Luigi Tosti skjønner ikke at dette er så mye å krangle om når Grunnloven er så klar. - Jeg føler meg som en normal person omgitt av marsboere, sier han. Foto fra CBC-dokumentaren.

Tok ned krusifiks, fikk fengselsstraff

#Den italienske dommeren Luigi Tosti nekter å jobbe med et krusifiks i rettssalen. Derfor fikk han en fengselsdom på sju måneder. Tekst: Even Gran P...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.12.2007 kl 12:43

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Marcello Pera er en frafallen katolikk. Likevel har han skrevet en bok sammen med pave Benedikt XVI som argumenterer mot sekularisme. Foto fra CBC-dokumentaren.

Se bildet større

Ankerettssaken mot Luigi Tosti foregikk også under korsets tegn. Foto fra CBC-dokumentaren.

Den italienske dommeren Luigi Tosti nekter å jobbe med et krusifiks i rettssalen. Derfor fikk han en fengselsdom på sju måneder.

Tekst: Even Gran
Publisert: 13.12.2007

Italias grunnlov er sekulær. Den har ingen koblinger mellom stat og religion. Grunnloven slår eksplisitt fast at alle borgere er like overfor loven, uavhengig av kjønn, rase, språk og religion.

På bakgrunn av dette slo italiensk høyesterett i 2000 fast at alle krusifikser skulle fjernes fra offentlige bygninger, skoler, kontorer og lignende.

Derfor trodde dommeren Luigi Tosti fra Rimini at han var på trygg juridisk grunn da han fjernet det kristne krusifikset fra rettssalen han skulle jobbe i.

- Jeg hadde egentlig ikke lagt så veldig merke til dette krusifikset, men en dag ble jeg oppmerksom på det. Da jeg samtidig fikk høre om denne høyesterettsdommen fra 2000 som sier at krusifikser skal fjernes fra offentlige bygninger, så tok jeg ganske enkelt krusifikset ned fra veggen, sier Tosti til den kanadiske tv-stasjonen CBC.

Han skrev samtidig et brev til justisministeren og ba om et direktiv for å få fjernet krusifiksene fra alle rettssaler i Italia.

Hjemlet i fascist-bestemmelse fra 1929
Tosti fikk aldri noe svar fra justisministeren fra den høyreorienterte Berlusconi-regjeringen. Da bestemte han seg for å gå videre med saken. Han tok med seg en jødisk sjuarmet lysestake inn i rettssalen og plasserte den på like prominent plass som krusifikset. Stadig ingen reaksjon.

Så til slutt, i 2005, annonserte Tosti at han nektet å jobbe så lenge det hang et krusifiks på veggen. Da våknet det italienske rettssystemet. Tosti ble etterforsket, tiltalt og dømt for tjenesteunnlatelse. Han fikk en betinget fengselsdom på sju måneder.

Bestemmelsen rettsvesenet brukte for å dømme ham, og forsvare krusifikser i landets rettssaler, er fra 1926. Da vedtok den fascistiske Mussolini-regjeringen at alle rettssaler i landet må ha et krusifiks på veggen. Bestemmelsen gjelder ennå, til tross for at den kan sies å være i strid med Grunnlovens krav om at staten skal være sekulær.

Ankesaken ennå ikke avsluttet

Tosti anket saken, og i ankesaken tidligere i år prøvde dommerne å foreslå et forlik. De ville lage en unntaksbestemmelse der Tosti fikk lov til å ta ned krusifikset i den rettssalen han skulle jobbe, men at det kristne sybmolet ble hengende ellers.

Dette nektet Tosti å akseptere.

- Det er et hårreisende forslag. Det er en ghettoisering som er verre enn å bli tvunget til å jobbe med et krusifiks på veggen, slår Tosti fast overfor CBC.

Ankesaken ble avsluttet for flere måneder siden. Etter saken trakk dommerne seg tilbake for å vurdere om de vil opprettholde dommen mot Tosti, eller om de skal beordre fjerning av alle krusifikser i landet. Så langt har det vært stille, og her står saken i dag.

Tosti tror dommerne prøver å trekke ut saken så lenge at han gir seg. Tosti er 60 år og risikerer å miste deler av pensjonen sin dersom han ikke gir seg snart. Det akter han imidlertid ikke å gjøre, poengterer han overfor CBC.

- Jeg kommer til å ta denne saken til Høyesterett, og deretter til den Europeiske menneskerettighetsdomstolen om nødvendig. Det er enten meg eller krusifikset, proklamerer han.

Vil bekjempe ultra-sekularisme

I reportasjen som CBC har laget om saken, har de også intervjuet to personer som forsvarer krusifiksene i italienske rettssaler. En av ministrene fra Berlusconi-regjeringen, Marcello Pera, synes det er viktig å tenke på kulturarven.

- Selv om jeg ikke tror på gud eller er religiøs selv, er det viktig å synliggjøre at dette er landets kulturarv. Det er herfra vi har våre ideer om demokrati og likeverd, sier han.

Den kristne ideen om at mennesket er skapt i Guds bilde er viktig for Pera.

- Ut fra dette kan vi konkludere at vi alle er like. Selv om jeg mener det er en myte, er det et svært viktig idefundament for demokratiet, sier han.

Pera konstaterer også at krusifikset er et viktig symbol i den ideologiske kampen mot Islam.

En annen ateist som forsvarer krusifiksene, er Giuliano Ferrara. Han var tidlig på 90-tallet politiker i Europaparlamentets sosialistfraksjon, men ble senere minister i Berlusconi-regjeringen. Siden 1996 har han vært redaktør av avisa Il Foglio.

- Hvis sekularisme betyr å fjerne alle religiøse symboler, vil jeg bekjempe en slik ultra-sekularisme. Hvis det skal være på denne måten, må vi også dekke til kirker og all annen vakker religiøs kunst som vi omgir oss med. Det blir jo helt umulig, sier han.

Ferrara slår fast at det er full religionsfrihet i Italia, men at det må være lov til å vise fram landets religiøse og kulturelle arv.

Lite medieoppmerksomhet

Luigi Tostis protest mot krusifikser i italienske rettssaler har fått svært lite medieoppmerksomhet, både i Italia og i andre land. Da ankesaken hans var oppe tidligere i høst, var det bare kanadiske CBC som stod for pressedekningen.

Et enkelt søk på Google gir svært få treff på Luigi Tosti. En sekularistgruppe i Frankrike ber om at Tosti må frikjennes. Det gjør også den internasjonale humanistunionen IHEU. Det ligger også et klipp fra en mindre italiensk tv-stasjon ute på Youtube, med et intervju med Tosti.

Ingen store italienske tv-stasjoner eller aviser later til å nevne saken. Heller ikke Giuliano Ferraras avis Il Foglio har funnet Luigi Tostis protest verdig en artikkel.

Les CBCs artikkel om saken og se tv-dokumentaren.

Siste nytt i Nyheter

Anna Bergström er ny leder i svenske Humanisterna
Skolegudstjeneste stod på timeplanen som vanlig undervisning

Fram til nå har skolegudstjeneste ganske enkelt blitt satt opp på ukeplanen på barneskolen i Surnadal. Nå lover de bot og bedring.

– Vanskelig å finne helter i ungarsk politikk

I sin nye bok «Ungarn» beskriver Øyvind Strømmen landet som sterkt preget av en turbulent historie og mistro til det liberale demokratiet. Men bildet er mer nyansert enn det norske medier forteller oss, mener han.

 
KrF fikk ikke gjennomslag for å pålegge skolene å si ja til gudstjeneste

Flertallspartiene har tatt en prat og blitt enige om at de ikke har noen sanksjonsmuligheter hvis skolene ikke vil følge den planlagte veiledningen fra staten om skolegudstjeneste.

Humanistisk Ungdom delt på midten når det gjelder omskjæring

HU-leder Kristoffer Stokkeland måtte bruke dobbeltstemme for at sentralstyret skulle konkludere.

Speideren har blitt mer inkluderende når det gjelder religion

Før måtte man være «åpen for Gud og Hans ord». Nå holder det å «søke sin tro og respektere andres».

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse