Bilde fra signeringsseremonien utenfor Det hvite hus sist torsdag, på USAs nasjonale bønnedag. FOTO: Official White House Photo by Andrea Hanks

Trump brukte USAs nasjonale bønnedag til å gi de kristne en tyngre hånd på rattet

Trossamfunnene i USA skal få mer innflytelse. Det er intensjonen med presidentordren Donald Trump signerte siste torsdag.

Tekst:

Publisert:

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

En av USAs ledende ateistbloggere, Hemant Mehta, mener evangelisk kristne ikke er så opptatt av religionsfrihet som de gir inntrykk av. De er bare opptatt av sin egen frihet og makt, mener han. FOTO: Even Gran

Faktaboks

NATIONAL DAY OF PRAYER

«Den nasjonale bønnedagen» i USA er en tradisjon den amerikanske presidenten er lovforpliktet til å ta initiativet til den første torsdagen i mai hvert år.

Loven ble vedtatt i 1952, omtrent samtidig som USA også innførte «under God» i troskapsløftet og «In God We Trust» som nasjonalt motto.

Den kjente predikanten Billy Graham var blant de som tok initiativet til å lovfeste dagen. Som for de to andre vedtakene, lå også her den kalde krigen som et bakteppe. Det gjaldt å distansere seg fra det ateistiske, kommunistiske Sovjetunionen.

Loven sier at hensikten med dagen er at befolkningen skal kunne snu seg mot Gud i bønn og meditasjon.

George W. Bush følte sterkere for dagen enn sine forgjengere, og markerte den med et arrangement og en sterkt religiøs tale utenfor Det hvite hus alle årene han satt med makten.

Barack Obama nøyde seg med bare med skriftlige uttalelser og mild språkbruk, mens med Donald Trump er det igjen tilbake til stilen til George W. Bush.

Det hører med til historien at det er vanlig med både skriftlige og muntlige taler og uttalelser på dagen fra politiske ledere over alt i landet, på alle nivå.

(les mer om den nasjonale bønnedagen og mye annet i denne boka)

Sist torsdag, den 3. mai, var det «National Day of Prayer» i USA. Det er en dag som presidenten blant annet er lovforpliktet til å annonsere i en egen pressemelding, noe som i år ble gjort på denne måten.

Men USAs president Donald Trump gjorde også noe annet denne dagen enn å oppfordre folk til å tenke på hvor viktig bønn er og hvordan Herren har velsignet nasjonen.

Han signerte en presidentordre for «å sikre at trosbaserte fellesskapsorganisasjoner, som utgjør grunnfjellet i samfunnet vårt, får sterke talspersoner i Det hvite hus og ellers i det føderale statsapparatet».

Presidentordren ble signert under en seremoni i hagen utenfor Det hvite hus. En rekke regjeringsmedlemmer var tilstede sammen med rundt 200 representanter fra trossamfunnene.

De som skal jobbe med programmet skal ifølge presidentordren gi religionsbaserte politiske råd for å bekjempe fattigdom samt styrke religionsfriheten. Initiativet er ment som et tillegg til, og en styrking av, det eksisterende «Center for Faith-Based and Community Initiatives» som ble etablert av George W. Bush i 2002.

Stolt av å stå ved Trumps side

Representanter for det kristne USA er selvsagt svært fornøyd med Trumps utspill.

– Det gjør meg stolt å stå på president Trumps side i hans kamp for trossamfunnene i USA, sier en av presidentens ledende evangeliske rådgivere, Paula White, til Religion News Service.

Hun er pastor i en evangelisk «megakirke» i Florida.

Mener kristne dikter opp liksom-forfølgelse

Den amerikanske ateistbloggeren Hemant Mehta (Friendly Atheist), på den andre siden, er ikke spesielt begeistret for nyheten.

– Nei, nei, nei, de gjør nok skade allerede. Vi trenger ikke flere liksom-teokrater som får hjelp fra staten til å dikte opp enda flere måter å bli liksom-forfulgt på, skriver han.

Som eksempel på dette nevner han hvordan kristne butikkeiere påberoper seg religionsfrihet for å kunne diskriminere homofile.

– De framstiller seg som forfulgte fordi kristne butikkeiere (gisp!) som tvinges til å selge det samme produktet til homofile som til heterofile, skriver Mehta.

– «Religionsfrihet» er egentlig kodespråk for kristen makt

Mehtas viktigste ankepunkt er imidlertid hvordan ordene «trossamfunn», «religion» og «religionsfrihet» misbrukes. Han oppfatter dette som kodespråk for at hvite evangelisk kristne skal få mer makt.

– Det er ikke nødvendigvis dumt å få innspill fra et bredt sammensatt utvalg av tros- og livssynssamfunn, men dette handler selvsagt ikke om å få innspill fra jøder, muslimer, hinduer eller ateister. Det handler bare om å styrke makten og innflytelsen til hvite evangelisk kristne, slår han fast.

For å underbygge det, peker han på den oppgitte målsetningen om å bekjempe fattigdom og styrke religionsfriheten.

– Det er ikke troverdig at de er opptatt av dette, når de samtidig støtter en president som vil stenge muslimer ute fra USA og gi de aller rikeste de største skattelettelsene. «Religionsfrihet» for denne gjengen betyr bare flere særrettigheter til dem selv, konstaterer Mehta.

Siste nytt i Nyheter

Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

Den nye tros- og livssynsloven vil bli dømt for diskriminering, ifølge utredning

… men det vil også Human-Etisk Forbunds holdning i ett av spørsmålene, skal vi tro en HEF-betalt utredning fra menneskerettighetsekspert Njål Høstmælingen.

 
Voss snur i saken om obligatorisk kirkebesøk

– Ikke i tråd med gjeldende regelverk, konkluderer skolesjefen og rektorene i Voss kommune.

Nei, du må ikke gravlegges fra en kirke

– Kunnskapen om hvilke alternativer som finnes rundt gravferd kunne ha vært bedre, sier seremonisjef i Human-Etisk Forbund, Tale Pleym.

– Å drikke sukkerfri brus er nesten som å drikke vann

Skepsis-blogger Gunnar R. Tjomlid rister på hodet over at man må betale samme avgift på brus uansett sukkerinnhold. Han mener sukkerfri brus bør bli billigere for folkehelsens skyld.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse