Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ordfører i Voss kommune, Hans Erik Ringkjøb (Ap), oppfordrer alle til å respektere hverandre og skille sak og person.
 Foto: Fotograf Senderud (til venstre) + Google street view

Ordfører i Voss kommune, Hans Erik Ringkjøb (Ap), oppfordrer alle til å respektere hverandre og skille sak og person. Foto: Fotograf Senderud (til venstre) + Google street view

Voss-ordfører: – Uheldig hvis folk ikke tør si hva de mener

– Men også tilhengere av skolegudstjenester er redde for å si meningen sin, forteller han.

Publisert:

Sist oppdatert: 30.11.2016 kl 16:40

I går skrev Fritanke.no om to anonyme foreldre på Voss som ikke tør si hva de mener om skolegudstjenester av frykt for sosiale reaksjoner og utestengelse.

Ordfører i Voss kommune, Hans Erik Ringkjøb (Ap), liker ikke det han hører.

– Nei, slik vil vi ikke ha det. Det er veldig uheldig hvis folk ikke tør si hva de mener. Både flertall og mindretall har rett på sine meninger og ytringsfriheten gjelder for begge grupper, sier han.

Han bekrefter at skolegudstjenestesaken har ført til en svært opphetet debatt i bygda, og oppfordrer folk til å bli flinkere til å skille sak og person.

– Jeg har tidligere sagt om denne debatten, at noe av det første vi så ut til å miste var nestekjærligheten. Vi må kunne diskutere vanskelige saker uten at vi skal begynne å fordømme og utestenge hverandre, sier han.

Ringkjøb legger til at det ikke bare er de som sier nei til skolegudstjenester som velger å legge lokk på meningene sine.

– Nei, det gjelder også de som vil ha skolegudstjenester. Folk tør ikke si meningen sin fordi det brukes så harde ord på begge sider, sier han.

– Noen påstår at dette er bygdedyret i aksjon? Hva tenker du om det?

– Det har jeg ikke lyst til å si noe om. Folk har sterke meninger om dette, og da er det vel ikke helt uvanlig med denne typen reaksjoner, sier han.

Fornøyd med kompromisset

Ordføreren er svært fornøyd med løsningen som rektorene og kirken har kommet fram til.

– Jeg vil gjerne rose kirken på Voss og skolene på Voss, som gjennom en konstruktiv og løsningsorientert dialog kom fram til et resultat som begge mener er bra. Denne dialogen kan sikkert mange av oss ta lærdom av. Min anmodning er at alle vinner på raushet og respekt overfor våre medmennesker, uansett hvem de er, og uansett om vi er enige med dem eller ikke, sier han.

– Tror du konflikten som ligger bak kan gjøre det vanskelig å gjennomføre dette som «nøytral KRLE-læring om kristendommen» slik det legges opp til?

– Rektorene og kirken har kommet fram til dette, og da blir det feil av meg som ordfører å mene så mye om det.

– Bør det bli anledning til å kreve fritak fra det nye juleopplegget?

– Igjen, det har vært viktig for rektorene at arrangementet i kirken ikke skal være forkynnende, og at det skal inngå som en ordinær, obligatorisk del av KRLE-faget. Da må jeg som ordfører forholde meg til det. Så får vi se hva som kommer fram i evalueringen vi skal ha på nyåret, sier Voss-ordfører Ringkjøb.

OPPDATERT:

Det blir fritak fra juleopplegget på Voss.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.