Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kristentvangen er sterkere i det norske speiderforbundet enn i det svenske. Les mer her.

Kristentvangen er sterkere i det norske speiderforbundet enn i det svenske. Les mer her.

Vil ikke bruke eksklusjonsparagraf mot ateister

#På høstens Speiderting innførte Norges speiderforbund en eksklusjonsparagraf. Generalsekretær Tore Torstad avviser at denne vil bli brukt mot medlemm...

Publisert:

Sist oppdatert: 19.11.2006 kl 23:50

På høstens Speiderting innførte Norges speiderforbund en eksklusjonsparagraf. Generalsekretær Tore Torstad avviser at denne vil bli brukt mot medlemmer som ikke adlyder Speiderlovens krav om å "være åpen for Gud og Hans ord".

Tekst: Even Gran
Publisert 20.11.2006

Tidligere i høst spurte Fritanke.no generalsekretær i Norges speiderforbund, Tore Torstad om medlemmer som nekter å "være åpen for Gud og Hans ord" bør bli ekskludert. Torstad fortalte at dette blir vanskelig i praksis fordi speideren ikke har noen eksklusjonsparagraf.

Nå har imidlertid speiderforbundet fått seg en eksklusjonsparagraf. Den ble vedtatt på Speidertinget - speidernes øverste organ - i starten av november.

Dermed er det fristene å spørre; Vil den nye eksklusjonsparagrafen bli brukt mot medlemmer som nekter å "være åpen for Gud og Hans ord" slik Speiderloven krever?

En alvorsprat

- Eksklusjonsparagrafen er først og fremst beregnet på medlemmer som opptrer i strid med forbundets vedtekter og verdigrunnlag, sier generalsekretær Tore Torstad.

Han forteller at eksklusjonsparagrafen har blitt innført for å kunne bli kvitt ledere som for eksempel er dømt for seksuelle overgrep og andre alvorlige forbrytelser. Det å "ikke være åpen for Gud og Hans ord" er ikke så alvorlig at det kan føre til eksklusjon, mener Torstad.

Istedenfor eksklusjon vil heller Torstad oppfordre personer som åpent benekter at det finnes en Gud om å vurdere nøye hvorvidt det er riktig å fortsette i en organisasjon som har et klart kristent verdigrunnlag.

- Hver enkelt må gjøre opp sin egen mening om man vil fortsette å delta i en organisasjon som har et annet livssyn enn dem selv. Hvis de kan leve med det, så ønsker ikke vi å ekskludere dem som medlem i speiderforbundet, sier Torstad.

- Medlemmer som har vanskelig for å akseptere vårt religiøse ståsted, men fortsatt velger å opprettholde sitt medlemskap i forbundet, står ovenfor et etisk dilemma som de selv må finne ut av, sier Torstad.

- Hva med speiderledere? Aksepteres det at også de avviser Gud?

- Det stiller seg litt annerledes. Teoretisk sett kan vi frata en person ledergodkjenning som speiderleder hvis vedkommende aktivt motarbeider formålsparagrafen om at speideren skal "hjelpe medlemmene til en kristen tro". Men det har aldri skjedd, og jeg vet ikke om det vil skje heller. Også her vil vi ta en seriøs prat med vedkommende, så løser det seg vanligvis greit, sier han.

Frisk debatt på speidernes nettsider

Norges speiderforbunds kristne formålsparagraf er omstridt internt. Mange aktive speidere trives dårlig med kristentvangen, og ønsker å få fjernet speiderens religiøse bindinger. Se debatt her og her.

Les også:
Humanistiske speidere stenges ute