Humanist-opptoget gjennom Tiruchrappalli gjorde inntrykk på HEF-delegasjonen. FOTO: Even Gran

Fra arkivet:

Bli med oss ut i verden!

Bruk helga på å sette deg litt inn i gull fra arkivet vårt. Gjennom årene har Fritanke.no vært på mange reiser og rapportert om sekulære og liberale krefter i en rekke land.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.02.2018 kl 12:01

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Danmark

* 2014: Skolen har rent kristendomsfag, men ingen bryr seg: «Er det så nøye da»-landet: Nesten ingen land har en kirke som er like innvevd i staten som Danmark.

Se bildet større

Kurt Bilsbo, leder av Ateistisk Selskab, tar imot Fri tanke i hagen sin i Hvidovre i København. FOTO: Even Gran

Egypt

* 2013: Det brenner rundt pyramidene: Stor reportasje fra Egypt om kampen til sekulære og liberale krefter under Det muslimske brorskapet. Vi fikk snakke med folk fra flere sider, også fra brorskapet. Vår turguide Tarek og fotograf Emad var med som sidekommentatorer.

Se bildet større

Egypt er en av verdens eldste sivilisasjoner. Pyramidene i Giza er rundt 4500 år gamle. Men det som skjer i gatene til den gamle kulturnasjonen nå for tiden, er ikke alltid like sivilisert.

FN - Genève

* 2013: Protesterer mot vestlig svik i FN: Roy Brown fra IHEUs FN-delegasjon i Genève mener de vestlige statene svikter kampen for ytringsfriheten og grunnleggende menneskerettigheter.

Se bildet større

Amelia Cooper og Roy Brown kjemper på vegne av IHEU for universelle menneskerettigheter i FNs menneskerettighetsråd. Denne uka startet rådets 24. sesjon. FOTO: Even Gran

Hellas

* 2017: Veldig små, men også veldig aktive: Vi tok en prat med Vasilis Tsarnas i det greske humanistforbundet. Det som skjer i Norge er en mild sommerbris i forhold til hva de strever med der nede.

Se bildet større

Vasilis Tsarnas har alltid vært politisk engasjert og ble engasjert av arbeidet til menneskerettighetsadvokaten Panayotes Dimitras - en nøkkelperson i den greske humanistbevegelsen. FOTO: Even Gran

India

* 2011: De militante humanistene: I Tamil Nadu marsjerer humanistene i takt. De går i svarte uniformer og kalles disipler av den store Periyar.
* 2009: Indiske ateister maner til kamp mot skadelig religion
* 2009: Sluker flammer i kamp mot overtro

Se bildet større

Periyar-bevegelsen er opptatt av disiplin, uniformer og sluttet orden. FOTO: Even Gran

Island

* 2016: - Vi kopierte den norske modellen, og det gikk utmerket: Reportasje fra humanistbevegelsen på Island. Vi snakket blant annet med hun som er statsminister på Island i dag, Katrín Jakobsdóttir.

Se bildet større

Sidmennt-veteran Hope Knútsson med generalsekretær Bjarni Jónsson og styreleder Jóhann Björnsson på gata i Reykjavik. FOTO: Even Gran

IHEU

* 2017: Den internasjonale humanistorganisasjonen IHEU i London satser på kafédialog.

Se bildet større

Giovanni Gaetani, Gary McLelland og Bob Churchill jobber på heltid med å fremme humanisme i hele verden. FOTO: Even Gran

Nederland

* 2012: Delt opp etter livssyn: Nederland har et eget universitet for livssynshumanisme!

Se bildet større

Rektor Hans Alma ved det humanistiske universitetet har ingen tro på livssynsnøytralitet. - Det blir å lure seg selv. Det er bedre å være ærlig og åpen på at vi alle lar våre holdninger bli farget av et livssyn, mener hun.

Romania

* 2013: Propaganda for kreasjonisme i offentlige skoler: Rumenske humanister kjemper for vitenskap i et skolevesen der religionen har veldig stor innflytelse.

Se bildet større

ASUR hadde en stor kampanje mot religiøs indoktrinering i skolene i 2011. Her er en av de store plakatene som hang rundt i Romanias byer. Mer om aksjonen her.

Storbritannia

* 2011: Fra 6000 til 30 000 på sju år: Reportasje fra britiske humanisters landskonferanse i 2011.
* 2017: Visste du at 30% av offentlige skoler i Storbritannia er religiøse?: Humanists UK har fordoblet seg på seks år.

Se bildet større

Generalsekretær Andrew Copson må ha med seg valpen Juno på jobben for tiden. Den er for liten til å være hjemme alene og er ikke helt stueren. FOTO: Even Gran

Sverige

* 2013: Blått lys for humanistiske seremonier i Sverige?: Humanisterna vurderte å kutte ut humanistiske seremonier i 2013. Det var det delte meninger om.

Se bildet større

Bør HEFs søsterorganisasjon Humanisterna fortsatt arrangere seremonier? Staffan Gunnarson og Irene Rune (til venstre) mener ja. Sören Holst og Anna Bergström (til høyre) mener nei. Styreleder Christer Sturmark (til venstre for Holst) har ikke bestemt seg ennå.

USA

* 2015: Mest fornøyd med den sterke veksten: American Humanist Association vil at skoleelever skal bli sittende når troskapsløftet leses opp.
* 2015: Humanistlobbyistene i Washington DC: Om livet som humanist i den amerikanske kongressen.
* 2015: Vil erobre USA via toppuniversitetene: Om humanistiske samtalepartnere.
* 2015: Feiret National Day of Reason: Hvorfor ikke, når landet også har en "National Day of Prayer"?
* 2015: – Hva, har omskjæring noe med religion å gjøre?!: Folk i USA og Europa har svært ulikt syn på omskjæring.
* 2015: Jenta som utfordret skolebønnen: Lokalsamfunnet bestemte seg for at Jessica Ahlquist skulle få angre på at skolen måtte ta ned den kristne bønnen.
* 2014: Jødene som ikke tror på Gud: Ja, de finnes faktisk.
* 2007: Et humanistisk radiotilbud på nettet: Om den amerikanske podkasten Humanist Network News, som nå heter The Humanist Hour.
* 2007: Humanistene som driver med religion: I ett av New Yorks mest fasjonable strøk ligger en diger murbugning med påskriften "The Society for Ethical Culture" - Folk som skal inn her må legge igjen troen på overnaturlige vesener ved døra, sier Tony Hileman.

Se bildet større

Roy Speckhardt tar imot på trappa til American Humanist Association. FOTO: Even Gran

Siste nytt i Reportasje

Et skoleeksperiment med humanistisk fortegn

På Humanistskolen finnes ikke KRLE-faget. Kristendom behandles som andre religioner – som en del av filosofifaget.

Sognepresten og HEF-lederen fant hverandre. Nå er de gift.

Sogneprest Hege Andal møtte Human-Etisk Forbunds fylkesleder Erik Hofsten i livssynsdialogen, og søt musikk oppstod.

FNs tidligere rapportør for religionsfrihet kritisk til norsk lovforslag

Den tyske professoren Heiner Bielefeldt mener den nye norske tros- og livssynsloven kan bli et problem for religionsfriheten.

 
Har skrevet bok om Saudi-Arabia – et land hun aldri ville fått visum til

– Mitt navn er knyttet til Amnesty, som det saudiske kongedømmet anser som en terrororganisasjon, sier bokaktuelle Ina Tin.

Vil forklare sin tidligere sjef hva som er feil i regjeringens lovforslag

Torsdag 1. februar overtok Trond Enger sjefsstolen etter Kristin Mile i Human-Etisk Forbund.

Ateister utfordrer troende på gata med «vanskelige spørsmål»

Besøk fra USA: Anthony Magnabosco og hans «gate-epistemologer» utfordrer troen til folk på gata. Han avviser at han driver ateist-misjonering.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse