Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kristin Mile er positiv til et møte med de nye sekulære stemmene.
 Foto: Human-Etisk Forbund

Kristin Mile er positiv til et møte med de nye sekulære stemmene. Foto: Human-Etisk Forbund

– Vi tar gjerne initiativ til et møte

Aktivist Paul Omar Lervåg kritiserer HEF for ikke å møte de sekulære organisasjonene av eks-muslimer og sekulære muslimer. Kristin Mile svarer at forbundet er åpent for et møte.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.09.2017 kl 11:06

Paul Omar Lervåg krtiserer i sitt debattinnlegg – «Hvor er Human-Etisk Forbund?» – forbundet for ikke å stille opp for de nye sekulære organisasjonene stiftet og drevet av personer med bakgrunn fra muslimske miljø eller samfunn.

– Vi har fått et lite knippe av forskjellige sekulære organisasjoner med humanistiske verdier som kjemper for et annet alternativ enn hva de religiøse miljøene kommer med. Samtidig har ikke disse organisasjonene engang blitt invitert til å møte Human-Etisk Forbund. Disse organisasjonene har vært toneangivende for samfunnsdebatten i flere år nå, og HEF fortsetter å være fraværende, skriver Lervåg.

Han mener at Human-Etisk Forbund har en stor rolle å spille i kampen mot religiøs sosial kontroll – som flere av disse organisasjonene er engasjert i – men at forbundet «feiger ut».

– Min personlige mening, for ja, dette er min personlige mening, er at Human-Etisk Forbund har vært stille. Altfor stille. Forbundet er den største organisasjonen i Norge som representerer humanistiske og sekulære verdier, men er fraværende når det kommer til kampen for at minoritetspersoner skal ha like muligheter, når de kjemper en kamp for noe som skulle være en selvfølge her til lands. For selv om de har loven på sin side, har de ikke sosialt sett nødvendigvis den samme friheten som vi i majoritetsbefolkningen har, og det syns jeg ikke vi skal godta.

Her har også Human-Etisk Forbund et ansvar og en kamp forbundet må ta.

Ønsker møte

Generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund tar imot kritikken med litt selvkritikk:

– Det er fint at Lervåg sier ifra når han mener vi burde tatt initiativ til et møte. Human-Etisk Forbund er en tung og stor organisasjon å bevege, og ting tar ofte litt lenger tid enn de burde. Vi kan trenge innspill og argumentasjon fra viktige, nye stemmer.

Hun er enig i at forbundet bør møte organisasjoner med felles verdigrunnlag.

– Vi må være åpne for å møte organisasjoner som er opptatte av sekulære og humanistiske verdier. I noen saker vil vi helt sikkert være enige, mens vi kanskje skiller oss litt fra hverandre på andre områder.

Arbeidet mot statskirkeordningen, med alle dens privilegier for Den norske kirke, har vært en av HEFs hovedarbeidsområdet, men Mile understreker at det ikke betyr at forbundet mener det er det eneste som er kritikkverdig.

– For Human-Etisk Forbund har det gjennom alle år vært viktig å kritisere de nære båndene mellom stat og kirke, men religionskritikken bør ikke alltid bare rettes mot majoritetsreligionen.

– Vi tar gjerne et initiativ til et møte.