Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Tidligere kursleder for Humanistisk konfirmasjon i Vestfold, Odd Henry Lindtner, var invitert til Longyearbyen for å holde festtale for de fem ungdommene.
 Foto: Hanne Feyling

Tidligere kursleder for Humanistisk konfirmasjon i Vestfold, Odd Henry Lindtner, var invitert til Longyearbyen for å holde festtale for de fem ungdommene. Foto: Hanne Feyling

Verdens nordligste humanistiske konfirmasjon

Også svært høyt oppe mot nord er det mulig å velge Humanistisk konfirmasjon. Årets første konfirmasjonsseremoni gikk av stabelen sist helg, med fem humanistiske konfirmanter i Longyearbyen.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.04.2014 kl 09:17

Det er ikke første gang det arrangeres Humanistisk konfirmasjon på Svalbard. Tilbudet har vært litt sporadisk, og avhengig av at det bor noen der som kan ta ansvar. Det er naturlig nok vanskelig å få til kontinuitet på et sted som Longyearbyen, der det er stor gjennomtrekk av beboere.

I år gikk det imidlertid greit. Foreldreparet Birgitte og Kjetil Dahl Knutsen ansvar, da sønnen Teodor annonserte at han ville konfirmere seg humanistisk. De reiste til Oslo på kurslederkurs, og etterhvert meldte det seg fire andre ungdommer som også ønsket Humanistisk konfirmasjon. Dermed ble det i alt fem humanistiske konfirmanter på Svalbard, av et kull på rundt 25.

– Vi hadde lyst til å gjøre dette. Vi synes ungdommen på Svalbard fortjener et alternativ, sier Kjetil Dahl Knutsen til Fritanke.no.

Han og kona er begge medlemmer i Human-Etisk Forbund, men har ikke vært aktive i forbundet før.

Ti kurskvelder

Han har tilsammen arrangert ti kurskvelder sammen med kona Birgitte. Her har de gått gjennom læreboka for Humanistisk konfirmasjon «Tenk på det!», pluss at de har fått besøk av eksterne gjester fra f.eks. Sysselmannen på Svalbard samt en jurist som snakket om lov og rett på Svalbard.

Ungdommene har også være ute på en langtur. I mars dro de til Trandum ved Gardermoen for å delta på Camp refugee.

– Det var en stor opplevelse for alle ungdommene, og et absolutt høydepunkt på konfirmasjonskurset, sier Birgitte Dahl Knutsen.

Konfirmant-band

Så, lørdag den 19. april var det klar for konfirmasjonsseremoni i Longyearbyen kulturhus.

– Vi fikk låne kulturhuset gratis, så det var veldig bra. I tillegg har vi fått pengestøtte fra Kongsberggruppen, Human-Etisk Forbund og Lokalstyret i Longyearbyen, sier Kjetil Dahl Knutsen.

Kona Birgitte legger til at nesten hele kinosalen var fylt opp av slektninger som hadde kommet opp i ens ærend.

Alle de fem konfirmantene går på den lokale kulturskolen, og hadde dannet et band som framførte låta «Tenke sjæl» av Trond Viggo Torgersen. I tillegg ble filmen «Polareufori» vist, en teatergruppe hadde et skyggespill bak kinolerretet, og konfirmant Vårin Sandring Storø holdt tale.

– Det var en veldig stemningsfull seremoni. Intet øye var tørt, sier Birgitte Dahl Knutsen.

Hun lover å arrangere konfirmasjon på Svalbard neste år også.

– Ja, dette ga virkelig mersmak, sier hun.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus