Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det henger plakater over hele verden som varsler at dommedag innledes den 21. mai 2011. Etter den dagen er det for sent å vende om.
 Foto: Collage: Even Gran

Det henger plakater over hele verden som varsler at dommedag innledes den 21. mai 2011. Etter den dagen er det for sent å vende om. Foto: Collage: Even Gran

Verdensomspennende aksjon spår dommedag 21. mai

Den 21. mai, altså på lørdag, vil alle frelste kristne reise opp til Gud og dommedag innledes. Endelig punktum for jorda og alt liv kommer i oktober.

Publisert:

Sist oppdatert: 19.05.2011 kl 11:57

En verdensomspennende bevegelse har siden i fjor sommer spådd at verden kommer til å gå under i 2011. Det er dommedag, akkurat som det står i Bibelen, hevdes det. Det hele starter med opprykkelsen (The Rapture). Det skjer lørdag 21. mai.

Da vil alle levende som er frelst bli hentet opp til Gud. I tillegg vil alle som har dødd i frelst tilstand gjenoppstå fra sine graver for å gjenforenes med sin far i himmelen. Så følger fem måneder med pine og tortur for de av oss som blir igjen på jorden, før alt liv på jorda endelig utslettes av Gud den 21. oktober.

Plakater over hele verden

Det er en ganske spesiell versjon av såkalt kristen eskatologi som står bak de dystre utsiktene. Spådommene er høyst kontroversielle også blant de som tror på slikt. Mange hevder at det er ikke er mulig å bruke Bibelen til å fastslå helt konkrete tidspunkter for opprykkelse, endetidskriger, jordens undergang og slikt.

Kritikk fra trosfeller til tross; mange later til å tro på spådommene. De bruker sin siste tid her på jorden til å omvende så mange som mulig før Guds store frist går ut den 21. mai. Det er den amerikanske radiostasjonen Family Radio som står bak spredningen av profetiet. I oktober i fjor la de ut på en landsomfattende turne i USA med store busser dekorert med budskapet ”Judgment Day, May 21, 2011”. Dommedagsprofetien har senere spredt seg til store deler av verden, finansiert av folk som tror på dette og donerer penger til reklamekampanjer.

Plakater som advarer mot verdens undergang den 21. mai har det siste halve året blitt hengt opp i alle verdensdeler. Vi finner plakater i Australia og New Zealand, en rekke asiatiske land, Russland, Øst-Europa, svært mange land i Afrika og selvsagt også i USA. I Vest-Europa er det litt tynnere. Her er bare Irland og Storbritannia representert så vidt vi kan se. Det er imidlertid mange latinamerikanske land på lista. Se dommedagsplakater fra hele verden her

Gud: – En dag er som tusen dager

Det er sjefen for Family Radio, Harold Camping, som har regnet seg fram til de eksakte datoene. Han har drevet som kristen radiovert siden 1961 og har skrevet flere bøker om jordas undergang. Camping har spådd jordas undergang en gang før, i 1994. Da det ikke slo til skyldte han på en regnefeil.

Gjennom intrikat utregning av tall han mener å finne i Bibelen, samt kreativ tolkning av en del bibeltekster, har Camping funnet ut at Gud skapte verden i år 11.013 fvt. Syndefloden kom ifølge Camping drøyt 6000 år senere, i år 4990 fvt. Det er disse tidsangivelsene, som Camping først lanserte i 1970, som danner grunnlaget for dagens dommedagsprofetier.

Camping bruker to bibelvers for å argumentere for at 2011 er året. Først viser han til Første mosebok, kap. 7 vers 4. Der sier Gud følgende: ”For om sju dager vil jeg la det regne på jorden i førti dager og førti netter og utrydde fra jorden alt liv som jeg har skapt.”

Deretter viser han til Peters andre brev, kap. 3, vers 7-8, der vi får beskjed om at "de himler og den jord som nå er (...) holdes oppe helt til dommens dag, da ugudelige mennesker skal gå fortapt. Men én ting, mine kjære, må dere ikke glemme: For Herren er én dag som tusen år og tusen år som én dag.”

Den siste setningen er viktigst. Den gjør nemlig regnestykket enkelt for Camping. Med dette blir de ”sju dagene” fra Første mosebok til 7000 år. Som vi husker mener Camping at syndefloden skjedde i år 4990 fvt. Og hvilket år får vi hvis vil plusser på 7000 her? Jo, nettopp. Inneværende år, 2011 (husk at ett år må trekkes fra ettersom det ikke var noe år null).

2011 blir dermed året da profetiet fra Første mosebok skal slå til. Da skal Gud ”utrydde fra jorden alt liv som han har skapt” som det heter i Første mosebok.

Hvorfor 21. mai?

Camping har også på intrikat vis funnet ut at 21. mai var datoen da Gud lukket døren på Noas ark i år 4990 fvt. Og da blir naturlig nok også 21. mai datoen i 2011 da vi mennesker har brukt opp de 7000 årene våre.

Camping er for øvrig ikke helt konsekvent. Han legger som vi har sett stor vekt på at ”for Herren er én dag som tusen år”. Men han bryr seg ikke stort om dette når det gjelder de ”førti dagene og førti nettene” fra Første mosebok. Og når han argumenterer for at jordas endelige undergang skal komme den 21. oktober 2011, viser han til Første mosebok 7:24 der det står at syndefloden varte i 150 dager. Men heller ikke her bruker Camping prinsippet "en dag er som tusen år". Jordas undergang kommer dermed allerede i oktober 2011, og ikke om 150.000 år (det er forresten mer enn 150 dager mellom 21. mai og 21. oktober også).

Til helga får vi vite om Camping og hans følgere må ut og unnskylde seg igjen, eller om apokalypsen virkelig er her denne gangen.

På ett punkt er Camping mer sympatisk enn mange av sine trosfeller. Han tror ikke på evig pine i helvete for de ufrelste. De slutter ganske enkelt å eksistere.

Til helga får vi vite om Camping og hans følgere må ut og unnskylde seg igjen, eller om apokalypsen virkelig er her denne gangen. Interesserte kan følge med på Campings Family Radio.

Hvis du vil ha flere detaljer om hvordan Camping har regnet seg fram til alt dette, kan du ta en titt på denne sida og grave deg videre nedover i materien derfra. Du finner også en del om dette på Wikipedia.

Dawkins-profeti: – På søndag vil han be om mer penger

Dommedagsprofetiene til Harold Camping og Family Radio har ikke uventet møtt mye motbør. Som vi har hørt, har også andre kristne eskatologer protestert. Mer moderate kristne grupper rister også på hodet over profetiene.

Ateister og humanister har problemer med å ta det hele på alvor. Richard Dawkins tror ikke Camping vil miste oppslutning når det viser seg at profetiet hans slo feil.

– Hvorfor bruker en seriøs avis som Washington Post plass på en slik gærning? Jeg tipper at alle de lettlurte følgerne hans vil fortsette å tro alt han sier, også når han den 22. mai forteller at det var en feil i utregningen, at opprykkelsen er utsatt inntil videre og ber dem sende penger til nye reklameplakater, sier Dawkins til Washington Post.

En ateistgruppe i Seattle samler inn penger til de som blir igjen på jorda etter opprykkelsen. Hvis dommedag ikke kommer likevel vil pengene gå til Camp Quest – en sommerleir for barn der man legger vekt på kritisk tenkning.

Også i Norge har Campings profetier fått oppmerksomhet. Skeptikeren Daniel Ostnes inviterer til ”Lack of Judgement Day” den 22. mai. Da skal man feire at en dommedagsprofet har tatt feil nok en gang. Ostnes oppfordrer folk til å klemme en venn og tenke kritisk.

En utfyllende liste over dommedagsprofetier, både kommende og de som har slått feil, finner du her

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus