ANNONSE
Annonse

Utenfor tinghuset i Bradford County, Florida, står det i dag to monumenter. Et kristent, og ett ateistisk. Til høyre: President i American Atheists, David Silverman.

– Da vil vi også ha monument!

Da den kristne gruppa nektet å fjerne et stort granittmonument med De ti bud utenfor tinghuset, måtte ateistene få slippe til også.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 23.02.2015 kl 20:00

Det kan bli fullt på plena foran tinghuset i Bradford County i Florida, USA, hvis tros- og livssynssamfunnene i området tar den nåværende monumentpolitikken i fylket på alvor.

Det hele startet med en steinblokk med de ti bud.

I 2012 aksepterte Bradford County en «gave» verdt over 160.000 kroner fra den kristne gruppa Community Men’s Fellowship. Gaven var et stort steinmonument med kristendommens ti bud inngravert. Det ble plassert rett utenfor hovedinngangen til tinghuset i byen Starke, og ble avdekket under «National Day of Prayer» i mai 2012.

Ville ikke fjerne

Det falt ikke i god jord for lokallaget av American Atheists.

USA har et grunnlovsfestet forbud mot statsreligion. Myndighetene har ikke lov til å særbehandle. Ateistene krevde monumentet fjernet og truet med rettssak. I frykt for det de regnet med ville bli en dyr rettssak, og som de nok også innså at de kom til å tape, kastet Bradford County inn håndkleet. De sendte et brev til Community Men’s Fellowship og ba dem fjerne det kristne monumentet.

Etter noen uker kom svaret. Community Men’s Fellowship hadde bedt til Gud og vurdert henvendelsen, men konkludert med at de ikke vil rette seg etter pålegget.

«We have prayerfully considered your request and have determined that we will not comply with the County’s order», lød svaret fra gruppa.

Ateistene måtte også få monument

Det satte Bradford County i en knipe. For nå hadde de jo sagt ja til et monument som opplagt var ulovlig, og som de selv, eller rettere sagt skattebetalerne, måtte bekoste fjerningen av. De kunne selvsagt saksøke den kristne gruppa for ikke å rette seg etter pålegget, men det kunne jo bli kostbart, og det var ikke sikkert de ville vinne her heller siden de jo hadde sagt ja til det kristne monumentet i utgangspunktet.

Community Men’s Fellowship varslet også søksmål mot fylket hvis monumentet ble fjernet. De mente det ville bli et brudd på deres religionsfrihet, noe som også er sikret i den amerikanske grunnlovens første grunnlovstillegg.

Hele saken gikk etter en stund til mekling mellom American Atheists, Community Men’s Fellowship og Bradford County. Resultatet ble at ateistene droppet søksmålet hvis også de fikk lov til å sett opp et monument. Det aksepterte også de kristne, så lenge de fikk beholde sitt monument.

Brukte ateistmonumentet som toalett

Dermed var det klart for USAs, og kanskje verdens, første ateistmonument. Under åpningen i juni 2013 annonserte president i American Atheists, David Silverman, at dette bare var starten på en lang rekke ateistmonumenter på offentlig grunn mange andre steder i USA. Får de kristne lov, må også ateistene få lov. Og kristne monumenter finnes det foran offentlige bygninger mange steder.

300 mennesker møtte opp for å overvære avdukingen av monumentet, deriblant en rekke kristne som aksjonerte mot den nye ateistmonumentet.

– Grunnen til at jeg dro er fordi det er en anledning til å fortelle kjærlighetens budskap til alle ateistene der. Ingen av de som kaller seg ateister er sikker på at de har rett, men jeg vet at jeg har rett, slo den kristne predikanten Eric Hovind fast overfor Christian Post.

Under åpningen klatret han opp på det nyavdukede ateistmonumentet og holdt en kristen appell. Det høstet en del buing fra de oppmøtte ateistene. Ifølge Christian Post synes Hovind det er helt utmerket med et ateistmonument ved siden av det kristne, siden dette fremmer debatt og dialog.

Kristne Marshall Rawson var imidlertid ikke helt enig under avdukingen. Med sørstatsflagget i hånden sa han til Alligator.org at det nye monumentet er å tråkke på den kristne kulturarven til sørstatene og innføre «nordstatsideer». Under talene stod det folk rundt med plakater der det blant annet stod «Yankees go home» - begge deler budskap som viser at motsetningene som lå til grunn for den amerikanske borgerkrigen fortsatt er levende.

Ifølge Alligator.org ble talene under avdukingen avbrutt en rekke ganger av horn fra biler og trailere. Dette skyldtes at det stod rundt 10-20 mennesker på den andre siden av veien og demonstrerte med plakater der det stod «Honk if you love Jesus».

Etter at ateistmonumentet var avduket, gikk en evangelisk kristen predikant fra Canada, Sye Ten Bruggencate, opp til monumentet, la fra seg et toalettsete og dopapir på det og satte seg ned. En av ateistene tok dorullen og kastet den etter Bruggencate, som etter en stund måtte ta med seg toalettsetet, dorullen og hoppe ned.

– Det var en spøk, men det avslørte intoleransen deres, sa Bruggencate i en kommentar etterpå.

Les mer om kontroversene og se flere bilder i Daily Mail.

Kun ett annet forsøk så langt

I sin åpningstale slo president i American Atheists, David Silverman, fast at de helst hadde sett at det ikke var noen monumenter utenfor tinghuset i Bradford, eller noen offentlige bygninger.

– I en ideell verden burde det ikke være noe monument her i det hele tatt. Men når det først er slik, er det fint at vi får to monumenter som til sammen reflekterer noe av livssynsmangfoldet her i landet, sa Silverman.

Han lovet at minst 50 nye ateistmonumenter kan komme opp ulike steder i USA, der kristne monumenter står på offentlig grunn.

Så langt har det imidlertid bare blitt med dette ene. I et nabofylke til Bradford, Levy County, har American Atheists prøvd seg på et tilsvarende monument, men her har myndighetene så langt sagt nei. Begrunnelsen er at sitatene på monumentet «ikke er komplette».

– Dette er bare en unnskyldning. Vi kjemper videre for å få reist monumentet ved siden av det kristne som allerede står der, sier Charles Ray Sparrow, medlem av en lokal ateistgruppe i Levy, tilknyttet American Atheists, til Charismanews.com

Satanister vil ha statue i Oklahoma

Siden ateistmonumentet ble satt opp i Bradford juni 2013, har også andre religiøse grupper begynt å arbeide for å få reist monumenter på offentlig grunn som dokumenterer deres trosforestillinger.

I desember 2013 prøvde Oklahoma Satanists å få reist en statue av en sittende geitefigur med horn (Baphomet) på offentlig grunn, mens en gruppe hinduer har prøvd å få reise en statue av apeguden Hanuman.

Se video fra hele åpningsarrangementet, og ulike nyhetsinnslag om saken.

På den ene siden av monumentet finner vi et sitat fra grunnleggeren av American Atheists, Madalyn Murray O'Hair. Se flere bilder av monumentet. Foto: Wikimedia/Jud McCranie

Siste nytt i Reportasje Vis flere

Straff som fortjent?

Straff som fortjent?

Fengselsfilosof Marianne Frøystad Walderhaug er opptatt av hvordan vi som samfunn møter de straffedømte etter soning.

Bispedømmets mann stoppet møtelederens utspørring

Bispedømmets mann stoppet møtelederens utspørring

VOSS: Vi var på debattmøte om skolegudstjenester på Voss i går kveld. Sjekk hvordan det gikk.

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

Humanistisk sjelesørger leder presteteam på engelsk sykehus

Humanistisk sjelesørger leder presteteam på engelsk sykehus

På 25 prosent av sykehusene i Storbritannia har de nå ansatt en eller flere samtalepartnere som ikke er religiøse.

Gleder seg til landsmøte i Humanistisk Ungdom

Gleder seg til landsmøte i Humanistisk Ungdom

Til helga reiser Veronika Antonsen hele den lange veien fra Øst-Finnmark til Oslo, blant annet for å være med på å diskutere om HU skal gå inn for forbud mot omskjæring.

Hvorfor protesterer ikke muslimer mot omskjæringforbud?

Hvorfor protesterer ikke muslimer mot omskjæringforbud?

Et forbud mot nikab vekker engasjement blant muslimer selv om det vil ramme svært få. Et forbud mot omskjæring vil ramme nesten alle muslimer, men da er det taust. Hvorfor?

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.