Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ronny Kjelsberg vil gjerne spre litt kritisk tenkning blant ingeniørstudenter og andre.

Ronny Kjelsberg vil gjerne spre litt kritisk tenkning blant ingeniørstudenter og andre.

Vil lære opp studentene i kritisk tenkning

– Det er ikke bare ingeniørstudenter som kan ha nytte av denne boka, sier Ronny Kjelsberg.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.08.2017 kl 14:52

– Ja, det er en lærebok for ingeniørstudenter, men den kan leses av alle som ønsker en generell og enkel innføring i vitenskapens grunnlag, forskningsmetode og kritisk tenkning. Jeg har med vilje lagt det som er rene verktøytema for ingeniører» bakerst, slik at den første halvdelen kan bli så interessant som mulig for hvem som helst, sier Ronny Kjelsberg.

Han er universitetslektor ved ingeniørutdanningen ved NTNU i Trondheim (tidligere Høgskolen i Sør-Trøndelag), tidligere fylkespolitiker for Rødt, aktiv skeptiker og mannen bak bloggen Venstresida.net.

Boka han snakker om heter «Teknologi og vitenskap - Historie, metode, etikk og miljø» og kom ut på Universitetsforlaget i sommer.

– Tanken er at det skal være en slags «ex-phil for ingeniører». Det er jo bred enighet om at det er behov for mer bevissthet rundt kritisk tenkning og vitenskap. Dette er mitt bidrag. Så vidt jeg vet er det den første læreboka på ingeniørstudiet som tar opp vitenskapens grunnlag og tenkemåte så tydelig, sier han.

Ikke bare glorifisering av vitenskapen.

Kjelsberg starter med de gamle grekerne. Så er det en gjennomgang av sentrale ideer i vitenskapshistorien med spesiell vekt på teknologiutvikling, før det munner ut i en gjennomgang av metoder og tenkemåter i den moderne moderne vitenskap.

Kjelsberg tar også for seg de klassiske tankefeilene vi mennesker ofte gjør, samt forskjellen på vitenskap og pseudovitenskap. Alt diskutert med eksempler, selvsagt.

Samtidig er det ikke bare glorifisering av vitenskapen i boka.

– Nei, selvsagt ikke. Vitenskapen er det beste verktøyet vi har for å finne ut av verden, men det er en del strukturelle feilkilder som gjør at også vitenskapen kan gi et feil totalbilde.

Ett eksempel Kjelsberg nevner, og skriver om i boka, er publikasjonsbias – de vitenskapelige tidsskriftenes tendens til å bare trykke studier med positivt resultat, mens de studiene som ikke greide å bekrefte hypotesen blir glemt.

– Det kan lure oss til å tro at noe er sant, selv om det i realiteten ikke er det, sier Kjelsberg.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus