Se hele videoen her. Den er laget av den norske videokunstneren Equiliari.

Vil vise at det ikke er «åndsfattig» å basere seg på vitenskap

Musikkprosjektet Amino prøver å gjenskape stemningen fra tv-serien Cosmos.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.02.2018 kl 10:14

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Låta vil gjenskape stemningen fra tv-serien Cosmos som kom første gang i 1980 med Carl Sagan som programleder, mens oppfølgeren kom i 2014 med Neil deGrasse Tyson som programleder.

Se bildet større

I begynnelsen av låta kan vi høre Stephen Hawking si at det er en fundamental forskjell på religion, som er basert på autoritet, og vitenskap som er basert på observasjon og fornuft. Så legger han til at "vitenskapen vil vinne fordi den fungerer".

Vi er laget av stjernestøv og derfor uløselig knyttet til hverandre, naturen og universet.

Det er budskapet i ambient/elektronika-låta Connected fra musikkprosjektet Amino. Den har nylig blitt lansert på nettet sammen med en video som understreker budskapet.

– Vi er en ubetydelig prikk i universet

Bak prosjektet står Kjell Roll Elgsaas, Odd Harald Olsen og engelske Paula O’Brien. De tre har skrevet låta sammen.

– Utgangspunktet var at jeg gjerne ville formidle noe av stemningen i Cosmos – at det er noe dypt meningsfylt med å ha en naturalistisk, vitenskapsbasert virkelighetsforståelse. Vi er en ubetydelig prikk i et univers som ikke bryr seg om oss, men vitenskapen forteller oss at vi er laget av stjernestøv og koblet sammen på en måte som for meg er dypt meningsfull, sier Roll Elgsaas til Fritanke.no.

Låta starter med et sitat fra den andre Cosmos-programlederen Neil deGrasse Tyson:

We’re all connected
To each other biologically
To the Earth chemically
To the rest of the universe atomically

Senere i låta, i refrenget, kommer dette med at vi alle er laget av stjernestøv, som den første Cosmos-programlederen Carl Sagan lanserte.

– Vi vil formidle hvor fascinerende vitenskapen er. Det er det som har vært ideen hele tida – at virkeligheten er magisk, sier han.

Roll Elgsaas, O’Brien og Olsen har aldri møtt hverandre fysisk, og har bare samarbeidet over nettet.

– Dette er et rent hobbyprosjekt. Jeg lagde en skisse til låta og sendte til de andre. Så har vi jobbet videre fram og tilbake til vi ble fornøyd. Det er Paula som har laget tekst og melodi som hun synger selv, mens Odd Harald har remikset låta, forteller han.

Håper på spredning på nettet

Videoen du kan se på Vimeo er laget av den norske videokunstneren Equiliari. Også videoen er laget for å formidle budskapet om hvor vakkert og meningsfullt et naturalistisk verdensbilde er.

– Vi har ingen ambisjoner om å erobre universet med musikken, men å få litt oppmerksomhet på én liten planet er artig. Hvis folk liker det og får noe ut av det, er vi fornøyd, sier Kjell Roll Elgsaas.

Amino - Connected from Amino on Vimeo.

Siste nytt i Nyheter

Stormberg-gründer gir 200.000 til Human-Etisk Forbund etter 17. mai-hets

Steinar J. Olsen blar opp lommeboka etter at Emilie Hesselberg rapporterte om hets av Human-Etisk Forbund i borgertoget i Kristiansand.

Mauritania innfører obligatorisk dødsstraff for blasfemi

Før kunne man slippe med to år i fengsel hvis man angret. Nå er det ikke lenger noen bønn i den islamske republikken.

HU beskylder Human-Etisk Forbund for majoritetsarroganse

– Det er lett å støtte en nedre grense på 500 medlemmer når man selv har 88.000 medlemmer, kommenterer politisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

 
Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

Den nye tros- og livssynsloven vil bli dømt for diskriminering, ifølge utredning

… men det vil også Human-Etisk Forbunds holdning i ett av spørsmålene, skal vi tro en HEF-betalt utredning fra menneskerettighetsekspert Njål Høstmælingen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse