Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Et livssynsnøytralt seremonilokale kan brukes av alle livssynsretninger. Religiøse symboler kan flyttes inn og ut etter behov.

Et livssynsnøytralt seremonilokale kan brukes av alle livssynsretninger. Religiøse symboler kan flyttes inn og ut etter behov.

Trolig penger til livssynsnøytrale seremonirom

Departementet jobber med en tilskuddsordning for livssynsnøytrale seremonirom. – Meget lovende, sier Kristin Mile.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.02.2012 kl 12:20

Behovet for å bygge flere livssynsnøyrtale seremonirom har en rekke ganger blir understreket av regjeringen. Men så langt har det kun vært politiske signaler. I regjeringserklæringen i 2009 heter det at regjeringen ønsker å bidra til flere livssynsnøytrale seremonilokaler.

I statskirkeforliket i 2008, som alle partier stemte for, heter det at "Det skal igangsettes en utredning med sikte på lovfesting av et kommunalt ansvar for at livssynsnøytrale seremonirom finnes til bruk ved gravferd og ved ekteskapsinngåelse. Utredningen skal bl.a. utrede spørsmålet om finansiering"

Departementet jobber med saken

Nå later det til at departementet følger opp sistnevnte med konkret handling. I en stillingsutlysning fra departementet er en av arbeidsoppgavene for den utlyste stillingen å etablere "en prøveordning for tilskudd til livsynsnøytrale seremonirom".

Ekspedisjonssjef i Kulturdepartementet Birgitte Lange sier til Fritanke.no at dette ikke er noe de har gått ut offentlig med ennå. Hun bekrefter likevel at departementet jobber med en slik tilskuddsordning.

– Jeg kan bekrefte at vi jobber med dette internt. Ut over dette har jeg ingen kommentarer. Det er mange detaljer som ikke er fastlagt ennå, sier Lange.

– Gledelige signaler

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, synes dette er en gledelig nyhet.

– Vi har jobbet med denne saken veldig lenge, og dette er første gang det kommer signaler om noe konkret, ut over gode ønsker og intensjonserklæringer. Det skal bli spennende å høre hva dette innebærer, og ikke minst hvor mye penger som legges på bordet, sier hun.

Mile understreker at det er et krav fra HEFs side at det bare er kommuner og fylker som skal kunne søke penger til å bygge livssynsnøytrale seremonirom.

– Dette må være et offentlig ansvar. Vi ønsker ikke at enkeltstående tros- og livssynsorganisasjoner skal kunne ta på seg en slik oppgave. Da bryter med hele ideen om at bygningen skal være livssynsnøytral, sier hun.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus