Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
– Noen dyr ønsker være likere enn de andre, konstaterer medlem i Stålsett-utvalget Andreas Hompland, når han får se forslaget Kirkerådet jobber med. Bildet er fra Disney-filmen Animal Farm (1954) basert på boka til George Orwell.

– Noen dyr ønsker være likere enn de andre, konstaterer medlem i Stålsett-utvalget Andreas Hompland, når han får se forslaget Kirkerådet jobber med. Bildet er fra Disney-filmen Animal Farm (1954) basert på boka til George Orwell.

Statskirken diskuterer Stålsett:

Vil øke betydningen til tradisjon, historie og religion

Kirken vurderer å supplere Stålsett-utvalget med et niende prinsipp som styrker religionens og tradisjonens rolle. "Alle dyr er like, men noen dyr er likare enn andre", kommenterer Andreas Hompland.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.03.2013 kl 22:52

I dag og i morgen er det møte i Kirkerådet. En av sakene som skal behandles, er en uttalelse om Stålsett-utvalget som senere skal opp på Kirkemøtet, kirkens øverste organ.

I forslaget til uttalelse om Stålsett-utvalget, foreslås det at kirken skal være uenig med Stålsett-utvalget i at «likebehandlingsprinsippet er overordnet argumenter basert på historiske forhold» (s. 114).

Det foreslås på bakgrunn av det, at Kirken bør be om at det føyes et niende prinsipp til de åtte prinsippene for en helhetlig tros- og livssynspolitikk som Stålsett-utvalget foreslo. I det niende prinsippet sikres at vekten fra tradisjonen og historien også tas hensyn til. Prinsippet skal lyde omtrent som følger:

Statens aktive tros- og livssynspolitikk skal i sin utforming også skal ta hensyn til samfunnets kulturelle og historiske identitet – også der denne er av religiøs karakter – så fremt dette ikke bryter med trosfriheten og andre menneskerettigheter.

Begrunnelsen for dette er blant annet at «kristendommen i mer enn tusen år – på godt og vondt – har fungert som identitets- og verdiskapende faktor i samfunnet», heter det. Saksnotatet konstaterer også at religionen har hatt en vesentlig betydning for samfunnsintegrasjonen, og at tro og livssyn fremdeles spiller en rolle for denne integrasjonen.

Det vises videre til at det er unyansert av Stålsett-utvalget å legge til grunn at likebehandlingsprinsippet er overordnet argumenter basert på historiske forhold. Da er det mer nyansert å likestille alle prinsipper og vurdere dem fra sak til sak, heter det i notatet. Det står også at det blir feil av utvalget å sette likhetstegn mellom ivaretakelse av kristen kultur og «argumenter basert på historiske forhold».

– Med den oppslutning Den norske kirke har i det norske folk, blir det lite treffende, står det.

"Noen dyr er likere enn andre"

Utvalgsleder Sturla Stålsett ønsker ikke å uttale seg om denne saken, men Fritanke.no har snakket med universitetslektor ved Senter for menneskerettigheter, Tore Lindholm.

Han tar forbehold om at han ikke har sett forslaget, men understreker på generelt grunnlag at identitetspolitikk, som dette later til å være, nesten alltid farer galt av sted.

– Hvis du vil opprettholde en tradisjon, må du argumentere for den. Det holder ikke å slå fast at det er en tradisjon. Det er en invitasjon til ikke å tenke kritisk. Tradisjoner er etter mitt skjønn viktige, men å feire dem og lage paragrafer om dem, er undergravende. Det er dårlig tradisjon i kristendommen for å si at "kristne verdier er en god tradisjon", sier Lindholm.

Heller ikke utvalgsmedlem Andreas Hompland er spesielt begeistret etter å ha sett kirkens forslag til et "niende prinsipp" som styrker dem selv.

– Det er ikkje uventa at Kirkerådet sluttar seg til evangeliet etter Kamerat Napoleon: "Alle dyr er like, men noen dyr er likare enn andre". Om eg skulle vera litt konspiratorisk, ville eg seia at dette jo har vore deira posjson i heile prosessen sidan det første Bakkevig-utvalet: DnK som eit sjølstendig trussamfunn med indre sjølstyre, men samtidig finansiert av stat og kommune, og med ei prioritert særstilling i samfunnet, skriver Hompland i en e-post til Fritanke.no

Les hele forslaget som kirken jobber med

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.