Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Høringsuttalelsene til Stålsett-utvalget er i ferd med å komme inn.

Høringsuttalelsene til Stålsett-utvalget er i ferd med å komme inn.

Tommelen ned fra kirkesogn og fellesråd

Høriungsuttalelsene til Stålsett-utvalgets utredning er i ferd med å komme inn. Så langt er det bare Human-Etisk Forbund og Drammen kommune som er positive.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.06.2013 kl 22:39

Høringssvarene til Stålsett-utvalgets utredning «Det livssynsåpne samfunn: En helhetlig tros- og livssynspolitikk» er i ferd med å komme inn.

Så langt er det for det meste små kirkesogn og fellesråd i enkelte kommuner som har svart. Her er tilbakemeldingen entydig. De vil at Den norske kirke fortsatt skal ha eneansvaret for all gravferdsforvaltning i Norge, samt at tros- og livssynssamfunnene fortsatt skal ha vigselsrett. Dette er de to enkeltsakene som utmerker seg.

Så langt har bare to kommuner svart. Den ene, Hå kommune i Rogaland, er opptatt av den kristne og humanistiske kulturarven.

– Den kristne og humanistiske kulturarven skal vera grunnlaget for det norske samfunnet. Dette må koma til syne både i grunnlov og i opplæring, skriver Hå kommune.

Den andre kommunen som har svart, Drammen, har motsatt holdning. I tillegg til Human-Etisk Forbund er Drammen den eneste av høringsinstansene som støtter Stålsett-utvalgets konklusjoner. I et kortfattet svar slutter Drammen seg til alt Stålsett-utvalget foreslår. Drammen vil ha kommunal gravferdsforvaltning, overføring av alt finansieringsansvar til staten og et samordnet regelverk som ikke gjør forskjell på Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn.

Les høringssvarene som har kommet inn så langt her

Liker pinsen bedre enn homoekteskap

Pinsevennene ser ut til å ha samordnet høringssvarene sine. Uttalelsene fra pinsemenighetene Betel Nærbø, Menigheten Kloppen og Filadelfia Askim går alle imot obligatorisk borgerlig vigsel for alle. Årsaken er en av begrunnelsene Stålsett-utvalget oppgir for å gå inn for dette. Stålsett-utvalget mener nemlig at med en slik løsning vil ikke lenger trossamfunnene kunne diskriminere homofile ved å nekte dem å gifte seg.

Dette synes pinsevennene er helt feil bruk av ordet diskriminering.

– Retten til å inngå ekteskap er nedfelt i menneskerettighetskonvensjonene og denne rettigheten omfatter kun ekteskap for mann og kvinne. Dette er også rettspraksis ved den europeiske menneskerettighetsdomstolen, skriver Filadelfia Askim.

Dermed er det ingen grunn til å påstå at det er diskriminerende hvis homofile ikke får gifte seg. Det de ønsker seg er rett og slett ikke et «ekteskap», og derfor blir det heller ikke diskriminerende å nekte dem det, hvis vi forstår pinsevennene riktig.

HEF med det mest omfattende svaret

Så langt er alle svarene svært korte. Unntaket Human-Etisk Forbund som har levert en 29 sider lang høringsuttalelse. Den ble fyldig omtalt på Fritanke.no i går.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.