Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I 2013 ble ateistbloggeren Ahmed Rajib Haider drept av muslimske ekstremister. Nå er to av dem dømt til døden.

I 2013 ble ateistbloggeren Ahmed Rajib Haider drept av muslimske ekstremister. Nå er to av dem dømt til døden.

To dømt til døden for drap på ateist

I Bangladesh er to menn dømt til døden for drapet på ateistbloggeren Ahmed Rajib Haider.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.01.2016 kl 11:56

De siste årene har sju profilerte ateister blitt drept av islamske ekstremister i Bangladesh. Flere har blitt angrepet og skadet.

Det har vært mye frustrasjon over at myndighetene i Bangladesh tilsynelatende ikke har tatt drapene på alvor. Det har blitt spekulert i at årsaken er det generelle hatet mot ateister i det muslimske landet.

Kommunikasjonsdirektør i den internasjonale humanistunionen IHEU, Bob Churchill, hadde ikke mye tro på at myndighetene i landet vil ta dette på alvor etter det siste drapet på Faisal Arefin Dipan i november.

– Vi vet hva som kommer, fordi vi har sett det før. I løpet av noen uker eller måneder vil politiet vise fram noen personer som er arrestert i forbindelse med angrepet, men det blir ingen rettssak, ingen sann rettferdighet. Det samme vil skje igjen og igjen, sa Churchill i november.

Nå ser det imidlertid ut til at Churchill må spise i seg ordene, ihvertfall når det gjelder det første i rekken av drap – drapet på Ahmed Rajib Haider i 2013. Han ble hugget ihjel med en kjøttøks.

To av sju dømt til døden

Det ligger nemlig an til å bli mer dreping i Bangladesh. Den 30. desember ble to av totalt sju tiltalte, Faisal Bin Nayem og Redwanul Azad Rana, dømt til døden for drapet på Haider. Det var førstnevnte som faktisk drepte Haider, konkluderte retten. Den sistnevnte, Rana, greide å rømme men ble dømt til døden in absentia.

De andre tiltalte fikk fengselsstraffer. En av dem, Maksudul Hasan, ble også funnet medskyldig i mordet og fikk livstid i fengsel. De andre fikk fengsel fra fem til ti år.

De dømte er alle med i den ekstremistiske islamistorganisasjonen Ansarullah Bangla Team som er inspirert av Al-Qaida. Fire andre menn fra gruppen ble arrestert for angrepet på ateistbloggeren Asif Mohiuddin i januar 2013.

Gruppen har også tatt på seg ansvaret for drapene på tre andre ateistbloggere, Avijit Roy, Oyasiqur Rhaman og Ananta Bijoy Das, samt drapet på sosiologiprofessoren Shafiul Islam.

Misnøye med for milde dommer

Drapsofferets far, Mohammad Nazim Uddin, er ikke fornøyd med at bare to av de ansvarlige fikk dødsstraff.

– Jeg er ikke fornøyd med dette. Fem av de dømte innrømte å ha vært med på drapet. Hvorfor får bare to av dem dødsstraff? spør han.

Det er også stor misnøye med at lederen av Ansarullah Bangla Team som skal ha beordret drapene, Mufti Jasim Uddin Rahmani, bare ble dømt til fem år i fengsel.

Den amerikanske ateistbloggeren Hemant Mehta er fornøyd med at Bangladesh ser ut til å ta drapene på ateistbloggere på alvor, men advarer mot de som later til å tro at mer dreping er løsningen.

– En del av meg sier at dreping ikke er det beste svaret. Det vil bare oppildne terroristene til å hevne drapene. Det er bedre å låse dem inne for alltid, og straffe dem på en måte som forhindrer at de kan framstille seg selv som "martyrer", skriver han.

Mehta påpeker også at det ikke vil hjelpe å drepe to terrorister så lenge folk flest mener det er de som kritiserer islam som er fienden, og ikke de som dreper dem.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus