Sheikh Zayed Moskeen i Abu Dhabi. FOTO: Pixabay

Teologisk fakultet har fått penger til studieprogram i islamsk teologi

Men det er ikke snakk om en komplett imamutdanning, sier teologiprofessor Oddbjørn Leirvik.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.02.2018 kl 14:45

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Teologiprofessor Oddbjørn Leirvik understreker at Teologisk fakultet ikke har noen ambisjoner om å tilby en imamutdanning, som det har vært en del diskusjon rundt. FOTO: Even Gran

I desember bevilget Stortinget fem millioner kroner til «en fleksibel utdanning for religiøse ledere ved Universitetet i Oslo».

Professor ved Teologisk fakultet ved UiO, Oddbjørn Leirvik, sier til Fritanke.no at fakultetet har planer om å utvikle to utdanningsløp med religiøse ledere som målgruppe.

For det første vil de utvide dagens utdanningstilbud i islamsk teologi, til kanskje å bli egne studieprogram på bachelor og/eller masternivå.

Leirvik understreker at dette ikke på noen måte er ment å være en «imamutdanning» – et tema som har vært mye diskutert.

– Den praktiske teologiske biten ved det å være imam er ikke vårt ansvar. Men hele eller deler av et slikt bachelorprogram kan kanskje inngå i utdanningsløpet til en person som senere blir imam, sier han.

Mastergrad i livssynsbasert samtaleterapi?

Det andre utdanningsløpet Teologisk fakultet planlegger å bruke pengene til er en «mastergrad for religiøse ledere». Det er fortsatt veldig åpent hva dette skal bli, men Leirvik antyder at de kan gå i retning av et studieløp som tar sikte på å utdanne livssynsbaserte samtalepartnere.

– Dette er helt i startgropa, men en av de tingene vi har på blokka er et utdanningsløp på tvers av religioner og livssyn for det vi tidligere kalte «sjelesorg» innenfor blant annet sykehusene, fengslene og Forsvaret, sier han.

Leirvik presiserer at de ikke lenger kan kalle det «sjelesorg», siden dette, hvis det blir noe av, skal være et tilbud til alle livssynsretninger, også humanister.

Les hele pressemeldingen fra Universitetet i Oslo.

Siste nytt i Nyheter

Skolegudstjeneste stod på timeplanen som vanlig undervisning

Fram til nå har skolegudstjeneste ganske enkelt blitt satt opp på ukeplanen på barneskolen i Surnadal. Nå lover de bot og bedring.

– Vanskelig å finne helter i ungarsk politikk

I sin nye bok «Ungarn» beskriver Øyvind Strømmen landet som sterkt preget av en turbulent historie og mistro til det liberale demokratiet. Men bildet er mer nyansert enn det norske medier forteller oss, mener han.

KrF fikk ikke gjennomslag for å pålegge skolene å si ja til gudstjeneste

Flertallspartiene har tatt en prat og blitt enige om at de ikke har noen sanksjonsmuligheter hvis skolene ikke vil følge den planlagte veiledningen fra staten om skolegudstjeneste.

 
Humanistisk Ungdom delt på midten når det gjelder omskjæring

HU-leder Kristoffer Stokkeland måtte bruke dobbeltstemme for at sentralstyret skulle konkludere.

Speideren har blitt mer inkluderende når det gjelder religion

Før måtte man være «åpen for Gud og Hans ord». Nå holder det å «søke sin tro og respektere andres».

– Han ønsker opplagt å gi den katolske kirke en spesiell status

Frankrikes president Emmanuel Macron vil «reparere» forholdet mellom stat og kirke. Franske sekularister er bekymret for om han vil utfordre laïcité, mens menneskerettighetsekspert Ingvill Thorson Plesner ser andre tolkningsmuligheter.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse