Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Lars-Petter Helgestad er fornøyd med reaksjonen til sogneprest Georg Tumyr i Stavanger. - Han ser dette som en morsom gimmick. Da har han skjønt poenget. Det er akkurat det det er ment som, sier HU-lederen.

Lars-Petter Helgestad er fornøyd med reaksjonen til sogneprest Georg Tumyr i Stavanger. - Han ser dette som en morsom gimmick. Da har han skjønt poenget. Det er akkurat det det er ment som, sier HU-lederen.

Svært fornøyd med omstridt aksjon

Humanistisk Ungdom har fått mye oppmerksomhet for sin øreproppaksjon mot julegudstjenester. HU-leder Lars-Petter Helgestad synes ikke han har noe å angre på.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.12.2008 kl 14:51

I forrige uke lanserte Human-Etisk Forbunds ungdomsorganisasjon, Humanistisk Ungdom (HU), aksjonen "DON'T PREACH in my school and I WON'T THINK in your church". I forbindelse med aksjonen har medlemmer og andre kunnet bestille ørepropper for bruk under julegudstjenester.

Mange har tolket slagordet som en påstand om at kristne ikke tenker, og dette har provosert mange. HUs oppfordring om å stappe ørepropper i ørene under den tradisjonelle skolegudstjenesten før jul har heller ikke blitt tatt godt imot av alle, spesielt ikke av kristne. Men også enkelte humanister har reagert på det de oppfatter som en uverdig aksjonsform.

Mye oppmerksomhet

Provokasjoner til tross, aksjonen har skaffet HU oppmerksomhet. I de siste dagene har HU-leder Lars-Petter Helgestad gått i skytteltrafikk mellom radiostudioene for å kommentere saken og delta i debatter.

Aftenposten hadde et stort oppslag i går, der to ungdommer kritiserer aksjonen. Biskop i Den norske kirke Olav Skjevesland har kalt aksjonen "forsinket russemoro", mens Elisabeth Hartmann i reklamebyrået Siste Skrik synes aksjonen er forvirrende siden det faktisk er fritaksrett fra julegudstjeneste. - Man trenger ikke ørepropper mot noe man slipper å delta på, sier hun til Aftenposten.

Lars-Petter Helgestad har deltatt i NRK radioprogrammene Osenbanden og Politisk kvarter (8:20 min. ut i sendingen), samt tv-programmet I kveld på NRK2. Han har også debattert saken i P4 og Radio Norge.

Har ført til interessante debatter

- Jeg vil påstå at aksjonen har greid å heve denne debatten opp fra lesebrevspaltene i lokalavisene og inn på den nasjonale nyhetsagendaen, sier Lars-Petter Helgestad til Fritanke.no.

Han er godt fornøyd, og tror aksjonen har fått flere til å bli klare over hvor problematisk at norske, offentlige skoler fortsatt arrangerer julegudstjenester.

Helgestad forteller at aksjonen har avfødt fine diskusjoner både på nettstedene Facebook og Underskog, samt på blogger som Den tvilsomme humanist, for eksempel. I tillegg er saken blitt diskutert med varierende saklighetsnivå i kommentarfeltene til mange av de lokalavisene som la ut NTB-meldingen om saken. I debattspalten til Fritanke.no er det også et par innlegg om saken.

Helgestad forteller at tilbakemeldingene til HU også har vært delte.

- Vi har fått tilbakemeldinger både fra kristne og humanister som ikke liker aksjonsformen, men samtidig har vi fått mye skryt også. Mange sier at det er bra at vi tør å være litt frekke.

Han understreker at aksjonen er provosert fram av den dominans kristendommen har hatt i norsk skole i svært lang tid, og at det derfor ikke bør være så overraskende at den har fått en provoserende form.

- Mener du virkelig at kristne ikke tenker?

- Det er ikke meningen at det skal tolkes slik. Poenget er at vi skal la de kristne få ha sin religionsutøvelse i fred, og ikke plage dem med fritenkeri og religionskritikk, hvis de bare kan holde seg unna fellesskolen. Øreproppene er et symbol for at vi ikke ønsker å blande oss bort i den alvorlige tilbedelsen som faktisk finner sted under en gudstjeneste. Det betyr virkelig ikke at vi ikke tror kristne kan tenke, understreker han.

Kan godt gjøre det igjen

Helgestad er litt misfornøyd med at det nesten utelukkende har vært representanter fra KrF som har møtt ham i debatt.

- Mediene har ikke sett noen grunn til å invitere noen fra skolemyndighetene. Det synes jeg er dumt, for det er egentlig de som bør svare for seg, sier han.

- Kan det bli aktuelt med tilsvarende aksjoner senere?

- Det er slett ikke umulig. Jeg synes ikke vi har tråkket over noen grenser her, så det kan godt være at dette blir gjentatt senere. Ungdomsorganisasjoner kan jo tillate seg å være litt mer vågale i virkemidlene. Likevel må jeg si at vi ikke hadde regnet med at det skulle bli så mye oppstyr, så vi skal selvsagt evaluere dette, sier han.

- En av de som kritiserer aksjonen spør om ikke høflighet også gjelder for ungdom? Hva tenker du om det?

- Ungdom har en annen stil, og man må bruke sterkere virkemidler for å nå fram. Dette er jo ikke den første aksjonen vår. Vi har hatt mange før også. Men da fikk vi ikke noe oppmerksomhet. Men det fikk vi altså nå. Slik er medievirkeligheten, dessverre, sier Lars-Petter Helgestad.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook