Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Slik vil hedningene f.eks. tulle med islam. Tegningen forestiller en moderat muslim. De i bakgrunnen sier "Hva gjør han? Ber han til Mekka?" Den andre svarer "Nei, han gjemmer hodet i sanden".

Slik vil hedningene f.eks. tulle med islam. Tegningen forestiller en moderat muslim. De i bakgrunnen sier "Hva gjør han? Ber han til Mekka?" Den andre svarer "Nei, han gjemmer hodet i sanden".

Vil ta islam med humoristiske virkemidler

Nå er det islam som skal til pers, har Hedningsamfunnets 35. årsmøte bestemt. Hedningene vil bruke både seriøse og humoristiske virkemidler for å fremme sine synspunkter.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.11.2009 kl 12:33

- Vi vil bekjempe et toleransebegrep som innebærer å lukke øynene. Vi vil bruke seriøse og humoristiske virkemidler for å fremme våre synspunkter, skriver Hedningsamfunnet i en pressemelding.

De vil gjerne styrke kontakten med sekulære muslimer i Norge, og bidra i kampen mot overgrep som skjer i Norge, spesielt mot barn, ungdommer, kvinner og homofile.

Men kritikken av islam skal ikke tillates å skygge for Hedningsamfunnets lange og tradisjonsrike opptatthet av kristendommen.

Hedningene vil blant annet fortsette å kritisere den religiøse dominansen i RLE-faget. Hedningsamfunnet er, ikke overraskende, uenig i de islamkritikerne som mener at det er nødvendig å hegne om kristendommen for å skape en motvekt til islam.

- I RLE-faget begrunnes styrket opplæring i kristne dogmer og riter med behovet for å styrke den "kristne kulturarven". Bakgrunnen er trolig frykt for islam. Hedningsamfunnet vil at vi møter islam med kunnskap og diskusjon og ikke setter vår Gud opp mot Allah, heter det i en pressemelding.

Følsomt område

Dagfinn Eckhoff, styreleder i Hedningsamfunnet, forklarer at Hedningsamfunnet først og fremst ønsker dialog med islam. Men den skal de få i gang gjennom kritikk.

- Vi liker ikke den kulturliberalistiske holdningen vi har sett i lang tid. Den tror vi er usunn. Men vi er ikke ute etter noen krigserklæring med islamske miljøer heller. Målet er å komme i dialog, sier han.

- Hvor blir det av humoren i alt dette? Kan vi vente hedninger på gata med latterliggjørende løpesedler mot islam?

- Ja, det kan godt bli aktuelt. Det er mye latterlig med islam som man kan gjøre et nummer ut av. Det er viktig å kunne dra på smilebåndet overfor Allah og Muhammed også.

Han medgir at dette er et følsomt område, og at det er viktig å passe på så man ikke trår feil.

- Ja, selvsagt er dette følsomt. Det er jo noe av årsaken til at vi så langt har vært tilbakeholdne med kritikk av islam. Det er lettere å bruke storslegga mot overmakten, enn mot en religiøs minoritet. Men det betyr ikke at man ikke skal kunne kritisere der det er grunn til det. Så her gjelder det å finne en balanse, sier Eckhoff.

Vil ikke assosieres med Sian

Organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (Sian) kritiserte tidligere i høst Hedningsamfunnet for bare å være kristendomskritiske, og la islam være i fred.

Dagfinn Eckhoff poengterer at hedningenes nye opptatthet av islam ikke må tolkes som noen innrømmelse overfor Sian eller andre islam- og innvandrerkritiske grupperinger.

- Det er helt urettmessig å si at det er en sammenheng her. Dette er et vedtak som vi i Hedningsamfunnet har jobbet med i mange år, poengterer han.

Eckhoff vil helst ikke at Hedningsamfunnet skal bli forbundet med Sian.

- Ut fra det lille jeg vet om Sian, er dette en organisasjon som består av mennesker med sterke Frp-sympatier. Det gjør meg betenkt når det gjelder noe nærmere samarbeid, sier han.