Sjokoladen Xocai selges gjennom nettverksmarkedsføring. Denne typen markedsføring beskyldes ofte for å være rene pyramidesystemer. FOTO: Faksimile fra Xocai.com

Trakassert av sjokolademafia

«Vi kan ikke ta ansvar for hva folk vil finne på» var meldingen fra organisasjonen Sjokoservice etter at adresse og kjøreanvisninger til en kritisk blogger hadde blitt sendt rundt i et nettverk av sinte sjokoselgere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.06.2012 kl 17:19

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Disse kjøreanvisningene ble sendt rundt til selgerne av sjokoladen Xocai i Norge. Mange av dem er hissige og sinte på grunn av kritikk, skriver organisasjonen Sjokoservice som "ikke kan ta ansvar for hva folk finner på".

Se bildet større

En av de som selger Xocai-sjokoladen i Norge, er nettstedet Sjokosjokk.no.

Se bildet større

Det var bloggeren Gunnar Tjomlid som offentliggjorde historien om Xocai-sjokoladens norske forsvarere i går.

Adresse, kjøreanvisninger og et familietre over en kritisk bloggers nærmeste familie ble i april sendt ut i nettverket til norske selgere av sjokoladen Xocai. Organisasjonen Sjokoservice, som er en slags interesseforening for selgere av sjokoladen, bedyrer at de ikke har kontroll over hva folk måtte finne på. «Mange av selgerne er veldig sinte», skriver de i en privat epost som nå er offentliggjort på Gunnar Tjomlids blogg Unfiltered perception.

Slik formulerer Sjokoservice seg i en privat mail til den kritiske bloggeren:

«I lukket gruppe på Facebook foregår det i disse dager en hissig diskusjon om din blogg og person, hvor det fremsettes kreative forslag for å stanse ditt angrep på produktet Xoçai™, selskapet MXI Corp. og selskapets representanter – en gang for alle. (…) Enkelte ønsker også å samle en gruppe personer for å besøke deg på ditt hjemsted, for å diskutere din blogg ansikt til ansikt. Vi har selvfølgelig frarådet disse fra å gjøre dette, men det er utenfor vår kontroll.»

– Dette kan vel vanskelig kalles annet enn en ondsinnet trussel. Sjokoservice antyder at bloggeren og hans familie vil bli oppsøkt personlig, og de legger alt til rette for at folk skal kunne gjøre dette om de vil, kommenterer bloggeren Gunnar Tjomlid.

Videre truer firmaet med et søksmål fra Xocai-sjokoladens amerikanske eiere MXI Corp. Det kommer til å dreie seg om «et syvsifret beløp, og det er ikke i kroner» får vi vite. Dette vil MXI Corp. gjøre fordi de vil «statuere et eksempel en gang for alle», ifølge Sjokoservice.

Sjokofolket truer også med negativ presseoppmerksomhet overfor bloggeren, og mener at de «injurierende og usanne påstandene» mot dem bare framsettes for å tjene penger på annonser. De tror presseoppslagene kommer til å bli noe i retning av ««Bloggere fremsetter usanne påstander i et kynisk spill for å tjene penger på annonser».

Sjokoservice skriver også at de «gleder seg til fortsettelsen».

– Ingen kommentar

Men det spørs om de har gledet seg for tidlig. I går ble denne saken offentliggjort på Tjomlids blogg, og deretter eksploderte hele saken i sosiale medier, og i noen ledende medier også. NRK.no skrev for eksempel om saken.

Medieoppslagene har ikke fått den vinklingen Sjokoservice så for seg. Mediedekningen har utelukkende vært kritisk vinklet mot truslene de har kommet med. Et godt tegn på at Sjokoservice selv er i ferd med å forstå hvilken vei dette går, er at de nå har stengt døra og nekter de å svare på pressehenvendelser.

De eneste som har greid å få noe ut av dem er Fredriksstad Blad, som har snakket med styreleder Terje Ragnar Babsvik. Han forteller at han «kjenner til deler av saken fra noen e-poster han har fått kopi av», men at den ikke er behandlet i noe styremøte.

– Ellers har jeg ingen kommentarer. Takk for samtalen, sier Babsvik til Fredriksstad Blad.

Styrelederen sier også til avisa at han «bare er et vanlig medlem» til tross for at han altså er oppført som styreleder.

Fritanke.no har i dag forsøkt å få en kommentar fra Babsvik og styremedlem Rune Meyer uten hell. NRK greide heller ikke å få noen av dem i tale i går.

Kilospris: 1670 kroner

Utgangspunktet for hele saken er en kritikk av de mange udokumenterte og til dels useriøse påstandene selgerne av sjokoladen Xocai kommer med. Det hevdes blant annet at sjokoladen inneholder mer antioksidanter enn vanlig sjokolade. Dette skyldes at sjokoladen er framstilt etter en unik patentert kaldpressingsteknikk, skal vi tro nettsidene. Les mer om påstandene rundt "helsesjokoladen" her.

Kritikerne spør blant annet hvordan giftstoffene fra kakaobønnene er fjernet, hvis bønnene ikke er varmebehandlet. I tillegg spør kritikerne hvordan det er mulig å lage sjokolade uten å varme den opp slik at den blir flytende og kan støpes til sjokoladeplater.

Ingen av spørsmålene blir besvart. Alle detaljer rundt den patenterte kaldpressemetoden er strengt hemmelig. Selv ikke hvem som eier patentet vil de opplyse om, hevder kritikerne. Det eneste som kommer i retur er beskyldninger om «usanne og injurierende påstander».

Videre kritiseres prisen. En stor plate Freia melkesjokolade på 200 gram koster rundt 25 kroner i butikkene. 200 gram Xocai-sjokolade koster til sammenligning 334 kroner (kr. 1,67 pr. gram). Det gir en kilopris på kr. 1670,-

Greide å true blogger til taushet

Bloggeren som fremmet kritikken har nå gått med på å fjerne den fra nettet. Han ønsker å være anonym. Arbeidsgiveren hans fryktet negativ oppmerksomhet rundt saken. I et forlik gikk han med på å fjerne den kritiske bloggposten mot at Sjokoservice fjernet truslene om søksmål fra sine nettsider.

Bloggeren Gunnar Tjomlid plukket imidlertid opp bloggposten fra Google cache og repostet den på sitt nettsted i anonymisert form. Han har også skrevet en gjennomgang av all korrespondansen og oppfordret alle til å spre dette maksimalt på nettet.

Det har han tydeligvis lykkes med. Gunnar Tjomlid melder i dag at bloggposten hans om sjokolademafiaen ble delt over 10.000 ganger på Facebook og ble lest nesten 50 000 ganger i løpet av de første 24 timene.

Tjomlid har også snakket med styremedlem Roger Meyer fra Sjokoservice og informert ham om at dette vil spre seg på internett. Tjomlid skriver at han på telefon han blitt truet med søksmål som langt overgår det som i utgangspunktet ble framsatt.

I dag har også Gunnar Stavrum i Nettavisen lagt ut en kommentar om saken.

Oppslag i Fædrelandsvennen

Kl. 1550 i dag la også Dagbladet ut en sak om dette.

Siste nytt i Nyheter

Tror ikke Stormberg er ute etter å få logoen sin på døra

Hva innebærer det for Human-Etisk Forbund å bli sponset av næringslivet? Vi snakket med en fylkesleder, generalsekretæren og styreleder.

Stormberg-gründer gir 200.000 til Human-Etisk Forbund etter 17. mai-hets

Steinar J. Olsen blar opp lommeboka etter at Emilie Hesselberg rapporterte om hets av Human-Etisk Forbund i borgertoget i Kristiansand.

Mauritania innfører obligatorisk dødsstraff for blasfemi

Før kunne man slippe med to år i fengsel hvis man angret. Nå er det ikke lenger noen bønn i den islamske republikken.

 
HU beskylder Human-Etisk Forbund for majoritetsarroganse

– Det er lett å støtte en nedre grense på 500 medlemmer når man selv har 88.000 medlemmer, kommenterer politisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse