Kommunepolitikere ønsker å lokke turister til Alta ved hjelp av Nordlyskatedralens spesielle arkitektur.

Vil ha Nordlyskatedral i trangt kommunebudsjett

#Alta kommune sliter økonomisk. Likevel holder flertallet fast på planene om en monumental "Nordlyskatedral" i sentrum av byen. Ordføreren antyder at ...

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 22.10.2007 kl 09:27

Alta kommune sliter økonomisk. Likevel holder flertallet fast på planene om en monumental "Nordlyskatedral" i sentrum av byen. Ordføreren antyder at eiendomsskatten kan økes for å sikre finansiering.

Tekst: Even Gran
Publisert: 22.10.2007

En Nordlyskatedral i sentrum av Alta er en gammel drøm for kommunen. Kirkebygget er ferdigprosjektert. Kirken skal fungere som signalbygg i Alta sentrum og vil få en særeget og monumental utforming. Prislappen ligger mellom 80 og 100 millioner kroner. Lokalpolitikerne ser for seg at kirken vil trekke til seg turister med sin spesielle arkitektur, samt bli et nytt sårt tiltrengt kirkebygg for kommunen.

Filmregissør Nils Gaup representerer holdningen mange har til planene.

- Jeg synes det er en sabla god ide. Alle byer har sin signatur. Paris har Eiffeltårnet og Sydney har operahuset. På samme måte kan Alta ha Nordlyskatedralen, sier Gaup til Altaposten.

Ifølge sogneprest Olav Øygard er kirkekapasiteten i kommunen alt for liten.

- I dag kan vi kun ha gudstjenester og vanlige kirkehandlinger som dåp, bryllup og begravelser. Minst én gang i måneden er det fullt på gudstjenestene. Ofte er den eksisterende kirka i Alta for liten ved større kirkehandlinger, og vi har ingen steder til det daglige menighetsarbeidet, sier Øygard til Finnmark Dagblad.

Altas ordfører Geir Ove Bakken (Ap) antyder derfor overfor samme avis at det kan bli aktuelt å øke eiendomsskatten og parkeringsavgiftene i kommunen for å få råd til Nordlyskatedralen og andre byggeprosjekter kommunen har planer om.

- Vi må se på mulighetene for å øke inntjeningen. Dette kan skje blant annet gjennom økt eiendomsskatt og økte parkeringsutgifter. Men jeg presiserer at dette ikke er vedtatt. Vi har bare bedt rådmannen om en utredning, sier ordføreren.

Vil ha livssynsnøytral bygning

Leder av Human-Etisk Forbunds lokallag i Alta, Sylvia Sollien, synes ikke det er noen god ide å belaste en slunken kommunekasse med et gedigent lån for å bygge noe som ikke kommer alle innbyggerne til gode.

- Hvorfor kan ikke kommunen heller bruke pengene til et monumentalt signalbygg som er livssynsnøytralt? Behovet for et felles kulturhus er langt høyere enn behovet for en ny kirke. Alta mangler også et livssynsnøytralt seremonirom, noe vi i HEF og andre tros- og livssynssamfunn har stort behov for, understreker Sollien.

Hun bestrider sogneprest Øygards påstand om at det er prekært behov for en ny kirke i Alta.

- Det er bare tull at det er for få kirker her. Det er mulig enkelte kirker kan bli fulle ved spesielle anledninger, men dette er virkelig ikke et problem som bør prioriteres så høyt som flertallet legger opp til, bemerker hun.

Sollien reagerer også hvis hun og andre utenfor statskirken skal belastes med økt eiendomsskatt for å finansiere noe bare kommer statskirkens medlemmer til gode.

- Dette er helt urimelig. Medlemmene av Den norske kirke må gjerne bygge seg en ny kirke, men da får de samle inn pengene selv, understreker hun.

SV: - Katedralen kommer først

SV og Ap har flertall i Alta kommunestyre. Begge partiene prioriterer bygging av Nordlyskatedralen. Otto Erik Aas fra Alta SV sier til Fritanke.no at dette er et ønske SV i kommunen har hatt i lang tid.

- Hva sier du til HEFs ønske om å heller bygge et kulturhus og livssynsnøytralt seremonirom?

- Det er en veldig god ide, og noe som bør realiseres en eller annen gang. Men det er alt for sent å omgjøre Nordlyskatedral-prosjektet til noe slikt. Nordlyskatedralen er forankret i klare vedtak i SVs partilag over lang tid, og det kan vi ikke endre på nå, sier han.

Aas understreker at han selv ikke er medlem av statskirken, og at han har holdt tale ved humanistisk konfirmasjon en rekke ganger, men at han i denne saken ikke har noe annet valg enn å forholde seg til den vedtatte partilinja.

- Hva mener du personlig?

- Det kan jeg ingen kommentar til.

Høyre: - Utsett byggingen i minst 15 år
På grunn av den slunkne kommunekassa vedtok Alta kommunestyre nylig at Nordlyskatedralen skal utsettes til 2010.

Men her splitter blokkene seg. Mens flertallspartiene Ap og SV ikke vil utsette byggingen i mer enn to år, ønsker høyresida å sette prosjektet på vent i minst 15 år.

- Vi i Høyre har hele tiden vært positiv til bygge katedralen, men når kommuneøkonomien er så presset som nå, spiller det liten rolle om man utsetter noe slikt bare i to år. Lånet kommunen må ta opp løper jo uansett i 20 år, og da spiller to år fra eller til lite. Prosjektet må utsettes minst 15 år hvis det skal være noe poeng, sier Arnt Ivar Pedersen, representant for Høyre i Alta kommunestyre.

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Vil DU bli Norges første fengselshumanist? Eller sykehushumanist?

Vil DU bli Norges første fengselshumanist? Eller sykehushumanist?

Nå starter studiet som kan gjøre det mulig.

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Leeds-spilleren Eunan O'Kane og glamourmodellen Laura Lacole vant en stor seier i Belfast i går. Britiske humanister jubler.

– Nei, humanisme er ikke «mangel på tro»

– Nei, humanisme er ikke «mangel på tro»

TRONDHEIM: Avtroppende sykehumanist Cathrine Bang Hellum startet med å kommentere møtelederens innledning under et debattmøte i Trondheim.

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USAs FN-ambassadør har sendt et skarpt brev til den internasjonale humanistunionen IHEU.

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

– Maajid Nawaz ville aldri ha vunnet en rettssak om dette. SPLC burde ikke ha gått med på forlik, mener en amerikansk borgerrettighetsadvokat.

Borgerrettsorganisasjon med beklagelse til antiislamist

Får endelig beklagelse

– Vi innser at det var galt å inkludere Maajid Nawaz og Quilliam Foundation i vår feltguide til anti-muslimske ekstremister, beklager Southern Poverty Law Center.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon