Tar ikke gjenvalg som HU-leder

HU-leder Lars-Petter Helgestad rett etter at han ble valgt på HUs stiftelsesmøte på Tjøme i august 2007. Nå har han annonsert at han ikke tar gjenvalg.

Tar ikke gjenvalg som HU-leder

Lars-Petter Helgestad gir seg som leder i Humanistisk Ungdom på landsmøtet i april. Dette er et verv han har hatt siden stiftelsen i 2007. Han forlater en organisasjon i vekst.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.01.2010 kl 14:08

Se bildet større

HU-leiren i Numedal i fjor sommer ble en stor suksess. Se flere bilder her.

Se bildet større

Humanistisk Ungdom har hatt sterkere medlemsvekst i sine tre første leveår enn f.eks. Press - Redd Barna Ungdom, Skeiv ungdom og Mental Helse Ungdom.

Se bildet større

Veksten i HU tok seg opp høsten 2009 etter å ha ligget ganske flatt gjennom første halvår 09.

Lars-Petter Helgestad fyller 26 år i løpet av 2010, og er snart for gammel til å være medlem i Humanistisk Ungdom (HU). Det er en av grunnene til at han ikke tar gjenvalg på HUs landsmøte i april.

- Man kan være HU-medlem til og med 26 år. Derfor kunne jeg strengt tatt ha sittet som leder ett år til. Men det er på tide å slippe til noen som er yngre enn meg. Jeg er fire-fem år eldre enn de andre i styret. Jeg er også sterkt involvert i HEF og har hatt en rekke småstillinger og oppdrag i "voksenorganisasjonen", så det er på tide å slippe til nye krefter som kan ha et nytt og friskt syn på ting. Jeg tror det vil være sunt for HU, sier han.

Helgestad vil ikke si noe om hvem som kommer til å ta over.

- Vi har selvsagt en del kandidater i kikkerten, men det kan jeg ikke si noe om nå. Uansett er det valgkomiteen som skal gjøre den jobben, sier han.

Selv satser han på å bli værende i humanistbevegelsen, men har ikke noen klare tanker om hvilken form dette skal få.

- Nå satser jeg i første omgang på å gjøre ferdig vervet mitt i HU på en skikkelig måte. Så får vi se. Men jeg trives veldig godt med diverse småjobber og verv jeg har hatt i Human-Etisk Forbund, så jeg håper jeg kan få være med forbundet videre, på en eller annen måte, sier Helgestad.

Viktig å rekruttere de yngste

Den avtroppende HU-lederen understreker at den største utfordringen for HU nå, er å bli flinkere til å rekruttere og lære opp de aller yngste, 15-16-åringene.

- Det er litt annerledes å drive ungdomsorganisasjon enn for eksempel en organisasjon som HEF. I dag har vi 15 lokallag som stort sett styres av folk som går på videregående skole. Om noen år er alle disse ferdig med videregående. Mange flytter da ut av lokalsamfunnet for å studere eller jobbe. Da må man ha noen yngre som kan ta over, ellers dør lokallaget. På grunn av dette er vi mer utsatt enn for eksempel Human-Etisk Forbund når det gjelder kontinuitet i lokallag, sier han.

Helgestad forteller at HU skal greie å rekruttere de yngste blant annet ved å markere seg sterkere overfor de humanistiske konfirmantene, noe de allerede jobber med.

- Blant annet har vi et pilotprosjekt på gang i Tromsø. Der skal vi være med og arrangere en konfirmanthelg sammen med Human-Etisk Forbund. Hvis dette blir vellykket, ønsker vi å prøve ut andre steder også, sier han.

Sterkere vekst enn forventet

Ved nyttår hadde HU forventet å ha 700 medlemmer. Men tallet ble høyere enn det. 808 betalende medlemmer kunne organisasjonen bokføre pr. 31.12.09. Hvis vi regner med de som har meldt seg inn men ikke betalt kontingent ennå, samt de som har blitt for gamle (fylt 27) siden stiftelsen sommeren 2007, kommer vi opp i 1048.

- Det er veldig hyggelig at vi vokser raskere enn vi planla, så dette går den riktige veien. Blant annet har vi sendt et brev til alle HEF-medlemmer i målgruppa, noe som ga oss mange hundre nye medlemmer. Vi vokser mye sterkere enn andre ungdomsorganisasjoner som er dannet i løpet av de siste ti årene, sier HU-lederen.

Helgestad medgir imidlertid at han gjerne skulle ha sett enda raskere vekst. Antall HEF-medlemmer i aldersgruppen 15-26 vokser nemlig sterkere enn medlemstallet i HU. Hele 2800 personer i aldergruppen har meldt seg inn i HEF siden HU ble stiftet i august 2007, mens HU altså bare har greid å samle 808 medlemmer.

- Dette er en utfordring for oss, og det skyldes delvis at Human-Etisk Forbund tilbyr gratis medlemsskap for de under 26, mens det koster 50 kroner å bli medlem hos oss. Vi liker ikke at HEF underbyr oss på denne måten, og skulle ønske det kunne koste 50 kroner uansett. Men vi har ennå ikke fått noe gjennomslag for vårt syn hos HEF, sier han. (les mer her)

Siste nytt i Nyheter

– Vi tar gjerne initiativ til et møte

Aktivist Paul Omar Lervåg kritiserer HEF for ikke å møte de sekulære organisasjonene av eks-muslimer og sekulære muslimer. Kristin Mile svarer at forbundet er åpent for et møte.

Et flertall mener kommunene bør ha ansvaret for gravferdsforvaltningen

Og færre enn femti prosent av de under femti år ønsker gravferd i regi av Den norske kirke, viser en ny undersøkelse gjort for Human-Etisk Forbund.

Humanistisk uke med døden som tema

I dag går startskuddet for årets Humanistiske uke i regi av Human-Etisk Forbund. Med omkring 200 arrangement de neste par ukene, blant annet undringsløyper, debattmøter, bokbad, filosofikvelder, en rekke foredrag – og dødskafeer. For døden er ett av temaene det fokuseres på i år.

 
HEFs hovedstyre delt om nasjonalt niqab-forbud

Styreleder Tom Hedalen ønsket at HEF skulle støtte regjeringens forslag til nasjonalt forbud mot niqab i utdanningsinstitusjoner, men ble nedstemt av flertallet i Hovedstyret. Før HEF har levert sin høringsuttalelse delte han sin mening på Facebook.

Hva betyr valgresultatet for livssynspolitikken?

At det ikke ble regjeringsskifte kan bety at det fortere kommer ny lov om tros- og livssynssamfunn, tror livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad.

Innvandringsskeptisk ungdom mer negativ til menneskerettigheter

Og ungdom som ikke tror er mer skeptisk til religionsfrihet, men støtter sterkere opp om individuelle menneskerettigheter, ifølge ny rapport fra KIFO.