Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Barneombudet har mange synspunkter på Norges framtidige tros- og livssynspolitikk.

Barneombudet har mange synspunkter på Norges framtidige tros- og livssynspolitikk.

Barneombudet:

Tilhørigordningen menneskerettslig problematisk

– Det kreves nok en mer aktiv holdning fra statskirkens side for å gi barn informasjon om at de er medlemmer av kirken, skriver Barneombudet i en uttalelse.

Publisert:

Sist oppdatert: 03.11.2011 kl 19:54

Det jobbes for tida med å utarbeide en ny og samlet tros- og livssynspolitikk for Norge. En av de instansene som har levert en uttalelse til utvalget, er Barneombudet. I denne uttalelsen slår Barneombudet klart fast at kirken ikke bør fortsette å registrere nyfødte barn som ”tilhørige” i kirken, uten å gi beskjed til foreldrene, og la de stå der til de blir 18 år.

– Etter det Barneombudet har fått informasjon om, gis det ingen melding til foreldrene om at barnet er medlem basert på tilhørighet, og at barnet altså er medlem selv om foreldrene ikke døper barnet. Det betyr at barnet kan gå gjennom hele barndommen uten å vite at det er medlem av Den norske kirke, skriver Barneombudet.

De mener at Barnekonvensjonens artikkel 14 om barnets religionsfrihet krever at statskirken er mer aktiv når det gjelder å gi barn informasjon om at de er medlemmer av kirken.

Vil ha utmelding ved 15 år

I går skrev Fritanke.no om at et internt kirkeutvalg innstiller til Kirkemøtet at tilhørigordningen skal bestå, og at udøpte bør forbli tilhørige i kirken uten å bli informert om dette fram til de er 18 år. Årsaken er at kirken vil beholde de tilhørige i trosopplæringen fram til de er 18 år, skal vi tro rapporten ”Kjent inventar i nytt hus”.

Barneombudet har et annet syn på saken. De kan ikke forstå hvorfor udøpte skal være tilhørige i kirken uten å ha kjennskap til dette fram til de er 18 år, mens døpte medlemmer har mulighet til å melde seg ut på eget initiativ fra 15-års alder.

– Det mest naturlige ville, etter Barneombudets syn, være enten en automatisk utmelding av barn over 15 år, eller en henvendelse til barnet der det blir bedt om å ta stilling til om det fortsatt vil være medlem av Den norske kirke, skriver Barneombudet.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus