Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det er spesielt innvandring fra Øst-Europa, og da spesielt Polen, som er årsaken til den sterke veksten hos katolikkene. Her er nettsiden til sjelesorgen for katolske polakker i Oslo.

Det er spesielt innvandring fra Øst-Europa, og da spesielt Polen, som er årsaken til den sterke veksten hos katolikkene. Her er nettsiden til sjelesorgen for katolske polakker i Oslo.

Voldsom vekst for katolikkene

I løpet av 2011 ble det 26.200 flere medlemmer i tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke. Over ti prosent av befolkningen har nå tilhold utenfor statskirken.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.12.2012 kl 13:46

I dag la Statistisk sentralbyrå (SSB) fram medlemstatistikken for tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke. Tallene viser en eksplosiv økning. Siden 2006 har det samlede medlemstallet økt fra 384.000 til 511.000. Det er en økning i prosent fra 8,3 prosent av befolkningen i 2004 til 10,2 prosent i 2011.

Stillstand for HEF og muslimene

Det er ikke Human-Etisk Forbund som står bak den store økningen. Forbundet fikk netto 1370 flere medlemmer i 2011, men dette ble delvis spist opp av redusert frivillig registrering av barn. SSB konkluderer derfor med at Human-Etisk Forbund står på stedet hvil.

Det samme kan sies om muslimske menigheter. De økte samlet sett medlemstallet sitt med rundt 5500, men prosentandelen av befolkningen øker ikke. Muslimske menigheter hadde samlet sett rundt 112.000 medlemmer i 2011.

Sterk vekst for katolikkene

Det er den katolske kirken som står for det meste av veksten. I 2011 fikk de rundt 19.000 nye medlemmer, netto. Dette skyldes innvandring fra Øst-Europa, men også en ganske aktiv medlemsverving som Fritanke.no har skrevet om tidligere. Den katolske kirke fører automatisk opp alle som er døpt i en katolsk kirke i utlandet som medlemmer.

Dette har resultert i at katolikkene nå har over 100.000 medlemmer, og er klart større enn Human-Etisk Forbund som de var jevnstore med i fjor.

Synkende tall for statskirken

Medlemstallene fra Den norske kirke for 2011 viser at prosentandelen som er medlemmer i statskirken stadig er på vei ned. Ved utgangen av 2004 var 84,88 prosent av befolkningen medlem av statskirken. Ved utgangen av 2011 hadde andelen sunket til 77,24 prosent.

Trolig vil nedgangen for statskirken i 2013 oppveies noe av at regjeringen har bestemt at Den norske kirke skal begynne å føre folk som har flyttet utenlands som medlemmer.

Se hele statistikken fra SSB her

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus