Kaja Melsom kan ikke stille seg bak tildelingen av årets På Kanten-pris. Derfor trekker hun seg fra juryen. FOTO: Even Gran

Trekker seg i protest mot pris til Kari Jaquesson

– Kaja Melsoms påstander er usanne. Uttrykkene hun bruker er fra hennes egen fantasi, sier Kari Jaquesson til Fritanke.no.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.05.2015 kl 01:27

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Kari Jaquesson mener Kaja Melsom har begått en alvorlig skivebom som vil måtte få følger.

Se bildet større

Stridens kjerne: Kari Jaquessons uttalelser på Ingeborg Sennesets Facebook-side.

Se bildet større

En oppklarende kommentar. Les hele debatten her.

Faktaboks

PRESSEMELDINGEN FRA KAJA MELSOM

Pressemelding

Som noen av dere sikkert har fått med dere, går årets På Kanten-pris til Kari Jaquesson. Jeg har selv sittet i priskomitéen som har kåret årets vinner, men har nå valgt å trekke meg fra komitéen før morgendagens utdeling.

Grunnen er at prisvinneren i inneværende år har spredd konspirasjonsteorier i offentligheten som spiller på klassiske antisemittisk stereotyper om jøders undergravende verdensmakt. Til tross for hard kritikk, blant annet fra nøkkelpersoner ved Antirasistisk Senter, har hun nektet å redegjøre for hva hun egentlig har forsøkt å si. Dette er i mine øyne så alvorlig at det overskygger juryens opprinnelige begrunnelse for å gi henne prisen.

Derfor fremmet jeg i går kveld et forslag overfor de øvrige jurymedlemmene om å trekke tilbake tildelingen. Dette fikk jeg ikke flertall for, noe som er forståelig i og med at prisutdelingen skjer i morgen kveld. Likevel greier jeg ikke å stå inne for denne utdelingen, og ser derfor ingen annen utvei enn å trekke meg fra juryen.

Da jeg først ble klar over prisvinnerens kontroversielle ytringer, var hun allerede kontaktet. Jeg følte meg derfor forpliktet til å støtte lojalt opp om utdelingen. I ettertiden har den vonde magefølelsen bare vokst seg større, noe som forklarer min retrett i siste time. Hele situasjonen er svært beklagelig, og i etterpåklokskapens lys ser jeg at jeg på et burde satt ned foten på et mye tidligere tidspunkt.

Slik jeg ser det, har ikke det minimum av arbeid som må til for å komme fram til en god og omforent kandidat blitt gjort dette året, noe jeg tar min del av skylden for. Jeg håper vi kan trekke lærdom av dette, og få til en mer grundig prosess fram mot neste års kåring.

Priskomitéens medlemmer inntil i går:
Per Norseng
Olav Gjelsvik
Katja Aarflot
Kaja Melsom

Priskomitéens medlemmer i dag:
Per Norseng
Olav Gjelsvik
Katja Aarflot

Med vennlig hilsen
Kaja Melsom
Filosof og rådsmedlem i På Kanten Den norske filosofifestivalen i Kragerø

På Kanten-prisen deles ut hvert år under Filosofifestivalen i Kragerø. I år ble det bestemt at prisen skulle tildeles Kari Jaquesson for hennes engasjement mot tiltakende aksept for kvinneundertrykkende porno og vold.

Tildelingen ble offentliggjort på mandag. I går, tirsdag, foreslo jurymedlem Kaja Melsom overfor de andre jurymedlemmene at prisen må trekkes tilbake. Da hun ikke fikk med seg de andre på det, så kun ingen annen utvei enn å trekke seg.

Årsaken er uttalelser Jaquesson har kommet med, som verken Melsom eller resten av juryen var klar over da de ble enige om å tildele prisen til Jaquesson.

– Da jeg først ble klar over prisvinnerens kontroversielle ytringer, var hun allerede kontaktet. Jeg følte meg derfor forpliktet til å støtte lojalt opp om utdelingen. I ettertiden har den vonde magefølelsen bare vokst seg større, noe som forklarer min retrett i siste time. Hele situasjonen er svært beklagelig, og i etterpåklokskapens lys ser jeg at jeg på et burde satt ned foten på et mye tidligere tidspunkt, skriver Melsom i en pressemelding.

Slik hun ser det, har ikke det minimum av arbeid som må til for å komme fram til en god og omforent kandidat blitt gjort dette året.

– Dette tar jeg min del av skylden for. Jeg håper vi kan trekke lærdom av dette, og få til en mer grundig prosess fram mot neste års kåring, skriver Melsom i pressemeldingen.

Kaja Melsom jobber til daglig som livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund.

«Se etter pengene, hvem tjener på dette?»

Utgangspunktet for Melsoms protest er uttalelser Jaquesson har kommet med på Facebook, der hun spør hvorfor den muslimske terrorgruppen IS ikke angriper Israel.

Her er et utdrag av det Jaquesson skrev på Facebook den 1. februar:

«Det er et enormt PR-arbeide på gang. Hvem står bak? Det er mange som vil tjene meget godt på den økte fiendtligheten mot islam. (…) Som vanlig: Se etter pengene, hvem tjener på dette? Nå SKAL sannheten være at det er farlig å være jøde i Europa, men det er muslimer og moskéer som angripes. Europa har en lang tradisjon av diskriminering og forfølgelse av jøder (og mange andre minoriteter). Det er klart det er beleilig og behagelig å kunne si at om det nå er «ny giv» på dette så må det være den muslimske befolkningen som er årsak til dette. (…) Det er mange spørsmål som ikke blir stilt. For eksempel: Hva kommer det av at IS som liksom skal være så ekstreme islamister og liksom vil legge hele Europa under ikke angriper Israel? (…) Hvem er det som tjener på IS’ aktiviteter og det disse brukes til å sverte muslimer som sådan».

Utspillet til Jaquesson førte til en opphisset diskusjon, der hun ble beskyldt for å bygge opp under velkjente antisemittiske konspirasjonsteorier. Jaquesson forsvarte seg med at hun slett ikke bygger opp under noen konspirasjonsteorier, men bare stiller spørsmål.

«Klassiske antisemittiske stereotyper»

Kaja Melsom karakteriserer i pressemeldingen Jaquessons utspill som «konspirasjonsteorier som spiller på klassiske antisemittiske stereotyper om jøders undergravende verdensmakt».

Ekstra kritikkverdig mener Melsom det er at Jaquesson ikke nyanserte uttalelsene sine etter at hun fikk kritikk.

– Til tross for hard kritikk, blant annet fra nøkkelpersoner ved Antirasistisk Senter, har hun nektet å redegjøre for hva hun egentlig har forsøkt å si. Dette er i mine øyne så alvorlig at det overskygger juryens opprinnelige begrunnelse for å gi henne prisen, skriver Melsom.

Får stå for Melsoms egen regning

De andre medlemmene i På kanten-juryen er ikke enig i Melsoms karakteristikker av Jaquessons uttalelser.

– Vi oppfatter uttalelsene som legitime politiske ytringer, som andre kan mene hva de vil om. Derfor ønsket vi heller ikke å gjøre om på beslutningen om å dele ut årets pris til Jaquesson, sier Per Norseng til Kragerø Blad Vestmar.

Han er en av tre gjenværende jurymedlemmer. De siste to er Olav Gjelsvik og Katja C.R. Aarflot.

Norseng tolker Melsoms utspill som en selvkritisk betraktning, som får stå for hennes regning. Han synes det er helt greit at Melsom markerer sin mening på den måten hun nå gjør.

«Usanne, alvorlige beskyldninger»

Kari Jaquesson mener Kaja Melsoms anklager mot henne har utgangspunkt i Melsoms egen fantasi. Hun benekter på det sterkeste å ha framsatt noen «teorier».

– Kaja Melsoms påstander som er usanne. Jeg har overhodet ikke fremsatt noen slike "teorier" og uttrykkene hun bruker er fra hennes egen fantasi, ikke noe jeg har ytret, skriver Jaquesson i en epost til Fritanke.no.

Jaquesson mener Melsom har begått en alvorlig skivebom og som må få følger.

– Det er ikke greit å fremsette slike anklager mot noen uten noe form for dokumentasjon. Hun bør i det minste gjengi nøyaktige sitater på hva hun mener er så kontroversielt. Jeg har for øvrig ikke blitt kontaktet av Melsom, skriver Jaquesson.

Oppdatert: I en ny epost viser Jaquesson til et innlegg hun har hatt på Verdidebatt.no, som ifølge Jaquesson er et svar på beskyldninger om at hun mener at Israel står bak IS.

– Undergraver seg selv som samfunnsdebattant

Kaja Melsom er ikke imponert over reaksjonen til Jaquesson.

– Når hun sier at jeg har tatt dette «fra min egen fantasi», så synes jeg hun undergraver seg selv som seriøs samfunnsdebattant. Det er mulig hun ikke har ønsket å spre antisemittiske konspirasjonsteorier, men hun må jo være åpen for at det er mulig å tolke dette annerledes. Hun hadde kommet mye bedre ut av dette hvis hun heller kunne forklare hva hun egentlig mente med å stille alle disse insinuerende spørsmålene, sier Melsom til Fritanke.no.

Hun presiserer at Jaquesson har framsatt kommentaren i full åpenhet på Aftenposten-journalist Ingeborg Sennesets Facebook-side, og at man er nødt til å være forberedt på kritikk når man framsetter så kontroversielle uttalelser i offentligheten.

– Hvilke nøkkelpersoner ved Antirasistisk senter er det du sikter til i pressemeldingen?

– Det er Shoaib Sultan og Rune Berglund Steen i debatten på Ingeborg Sennesets Facebook-side. De er begge klare på at det er rimelig å tolke utspillet til Jaquesson på denne måten.

Melsom understreker at hun har gjort et personlig valg.

– Ubehaget over å være med på dette ble bare større og større. Jeg snakket også med flere fagpersoner som bekreftet den vonde følelsen jeg hadde om at Jaquessons utspill spiller på klassiske, antisemittiske konspirasjonsideer. Til slutt hadde jeg ikke noe annet valg enn å ta det opp med de andre i juryen. Dette kunne jeg ikke stå for. Jeg beklager veldig at jeg ikke reagerte tidligere, sier Kaja Melsom.

Siste nytt i Nyheter

Mauritania innfører obligatorisk dødsstraff for blasfemi

Før kunne man slippe med to år i fengsel hvis man angret. Nå er det ikke lenger noen bønn i den islamske republikken.

HU beskylder Human-Etisk Forbund for majoritetsarroganse

– Det er lett å støtte en nedre grense på 500 medlemmer når man selv har 88.000 medlemmer, kommenterer politisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

 
Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

Den nye tros- og livssynsloven vil bli dømt for diskriminering, ifølge utredning

… men det vil også Human-Etisk Forbunds holdning i ett av spørsmålene, skal vi tro en HEF-betalt utredning fra menneskerettighetsekspert Njål Høstmælingen.

Trump brukte USAs nasjonale bønnedag til å gi de kristne en tyngre hånd på rattet

Trossamfunnene i USA skal få mer innflytelse. Det er intensjonen med presidentordren Donald Trump signerte siste torsdag.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse