– Det er uakseptabelt å tvinge skolene. Der går grensen for oss, sier Tina Shagufta Munir Kornmo, stortingsrepresentant for Venstre. FOTO: Flicr/MagneG + Venstre/Jo Straube

Venstre sier nei til Krfs gudstjenestetvang

– Det er uaktuelt for oss å tvinge skoler til å arrangere skolegudstjeneste, sier stortingsrepresentant Tina Shagufta Munir Kornmo (V). Det betyr at Krfs forslag om dette kan falle.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.04.2018 kl 12:48

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Krf fikk ikke støtte fra noen av biskopene i Den norske kirke da Fritanke.no tok en ringerunde til dem om Krfs forslag i februar.

Faktaboks

OPPDATERT:

Senterpartiet stemmer også imot

Hvis Venstre stemmer imot Krfs forslag, kan det likevel ha fått flertall hvis Høyre stemmer for, sammen med Krf og Frp, og at de får med seg stemmene til Senterpartiet.

Sp er et parti som bruker å være opptatt av å ta vare å kristne tradisjoner, skolegudstjenester og koblinger mellom stat og kirke.

Stortingsrepresentant for Sp, Marit Knutsdatter Strand, bekrefter imidlertid at heller ikke de vil stemme for Krfs forslag.

– Nei det vil vi ikke. Vi mener det er viktig å legge til rette slik at elever kan feire og markere jula som en kristen høytid. Lovverket åpner for skolegudstjenester, men vi ønsker ikke å detaljstyre hvordan den enkelte skole velger å gjøre det, sier Knutsdatter Strand til Fritanke.no.

Ap, SV, MDG og Rødt er ventet å stemme mot forslaget. Det betyr at det ikke vil få flertall.

I november la Krf fram et forslag i Stortinget om å pålegge rektorer på alle norske skoler å arrangere skolegudstjenester hvis den lokale menigheten inviterer.

«De stedene der Kirken ønsker å invitere, mener forslagsstillerne at skolen skal takke ja og gi elevene tilbud om å delta», heter det i forslaget.

Frp framstiller Krf-forslaget som et kompromiss

Krfs forslag skulle egentlig ha vært behandlet på Stortinget den 20. mars, men ble utsatt for andre gang. Saken skal nå etter planen behandles den 26. april.

Før påske ble det kjent at regjeringspartiene jobber med Krf med et kompromissforslag som kan samle flertall. Leder i utdannings- og forskningskomiteen, Roy Steffensen (Frp), framstilte da Krfs forslag som et kompromiss i forhold til Frps enda mer ytterliggående forslag om obligatorisk skolegudstjeneste for alle.

– Jeg tror noe som er i nærheten av KrF sitt forslag kan være et godt kompromiss, sa Steffensen til NTB.

Venstre vil ha valgfrihet – også for skoler

Det er imidlertid tvilsomt om det blir noe flertall på Stortinget for å tvinge landets rektorer til å arrangere skolegudstjeneste.

Saksordfører for saken på Stortinget, stortingsrepresentant Tina Shagufta Munir Kornmo (V), slår fast overfor Fritanke.no at Venstre ikke kommer til å gå med på at skoler skal tvinges til å arrangere skolegudstjeneste.

– For oss er valgfriheten det viktigste, og den må gjelde for skolene også. Det er derfor ikke akseptabelt at skolene skal tvinges. Noe slikt kommer vi ikke gå med på, sier hun.

Kornmo synes det er interessant at ingen av biskopene i Den norske kirke støtter et slikt forslag.

– Det er jo et klart signal om hvor feil det er å tvinge skolene når heller ikke kirkens ledere støtter dette. Skolegudstjeneste må være et tilbud som skolene er fri til å si ja eller nei til, sier hun.

Hvis regjeringspartiet Venstre ikke støtter saken, og opposisjonen går imot, blir det ikke noe flertall på Stortinget for Krfs forslag.

Kornmo legger til at Venstre ikke er fremmed for å diskutere saken og kanskje finne fram til et kompromissforslag med de andre regjeringspartiene og Krf. Men det forslaget kan ikke innebære at skolene kan tvinges til å arrangere skolegudstjeneste, slår hun fast.

– Vi skal forhandle, så får vi se hvordan det går. Men der går grensen for oss, sier hun.

HEF: – Gledelige signaler fra Venstre

Fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, synes det er gledelig at Venstre sier klart fra at det er uaktuelt for dem å tvinge skolene slik Krf legger opp til.

– Dette er gledelige signaler fra Venstre. Hvis de står fast på dette, er det gode muligheter for at forslaget fra Krf blir avvist. Isåfall slår Stortinget fast noe som egentlig bør være en selvfølge, nemlig at det er skolene selv som er best til å vurdere hvordan læreplanens mål om kunnskap og kulturformidling skal foregå, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

KrF fikk ikke gjennomslag for å pålegge skolene å si ja til gudstjeneste

Flertallspartiene har tatt en prat og blitt enige om at de ikke har noen sanksjonsmuligheter hvis skolene ikke vil følge den planlagte veiledningen fra staten om skolegudstjeneste.

Humanistisk Ungdom delt på midten når det gjelder omskjæring

HU-leder Kristoffer Stokkeland måtte bruke dobbeltstemme for at sentralstyret skulle konkludere.

Speideren har blitt mer inkluderende når det gjelder religion

Før måtte man være «åpen for Gud og Hans ord». Nå holder det å «søke sin tro og respektere andres».

 
– Han ønsker opplagt å gi den katolske kirke en spesiell status

Frankrikes president Emmanuel Macron vil «reparere» forholdet mellom stat og kirke. Franske sekularister er bekymret for om han vil utfordre laïcité, mens menneskerettighetsekspert Ingvill Thorson Plesner ser andre tolkningsmuligheter.

David Silverman sparket fra American Atheists

Beskyldes for seksuelle overgrep.

Krf mener de har fått gjennomslag for gudstjenestetvang, Venstre nekter

– Det er den eneste rimelige tolkningen av vedtaksforslaget vi har blitt enig om, sier Hans Fredrik Grøvan (Krf). Frp og Venstre avviser tolkningen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse