Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Krf har hjertelogo og nestekjærlighet som budskap. Men de tillitsvalgte, som Atle Dåvøy til venstre her, vil ikke være med på å vie to av samme kjønn.

Krf har hjertelogo og nestekjærlighet som budskap. Men de tillitsvalgte, som Atle Dåvøy til venstre her, vil ikke være med på å vie to av samme kjønn.

Varaordfører ber om fritak – nekter å vie homofile

– Det hadde ikke vært rett hvis jeg måtte kompromisse på mitt personlige standpunkt, sier varaordfører i Øygarden kommune, Atle Dåvøy (KrF) til Bergens Tidende.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.01.2018 kl 16:11

Fra nyttår har kommunene overtatt ansvaret for Borgerlig vigsel. Ordfører og varaordfører har automatisk vigselsrett i den nye Ekteskapsloven.

Rundt om i norske kommuner sitter det imidlertid en del ordførere og varaordførere som ikke ønsker å bidra til at befolkningen skal få oppfylt alle rettighetene Ekteskapsloven gir dem. Loven gir nemlig lik vigselsrett til både heterofile og homofile, og det er som kjent i strid med det religiøse synet til en del konservativt kristne.

– Problematisk når man står på Bibelens syn

En av dem er varaordfører i Øygarden kommune, Atle Dåvøy (KrF). Han sier til Bergens Tidende den 3.1. at han må kompromisse med sin kristne tro hvis han skulle vie likekjønnede. Han legger til at det også er av respekt for dem som skal vies, at han bør avstå fra jobben.

– Jeg tenker at de aller fleste forstår og har respekt for at det er problematisk å være vigselsmann når man står på Bibelens syn om at ekteskap er mellom mann og kvinne. Da er det bedre å la slippe andre til, sier han til Bergens Tidende.

Frp-politiker i Øygarden kommune, Remi Oen, er verken ordfører eller varaordfører, og har følgelig ikke vigselsrett etter loven.

Og det vil han ikke ha heller, skal vi tro Bergens Tidende.

– Jeg er født og oppvokst i en kristen familie der ekteskap er mellom mann og kvinne, og det står jeg for, sier han til avisa.

Sender et signal om at homofile er mindre verdt

Det står ingenting i den nye Ekteskapsloven om at ordfører og varaordfører er forpliktet til å bruke vigselsretten sin. Det står bare at kommunen er forpliktet til å gi et vigselstilbud.

Hovedstyremedlem i Human-Etisk Forbund, Christian Lomsdalen, reagerer likevel på uttalelsene til de to Øygarden-politikerne. Han mener spesielt ordførere og varaordførere bør ha et videre perspektiv på rollen de er tildelt enn deres egne private og politiske meninger.

– Dette sender et signal til den skeive delen av befolkningen om at deres ekteskap og deres kjærlighet ikke er likeverdig, skriver Lomsdalen i et innlegg i Bergens Tidende lørdag.

Han minner om at når man når man gjennomfører vigsler for kommunen, er det ikke som privatperson.

– Det spiller ingen rolle hva man mener som privatperson. Det som betyr noe, er at man er blitt folkevalgt, og at folkevalgte i denne rollen har fått tildelt en juridisk oppgave, skriver han.

Lomsdalen mener likevel at når det først er så ille at politikere nekter å vie noen par, så får de si nei til alle.

– Det er bedre, og mindre diskriminerende, om ordførere og varaordførere velger å si fra seg alle vigsler, enn om de prøver seg på bare å skulle gjennomføre ulikekjønnede ekteskapsinngåelser, skriver Lomsdalen.

Mener ingen bør tvinges

Bergens Tidende tok opp saken i en lederartikkel på torsdag i forrige uke.

De mener ingen bør tvinges til å være vigsler, så lenge kommunen greier å oppfylle sin lovpålagte plikt.

– Har ein prinsipielle kvalar mot enkelte vigslar er det mest ryddige ikkje å utføre slike seremoniar i det heile, skriver avisa.