og at de kan brukes i årevis fremover. Denne høsten skal de gjøres kjent gjennom plakater, t-skjorter, medieoppslag og spredning på sosiale medier, og på nesten hundre lokale arrangement rundt i hele landet.

– Jeg synes dette er en fin måte å fortelle om Human-Etisk Forbund på. Målet er jo at intervjuene gir et så interessant og rikt univers at folk melder seg inn i pur glede.

-------

Du kan laste ned radiosendingene på nettet, eller høre dem direkte. Du finner alt du trenger på Human.no/radio.

Denne artikkelen finner du også i Fri tanke nr. 3-2012 som ble lansert denne uka.

Siste nytt i Reportasje

Humanistisk sjelesørger leder presteteam på engelsk sykehus

På 25 prosent av sykehusene i Storbritannia har de nå ansatt en eller flere samtalepartnere som ikke er religiøse.

Gleder seg til landsmøte i Humanistisk Ungdom

Til helga reiser Veronika Antonsen hele den lange veien fra Øst-Finnmark til Oslo, blant annet for å være med på å diskutere om HU skal gå inn for forbud mot omskjæring.

Hvorfor protesterer ikke muslimer mot omskjæringforbud?

Et forbud mot nikab vekker engasjement blant muslimer selv om det vil ramme svært få. Et forbud mot omskjæring vil ramme nesten alle muslimer, men da er det taust. Hvorfor?

 
Lager egne rollespill til Humanistisk konfirmasjon

Et menneskerettighetsbrytende fengselsopphold, 20 timer i en diktaturstat og en verden der de fleste er utslettet av virus. Det er utgangspunktet for tre egenutviklede rollespill brukt i Humanistisk konfirmasjon i år.

Et skoleeksperiment med humanistisk fortegn

På Humanistskolen finnes ikke KRLE-faget. Kristendom behandles som andre religioner – som en del av filosofifaget.

Sognepresten og HEF-lederen fant hverandre. Nå er de gift.

Sogneprest Hege Andal møtte Human-Etisk Forbunds fylkesleder Erik Hofsten i livssynsdialogen, og søt musikk oppstod.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse