Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Digital overvåking, digitalt grensevern, personvern, ytringsfrihet og overvåkingens pris – det er noe av temaene som ungdom i HU kommer til å høre om i helgas seminar.
 Foto: NTB-Scanpix/Shutterstock

Digital overvåking, digitalt grensevern, personvern, ytringsfrihet og overvåkingens pris – det er noe av temaene som ungdom i HU kommer til å høre om i helgas seminar. Foto: NTB-Scanpix/Shutterstock

Rekordpåmelding for Humanistisk Ungdoms vårseminar:

Ungdom vil lære om overvåkingssamfunnet

Til helga samles 70 HU-ungdommer for å høre om og snakke om overvåkingssamfunnet, men vel så viktig – for å ha det kult sammen.

Publisert:

Sist oppdatert: 29.03.2017 kl 09:53

– Overvåking er et viktig tema fordi det handler om retten til privatliv, ytringsfrihet og hvor stor kontroll stat og myndigheter skal ha på ditt liv. Det er en av de viktigste samfunnssakene i nyere tid, sier arrangør og nestleder i Humanistisk Ungdom (HU), Øistein Sommerfeldt Lysne (20), når han skal forklare hvorfor Human-Etisk Forbunds ungdomsorganisasjon har valgt overvåking som tema for årets Vårseminar.

For til helga kommer 70 medlemmer i alderen 15 til 25 år til Oslo for å være med på vårens største begivenhet for Humanistisk Ungdom – både faglig og sosialt.

Kunnskapstungt panel

For det det faglige kommer som innledere professor i informatikk, Olav Lysne, i sin tid leder for Lysneutvalget, som kartla samfunnets digitale sårbarhet og foreslo sikkerhetstiltak, og Lysne II-utvalget, som i 2016 leverte sin innstilling om digitalt grenseforsvar og foreslo å innføre et system for masseovervåkning av datatrafikk ut og inn av Norge; advokat Jon Wessel-Aas, som særlig arbeider med personvern og ytringsfrihet og har vært en klar kritiker av Datalagringsdirektivet; og forfatter Eirik Newth, som har skrevet Pro et Contra-boka Overvåkingssamfunnet.

Innleder for ungdommen, fra venstre: Advokat Jon Wessel-Aas, forfatter Eirik Newth, professor Olav Lysne.

Innleder for ungdommen, fra venstre: Advokat Jon Wessel-Aas, forfatter Eirik Newth, professor Olav Lysne.

Rekordpåmelding til komplisert tema

Selv om tema virker veldig «voksent» er det i år rekordpåmelding til vårseminaret.

– Selv om vi i år har slått sammen to seminar, temaseminar og skoleringsseminar, er likevel 70 stykker en veldig bra påmelding! Vi har aldri vært over 46 påmeldte tidligere, forteller Lysne.

– Overvåkingsseminaret var ment som «18+»-seminar først, men så har vi endret på det underveis. Derfor har vi også gjort endringer i programmet slik at alle skal henge med. Blant annet skal Eirik Newth innledningsvis holde et introduksjonsforedrag der han forklarer hva vi mener med overvåkingssamfunnet og gi kortversjon av argumenter for og imot.

– Hva skal ungdommen gjøre selv, annet enn å lytte og tenke?

– Vi skal ha en slags natursti, som vi har kalt «overvåkingsløypa», gjennom uteområdet på skolen vi skal være på. På hver post er det dilemmaer og spørsmål som skal tvinge folk til å tenke gjennom problemstillinger og ta stilling. Vi skal også følge en politimann i undercover – i form av fortelling, altså – og reflektere over de dilemmaene han kommer opp i underveis. Er det for eksempel riktig å infiltrere miljøer for å stoppe kriminalitet eller går det utover personers privatliv?

Avslutningsvis skal det hele rundes av med en debatt med representanter fra ulike politiske partier og fra ulike ståsteder i forhold til om overvåking er bra eller dårlig.

Viktig sosial arena

Vårseminaret er Humanistisk Ungdoms viktigste møteplass bortsett fra sommerleiren.
 Foto: Humanistisk Ungdom

Vårseminaret er Humanistisk Ungdoms viktigste møteplass bortsett fra sommerleiren. Foto: Humanistisk Ungdom

Men vårseminaret er viktig for Humanistisk Ungdom utover at det tar opp et aktuelt og brennbart tema.

– Vårseminaret er vårt største arrangementet utenom sommerleiren. Det er et nasjonalt samlende arrangement der ungdom fra hele landet møtes en helg og lærer om et kult tema, men også sosialiserer og knytter organisasjonen sammen.

Og de av ungdommene som har verv får i tillegg skolering.

– Hva slags ungdommer er det som kommer på seminaret?

– Det er veldig, veldig mange forskjellige folk! Det er alt fra folk som synes tema er kult og vil lære mer til kjernestammen i HU, som kommer uansett og er der mer for det sosiale.

– Hvem er gjennomsnitts-HU’eren?

– Åh, det er vanskelig å si! Men det er vel en litt samfunnsengasjert ungdom, vil jeg tro. Man kommer inn i HU rett etter konfirmasjonsalder, med et litt ungdommelig og idealistisk syn på verden, og så blir man mer samfunnsrealist etter hvert, humrer han.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.