Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Rudi Kessel la fram boka si "Hva skal vi med religion" på Litteraturhuset i Oslo i dag.
 Foto: Even Gran

Rudi Kessel la fram boka si "Hva skal vi med religion" på Litteraturhuset i Oslo i dag. Foto: Even Gran

– Verden hadde vært et bedre sted uten religion

I dag lanserte Rudi Kessel boka "Hva skal vi med religion" på Litteraturhuset i Oslo.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.04.2011 kl 14:55

Rudi Kessel ble oppdratt i en katolsk familie i Belgia og har jobbet som katolsk prest i 25 år. Bruddet kom i 1983. Det ble et kraftig oppgjør med det livssynet han hadde vokst opp med og forkynt hele sitt liv.

Her kan lese om Rudi Kessels vei fra presteyrket til ateist og religionskritiker.

I dag lanserte han boka "Hva skal vi med religion" på Litteraturhuset i Oslo. Svaret på spørsmålet kom på slutten av innledningsforedraget hans.

– Etter alle disse årene har jeg kommet til at vi ikke har bruk for religion. Jeg tror verden hadde vært et bedre sted uten, sa han.

I avslutningen av boka siterer Kessel Imagine av John Lennon, og konstaterer at Lennons visjon om en planet uten religion har rykket nærmere i de 40 årene som har gått siden sangen ble gitt ut.

– Om denne boken har klart å styrke denne trenden, har bokprosjektet ikke være forgjeves, skriver han.

Kessels bok er eller en gjennomgang av religion som fenomen, hva det kan skyldes, hvorfor mennesker søker religiøse forklaringer, og hvordan religion, og da spesielt den katolske kirke, har virket i samfunnet.

Han forteller selvsagt også om sin egen vei inn og ut av religionen, og hans oppgjør med den.

Leter fortsatt etter den store undertrykkelsen

Med seg i panelet hadde Kessel forfatter Gert Nygårdshaug og nonne Anne Lise Strøm.

Nygårdshaug skrøt av Kessels bok, og støttet ham fullt ut i hans visjoner om en religionsfri verden.

Nonne Anne Lise Strøm var invitert for å forsvare de troende. Det gjorde hun ved å fortelle hvorfor hun selv er nonne, og hva hun får ut av det.

– Jeg vet at Gud har skapt meg og verden rundt. Det er et eksistensielt spørsmål for meg. Det eneste trosbeviset jeg har, at jeg står her, og har levd lykkelig som katolsk nonne i over 50 år. Jeg har alltid følt meg fri, og leter fortsatt etter den store undertrykkelsen alle snakker om, sa hun.

Strøm skrøt av Kessel, som hun har kjent siden han var prest.

– Rudi var en fantastisk engasjert og dyktig prest. En av mine medsøstre ble frelst på grunn av deg, Rudi. Jeg beundrer engasjementet ditt, og synes du er en flott person, selv om jeg selvsagt ikke er enig med deg i dag, sa hun.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus