Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Alber Saber er dømt til tre års fengsel i Egypt for å ha postet en lenke på Facebook.

Alber Saber er dømt til tre års fengsel i Egypt for å ha postet en lenke på Facebook.

Egypt:

Tre års fengsel for Facebook-lenke

I dag ble Alber Saber dømt til tre års fengsel i Egypt for å ha postet en lenke til filmen Innocence of muslims på Facebook.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.01.2013 kl 10:43

I midten av september stod en mobb utenfor huset til egyptiske Alber Saber og ropte skjellsord mot ham. Flere ropte at de ønsket ham død. Etter en stund kom politiet. Men istedenfor å beskytte Saber mot mobben, arresterte de ham.

Siden har Alber Saber sittet i varetekt, tiltalt for blasfemi. I dag falt dommen. Alber Saber fikk tre års fengsel, og blir satt fri mot løsepenger på rundt 900 kroner mens rettssystemet behandler anken hans.

Forbrytelsen er at han har lagt ut en lenke til filmen Innocence of muslims på Facebook-sida Egyptian Atheists. Dermed har han fornærmet islam.

Filmen skapte store opptøyer blant muslimer tidligere i høst, noe som blant annet førte til at USAs ambassadør i Libya ble drept.

– Vi lever i en fascistisk religiøs stat.

– Jeg er ikke sjokkert over dommen fordi vi lever i en fascistisk religiøs stat. Jeg er i fengsel, og det er dere også. Bare et litt større fengsel, sa Alber Saber etter at dommen hadde falt, ifølge Facebook-sida Free Alber Saber.

Her går det også fram at det ble håndgemeng og munnhuggeri i forkant av rettssaken da en vakt nektet Sabers mor å gi sønnen en klem. Det hevdes også at dommeren vegret seg fra å lese opp dommen, og fikk noen andre til å gjøre det.

Raseriet spredte seg fort

Det var en nabo som tilfeldigvis var på besøk hos Saber, og som fikk låne pcen hans, som oppdaget at Saber var administrator for Facebook-sida Egyptian Atheists, og at en lenke til filmen Innocence of muslims hadde blitt publisert der. Denne Facebook-sida er nå slettet.

Dette skjedde i september, da raseriet over denne filmen var på topp i den muslimske verden. Naboen må ha fortalt det til noen, og ryktet spredte seg. Les mer her.

– Bekymringsfullt

Arrestasjonen av Saber har vakt internasjonal oppsikt. Amnesty International har engasjert seg.

Rettsprosessen mot Alber Saber er også interessant sett i lys av de kraftige motsetningene vi har sett i høst mellom egyptiske sekulære og liberale krefter på den ene siden, og de som støtter Det muslimske brorskapet og den nyvalgte islamistiske presidenten Mohamed Morsis forsøk på å lovsfeste sin egen uangripelighet på den andre.

Her hjemme har Humanistisk Ungdom (HU) engasjert seg i Sabers sak.

– Det er bekymringsfullt at Alber Saber blir fengslet for å ha brukt ytringsfriheten sin. Forfølgelse av ateister blir et større og større problem, noe som bekymrer oss i HU veldig mye, sier HU-leder Helene Kleppestø og viser til IHEUs rapport om forfølgelse av ateister verden rundt.

Hun forsikrer at Humanistisk Ungdom vil fortsette å jobbe med denne saken, og oppfordrer flere til å ta bilde av seg selv med plakater der det står "Atheism is not a crime. #Free Alber Saber" og legge det ut på nettet.

Barth-Eide: Vi må være forsiktige

Humanistisk Ungdom har i dag fått svar fra Norges utenriksminister Espen Barth-Eide (Ap) på et spørsmål om hva Norge har tenkt å gjøre for å legge press på egyptiske myndigheter i denne saken.

Barth-Eide kommenterer ikke Sabers sak spesifikt, men forsikrer at Norge, i sine samtaler med Egypt, understreker behovet for ytringsfrihet, tro- og livssynsfrihet.

Dette er imidlertid et følsomt område, slår utenriksministeren fast.

– Ateisme er et tabubelagt tema i Egypt og i den muslimske verden for øvrig, noe vi som representanter for vestlige land må være oppmerksomme på når vi tar opp situasjonen for ateister i denne delen av verden, skriver Barth-Eide.

IHEU har også lagt ut en artikkel om saken i dag

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.