Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Stafan Lanka ønsker å anke dommen. Se TV-innslag fra rettssaken her.

Stafan Lanka ønsker å anke dommen. Se TV-innslag fra rettssaken her.

Vaksinemotstander må ut med 860.000 kroner

Alternativbiologen Stefan Lanka utlovet dusør til den som kunne bevise at meslingviruset finnes. Det gikk ikke helt som planlagt.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.03.2015 kl 02:59

Den omstridte tyske biologen Stefan Lanka nekter for at virus eksisterer. Han tror for eksempel ikke HIV-viruset finnes. HIV-viruset er funnet opp for å åpne nye markeder for legemiddelindustrien, mener han. Lanka er følgelig sterk motstander av alle former for vaksinering, ettersom vaksiner er meningsløst så lenge det «ikke finnes virus».

Et nettsøk på navnet hans gir mange treff, gjerne på alternative antivaksine-nettsteder der han typisk presenteres som mannen som kan avsløre «virus-bløffen».

Tysk Wikipedia skriver at Lanka, på grunn av sin uvitenskapelighet, ikke tas på alvor i medisinske kretser. Lanka har også gått god for ideene til den skandaliserte legen Ryke Geerd Hamer og hans «nye germanske medisin». Hamer er fradømt legelisensen og har en rekke dommer mot seg for kvakksalveri i flere land. Les mer her.

Tapte i retten

I 2011 annonserte Lanka en dusør på 100.000 euro (ca.860.000 kroner) til den som kunne bevise at meslingeviruset finnes. Hvorfor ikke? tenkte legen David Bardens, og sendte et fyldig skriv, inkludert kontonummer, til Lanka med vitenskapelig dokumentasjon på at, joda, meslingeviruset finnes.

Lanka nektet å akseptere dokumentasjonen, og fastholdt at han ikke ble overbevist av artikler publisert i anerkjente medisinske tidsskrifter.

Det aksepterte ikke Bardens, og tok saken til retten.

På torsdag kom dommen i den sydtyske byen Ravensburg. Domstolen leide inn medisinsk eksperthjelp, og konkluderte med at David Bardens hadde greid å dokumentere at meslingeviruset finnes, og at Stefan Lanka derfor må utbetale dusøren på 100.000 euro.

Kommer til å anke

Stefan Lanka er ikke imponert over dommen, og lover at han kommer til å anke, skriver avisa Südkurier.

– Jeg kommer selvsagt til å anke. Det som har kommet fram er ikke god vitenskap, slo Lanka fast overfor en rekke tv-stasjoner etter at dommen var kjent.

Legen David Bardens, som kan komme til å bli 100.000 euro rikere hvis Lanka ikke vinner fram med en eventuell anke, kommer til å donere pengene til vaksinering i u-land, ifølge et tv-innslag på Die Welt.

Han er naturlig nok fornøyd med dommen.

– Jeg er selvsagt svært fornøyd med dette. Jeg mener at meningsfriheten har sine grenser, og det er når sikkerheten til våre barn settes i fare, sier han til Die Welt.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.