Island ligger an til å bli det første landet i verden som innfører et forbud mot omskjæring av mindreårige barn.

Tror omskjæringsforbud på Island blir vedtatt

Island ligger an til å bli det første landet i verden som forbyr omskjæring av mindreårige gutter. Forslaget har et politisk flertall i ryggen, ifølge vår kilde.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.02.2018 kl 16:21

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir er også leder for partiet Vinstri Græn - SVs søsterparti på Island. De går inn for omskjæringsforbud. FOTO: Bjarni Jónsson

Se bildet større

Bjarni Jónsson, generalsekretær i islandske Sidmennt, mener det ligger an til at omskjæringsforbudet blir vedtatt i Alltinget - det islandske parlamentet.

Se bildet større

Sjekk vår reportasje fra den islandske humanistbevegelsen, høsten 2016. FOTO: Even Gran

I forrige uke kom nyheten om at en koalisjon av islandske politikere har foreslått å forby omskjæring av mindreårige gutter.

Det er kanskje ikke så oppsiktsvekkende at noen fremmer et slikt forslag hvis det blir nedstemt. Men det vil trolig ikke skje med det islandske forslaget, skal vi tro vår kilde på sagaøya.

– Det ligger an til at forslaget får flertall, sier Bjarni Jónsson, generalsekretær i Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon på Island, Sidmennt.

Hvis spådommen slår til ligger Island an til å bli verdens første land med et eksplisitt forbud mot omskjæring av mindreårige gutter.

Flertall på tvers av regjeringen

Jónsson forteller at en koalisjon på ni representanter har fremmet saken.

– De representerer fire partier, blant annet to av de tre regjeringspartiene; rødgrønne Vinstri Græn og sentrumspartiet Framsókn. I tillegg har forslaget støtte fra to partier utenfor regjeringen, nemlig Piratpartiet og det høyrepopulistiske partiet Flokkur fólksins, sier Jónsson til Fritanke.no.

Det er usikkert hva det liberal-konservative Selvstendighetspartiet, som også er en del av regjeringen, mener om forslaget, men Jónsson tror det sosialdemokratiske partiet (Samfylkingin) kommer til å stemme for. Hvis det slår til, har forslaget et flertall på minst 36 representanter av 63.

– Men det gjenstår å se hvor stort trykk det blir rundt saken. Dette skal bli spennende, sier han.

Bjarni Jónsson forteller at det islandske barneombudet går klart inn for et forbud. Det gjør også Sidmennt. Human-Etisk Forbund gikk inn for et forbud i 2012.

Mener barnets rettigheter bør veie tyngst

Det islandske forslaget foreslår en strafferamme på seks år for de som blir funnet skyldig i å «fjerne hele eller deler av kjønnsorganer». Omskjæring av jenter er allerede forbudt på Island, som i Norge og svært mange andre land, men det er ingen lover som regulerer omskjæring av gutter.

Forslaget slår fast at barnets rettigheter alltid skal veie tyngre enn foreldrenes rett til å oppdra barnet i sin egen religiøse tradisjon. Forslagsstillerne åpner imidlertid for at omskjæring kan gjennomføres hvis det er helsemessige grunner som taler for det.

I tråd med holdningen det norske Barneombudet, skal mannlige islendinger fritt kunne la seg omskjære når de har blitt myndige.

– I praksis det samme som å forby jødedom

Forbud mot omskjæring er svært kontroversielt fordi omskjæring av guttebarn står sentralt både i jødedommen og islam. Det oppfattes som en religiøs plikt.

I den norske debatten har spesielt Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn, utmerket seg. Han har gått hardt ut mot Human-Etisk Forbunds vedtak om å gå inn for forbud, og sagt at det i praksis blir det samme som å forby jødedom i Norge.

Vi har ikke fått kontakt med Kohn i dag.

Menneskerettighetsekspert Njål Høstmælingen uttalte i 2011 at et eksplisitt forbud mot gutteomskjæring trolig vil bli dømt å være i strid med menneskerettighetene.

For mer om omskjæring og omskjæringsdebatten: Se artiklene under:

Siste nytt i Nyheter

Ingen biskoper støtter KrFs forslag om gudstjenestetvang for skoler

Sju av tolv biskoper sier nei til KrFs forslag om gudstjenestetvang for skoler. Resten kommenterer ikke saken eller har en uavklart holdning. Ingen støtter KrF-forslaget.

Human-Etisk Forbund og radiokanalen P5 arrangerte direktesendt bryllup

Iselin og Kjetil giftet seg humanistisk i et direktesendt radioprogram i går. På selveste Valentindagen.

Norge mister sin eneste sykehushumanist

Cathrine Bang Hellum ble tilsatt som sykehushumanist i et vikariat i 2015. Til sommeren kommer den fast ansatte sykehuspresten tilbake.

 
HEF-ildsjel på Kongsvinger fikk hederspris av lokalavisa

– Du kom bare ridende inn i Dodge City, altså Kongsvinger – en dag, sa forfatter Levi Henriksen i sin tale.

Teologisk fakultet har fått penger til studieprogram i islamsk teologi

Men det er ikke snakk om en komplett imamutdanning, sier teologiprofessor Oddbjørn Leirvik.

– Nei, motstanden mot surrogati handler ikke om «yuck»-faktoren

Lege Morten Horn mener de beste argumentene taler for et forbud mot surrogati. Han synes tilhengerne av liberalisering ofte framstiller motpartens argumenter feil.

ANNONSE
Annonse