ANNONSE
Annonse

Amelia Cooper og Roy Brown kjemper på vegne av IHEU for universelle menneskerettigheter i FNs menneskerettighetsråd. Denne uka startet rådets 24. sesjon. Foto: Even Gran

Protesterer mot vestlig svik i FN

Ytringsfriheten og andre grunnleggende menneskerettigheter er under stadig angrep i FN-systemet. Roy Brown fra IHEUs FN-delegasjon i Genève mener de vestlige statene svikter.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 28.09.2015 kl 14:11

GENEVE: Mandag startet en ny runde med forhandlinger i det utskjelte FNs menneskerettighetsråd i Genève. Som alltid var Roy Brown tilstede på vegne av IHEU - International Humanist and Ethical Union. Dette er Human-Etisk Forbunds internasjonale verdenssammenslutning.

Fritanke.no snakket tirsdag kveld med Brown i Genève om IHEUs arbeid mot FN-systemet, hva man har oppnådd, og hva som er aktuelt akkurat nå.

– Det som er i ferd med å skje nå, er at de grunnleggende menneskerettighetene er i ferd med å forvitre, er den noe pessimistiske beskjeden fra IHEUs representant.

Årsaken er at et stadig stigende antall land, hovedsakelig i Afrika og Asia, jobber for å uthule grunnleggende menneskerettigheter, og da spesielt ytringsfriheten, mener Brown. Hovedpressgruppen er organisasjonen OIC – Organisasjonen for islamsk samarbeid.

– De jobber systematisk for å beskytte islam mot kritikk. Hovedstrategien er å jobbe for at FN-systemet skal definere kritikk av islam som «islamofobi» og videre som «rasisme». Dermed blir islam beskyttet. Språkbruken er imidlertid mer generell. Istedenfor å peke konkret på islam, har de i lang tid jobbet for å få vedtatt resolusjoner mot «defamation of religion». Men det handler i bunn og grunn om å beskytte islam mot kritikk, konstaterer Brown.

Det mest skremmende, er at vestlige land i grove trekk lar dette skje, sier han.

– Land i Europa og Nord-Amerika er livredde for å støte de islamske statene fra seg. Derfor er de alt for ettergivende, og det blir konsensus rundt veldig ulne resolusjonstekster som OIC-landene kan tolke som de selv vil, slik at de kan fortsette sine religiøst begrunnede krenkelser av menneskerettighetene. Det er mange som er flinke til å snakke varmt om religionsfriheten i FN, men jeg savner sterkt at noen fronter et konsekvent og prinsipielt forsvar for ytringsfriheten, slår Brown fast.

Vil la tradisjon overstyre universelle rettigheter

Som eksempel nevner han Istanbul-prosessen som ble igangsatt i 2011. Her mener Brown at vestlige land har vært alt for ettergivende overfor muslimske lands forsøk, i allianse med blant annet Russland, til å rangere «tradisjonelle verdier» over de universelle menneskerettighetene.

– Å sette «tradisjonelle verdier» øverst, er som å gi ethvert land mulighet til å overstyre menneskerettighetene. Da kan de bare definere sine egne menneskerettighetsbrudd som «tradisjonelle verdier». Hvis man gir etter for dette, er det et alvorlig angrep på de universelle rettighetene. Vi i IHEU gjør selvsagt hva vi kan for å bekjempe dette, sier Brown.

Han nevner også vestlige lands manglende vilje til å forsvare IHEU og ham selv da Pakistan og Egypt i 2008 greide å få gjennomslag for at FNs menneskerettighetsråd pr. prinsipp ikke skal diskutere de muslimske sharia-lovene opp mot menneskerettighetene. Det var Roy Brown som utfordret de muslimske landene på dette, men han ble avvist av ordstyreren. Les Fritanke.nos sak om dette fra 2008.

Brown mener FNs menneskerettighetsråd er i ferd med å lide samme skjebne som det tidligere «FNs menneskerettighetskommisjon». Dette organet ble avsatt fordi de landene som hadde flertall ikke var så veldig opptatt av menneskerettigheter.

– Det samme er i ferd med å skje nå. Et flertall av medlemsstatene er mer opptatt av å beskytte sine egne krenkelser, enn å sikre at de universelle rettighetene blir etterlevd. Da sier det seg selv at hele rådet blir en farse, sier Brown.

Ny allianse mot universelle rettigheter

Roy Brown synes det ser mørkere ut i dag enn tidligere.

– For noen år siden trodde jeg det bare var de islamske OIC-statene vi kjempet mot. Men alliansen har utvidet seg. Nå har i tillegg den såkalte «The non-aligned movement» alliert seg med OIC. Dette er en bevegelse som grovt sett består av alle land i verden unntatt Europa og Nord-Amerika. Det er opplagt en veldig sterk gruppe. Hovedmålet deres har historisk sett har vært å bekjempe vestlig imperialisme og undertrykking. Når de nå er i ferd med å alliere seg med tradisjonalistene i OIC, lover det ikke godt for universelle menneskerettigheter. Hvis tradisjoner i prinsippet settes høyere enn universelle rettigheter, er mye av prosjektet tapt, sier Brown.

–Er du ikke redd for at hele FN-samarbeidet vil rakne hvis vestlige land begynner å konfrontere dette hardere? Risikerer vi ikke da at FN sprekker og blir stående igjen som en særinteresseorganisasjon for vesten? Da er jo litt av poenget borte?

– Jo, det er selvsagt en fare, men samtidig mener jeg det er ting vestlige land kunne ha gjort mye mer for å konfrontere dette. Det er mange måter å legge press på, som vestlige land kunne ha brukt og som ikke ville ha ført til brudd. Isteden legger de seg flate og godtar ulne formuleringer som OIC-landene kan tolke som de vil.

Brown understreker også at vestlige land ikke bør undervurdere hvor sterkt limet i FN faktisk er.

– Det er ingen som vil være ansvarlig for å bryte med FN. Hadde det ikke vært for FN, hadde vi vært nødt til å finne det opp. FN finnes bare fordi alle land ser seg tjent med at et slikt organ finnes, også OIC-landene. Det er ikke så skjørt som mange tror. Jeg er sikker på at systemet vil tåle en del hardere konfrontasjoner enn vestlige land later til å tro i dag, sier han.

Greide å stoppe OIC - litt

Til tross for dette noe dystre bildet, kan Roy Brown også fortelle om gjennomslag for IHEU i menneskerettighetsrådet. Den største seieren er kanskje at IHEU i allianse med en rekke andre organisasjoner har greit å stoppe OIC-landenes årlige vedtak i FNs menneskerettighetsråd mot «defamation of religion». Les detaljer i denne Fritanke.no-saken.

– Dette er en allianse mot OIC-landene som vi har bygget over mange år. Over 200 organisasjoner sluttet seg til, og i 2011 greide vi å få med oss et flertall på å snu resolusjonen til å beskytte enkeltindividers trosutøvelse, og ikke religionene pr. se. Det var en stor seier. Det er individer som har menneskerettigheter, ikke religioner. Det bør være rimelig opplagt. Likevel kommer trollet tilbake i ulike forkledninger, som for eksempel det samarbeidet jeg nevnte mellom OIC og «The non-aligned movement», forteller Brown.

Han forteller også om en del andre småseire, som for eksempel da Raheel Raza fra IHEU i mars i år konfronterte Irans representant om tortur i Iran, etter at vedkommende hadde benektet at noe slikt fantes fordi det var «mot islam».

Raza kunne imidlertid legge fram omfattende dokumentasjon på tortur i landet, hvorpå Irans representant måtte innrømme at dette foregår, men la til at «tortur ikke er vår offisielle politikk».

Fikk inn behov for prevensjon

Roy Brown er ikke alene under den 24. sesjonen for FN menneskerettighetsråd. Med seg har han den engelske lærlingen Amelia Cooper (18). Fritanke.no møtte både Brown og Cooper i Genève tirsdag denne uka.

Sin unge alder til tross, har Cooper greid å få litt erfaring med FN-forhandlinger. Under den forrige runden i menneskerettighetsrådet greide hun, på vegne av IHEU, å få inn en formulering om nødvendigheten av prevensjon i en resolusjon om dødelighet blant mødre som føder.

– Vatikanet og Marokko blåste seg veldig opp og mente at dette ikke hadde noe resolusjonen å gjøre, men så reiste det ene landet etter det andre seg opp og støttet forslaget mitt. Til slutt ble det enstemmig vedtatt, sier Cooper.

Hun forteller at den store saken for IHEU i denne runden er en resolusjon mot slaveri. Dette er nemlig fortsatt et problem i mange land, blant annet i Mauretania.

– Dette viser at IHEU ikke bare er opptatt av religionskritikk og livssynsdiskriminering. Vi er rett og slett opptatt av å forsvare de universelle menneskerettighetene, understreker Cooper.

Andre tema IHEU-delegasjonen vil ta opp i denne møterunden er frafall innen islam, foreldreløse barn i Bulgaria, kjønnslikestilling, kastesystemet i India, barneekteskap og OICs kamp for forbud mot blasfemi.

De ulike representantene fra IHEU vil holde korte innlegg om disse sakene i rådet, og så er det opp til medlemslandene å plukke det opp og kommer med forslag til resolusjoner. Andre organisasjoner er selvsagt også representert, og holder tilsvarende innlegg.

Siste nytt i Reportasje Vis flere

Straff som fortjent?

Straff som fortjent?

Fengselsfilosof Marianne Frøystad Walderhaug er opptatt av hvordan vi som samfunn møter de straffedømte etter soning.

Bispedømmets mann stoppet møtelederens utspørring

Bispedømmets mann stoppet møtelederens utspørring

VOSS: Vi var på debattmøte om skolegudstjenester på Voss i går kveld. Sjekk hvordan det gikk.

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

Humanistisk sjelesørger leder presteteam på engelsk sykehus

Humanistisk sjelesørger leder presteteam på engelsk sykehus

På 25 prosent av sykehusene i Storbritannia har de nå ansatt en eller flere samtalepartnere som ikke er religiøse.

Gleder seg til landsmøte i Humanistisk Ungdom

Gleder seg til landsmøte i Humanistisk Ungdom

Til helga reiser Veronika Antonsen hele den lange veien fra Øst-Finnmark til Oslo, blant annet for å være med på å diskutere om HU skal gå inn for forbud mot omskjæring.

Hvorfor protesterer ikke muslimer mot omskjæringforbud?

Hvorfor protesterer ikke muslimer mot omskjæringforbud?

Et forbud mot nikab vekker engasjement blant muslimer selv om det vil ramme svært få. Et forbud mot omskjæring vil ramme nesten alle muslimer, men da er det taust. Hvorfor?

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.