Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Jucelino Nobrega da Luz fikk legge fram påstandene sine i God morgen Norge på TV2 på tirsdag. Les saken her. Til høyre: Brevet UD mottok fra Nobrega da Luz den 28.7.2011.

Jucelino Nobrega da Luz fikk legge fram påstandene sine i God morgen Norge på TV2 på tirsdag. Les saken her. Til høyre: Brevet UD mottok fra Nobrega da Luz den 28.7.2011.

Utøya-forutsigelsen kom 28. juli 2011

Brasilianske Jucelino Nobrega da Luz påstår overfor TV2 at han varslet hendelsene 22. juli 2011 allerede i 2007. – Ja, vi fikk et brev, men det kom først 28. juli 2011, sier UD.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.04.2013 kl 14:06

Brasilianske Jucelino Nobrega da Luz hevder at han varslet norske myndigheter om terroraksjonen i Oslo og massedrapet på Utøya i et detaljert brev allerede i 2007.

TV2 intervjuet Nobrega da Luz om saken på tirsdag. Han hadde med seg den norske reiseoperatøren Ann Kristin Espejord, som også jobber i et spirituelt healingsenter og er journalist.

Under TV2-intervjuet går Espejord god for at 22.7-forutsigelsene til Nobrega da Luz er fra 2007, og at dette er dokumentert med stempel og signatur av Notarius publicus i Brasil. Ambassaden vil imidlertid ikke bekrefte å ha mottatt brevet, sier hun ifølge TV2.

Fritanke.no tok i går kontakt med den norske ambassaden i Brasil og spurte om de kunne bekrefte eller avkrefte å ha fått et slikt brev i 2007.

Snakker Nobrega da Luz sant, er det jo svært oppsiktsvekkende. Forutsigelsen er svært nøyaktig. Det fortelles blant annet om en mann i politiuniform som først sprenger en bombe i Oslo, for deretter å reise til Utøya for å skyte og drepe ungdommer.

Det kom et brev 28. juli 2011

Underdirektør og pressekontakt i Utenriksdepartementet, Frode Overland Andersen, avkrefter at ambassaden i Brasil mottok noe brev fra Jucelino Nobrega da Luz i 2007.

– Vi kan ikke se å ha mottatt noe slikt brev i 2007, sier han.

Derimot mottok ambassaden et brev fra Jucelino Nobrega da Luz den 28.7.2011 – altså seks dager etter katastrofen. Her «varsles» Norge om hendelsene seks dager i forveien, i stor detalj. Brevet inneholder også påstått dokumentasjon på at ambassaden mottok det samme brevet også i 2007.

Overland Andersen stiller seg tvilende til om denne dokumentasjonen kan være ekte.

– Hvis vår ambassade i Brasil hadde fått en slik rekommandert sending i 2007, ville vi ha funnet det i våre postjournaler. Men det har vi altså ikke gjort. Vi stiller oss derfor tvilende til om den dokumentasjonen han legger ved kan være ekte, sier Overland Andersen.

Espejord har fått samme beskjed

Overland Andersen forteller at departementet også har vært i kontakt med Ann Kristin Espejord som, i likhet med Fritanke.no, har ønsket å få bekreftet om den norske ambassaden i Brasil faktisk mottok et detaljert advarsel om 22. juli-katastrofen fra Jucelino Nobrega da Luz i 2007.

– Hun har fått samme beskjed som dere nå har fått. Vi kan ikke se å ha mottatt noe slikt brev i 2007. Derimot fikk vi et brev den 28.7.2011. At Espejord unnlater å fortelle dette offentlig stiller vi oss spørrende til, sier Overland Andersen.

– Ble dere kontaktet av TV2 i forbindelse med saken?

– Nei, det ble vi ikke.

Les mer om treffsikkerheten til spåmannen Jucelino Nobrega da Luz i Gunnar Tjomlids blogg

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.