Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
SV-leder Audun Lysbakken har registrert en voksende uro i det vitenskapelige miljøet i både USA og i Europa over at kreasjonisme brer om seg.
 Foto: SV - Marius Nyheim Kristoffersen

SV-leder Audun Lysbakken har registrert en voksende uro i det vitenskapelige miljøet i både USA og i Europa over at kreasjonisme brer om seg. Foto: SV - Marius Nyheim Kristoffersen

SV tar opp kreasjonisme i kristne privatskoler med Røe Isaksen

Fritanke.no har tatt en runde hos partiene; Er det greit at kristne privatskoler underviser i kreasjonisme?

Publisert:

Sist oppdatert: 15.02.2017 kl 08:46

I forrige uke skrev vi om nettstedet Skaper.no som prøver å få norske kristne privatskoler til å undervise i såkalt ung-jord kreasjonisme i tillegg til, eller istedenfor, den vitenskapelige forklaringen på livets mangfold – evolusjonslæren.

Utdanningsdirektoratet, som har i oppgave å føre tilsyn med norske skoler, har ingen regler som setter dem i stand til å gripe inn overfor private skoler som ønsker å undervise i kreasjonisme.

Kristne privatskoler «har anledning til å gjennomføre opplæringen i samsvar med sitt syn og sin overbevisning så lenge den også gir opplæring om andre syn og norsk lovgivning på området», fikk vi vite da vi spurte rådgiver i direktoratet, Peter Tryggestad.

Han understreket at Utdanningsdirektoratet har tillit til at friskolene «selv gjør fornuftige vurderinger av hvor grensen går mellom egen religion og andre syn».

KrF, Frp og Ap ser ingen grunn til å reagere

Fritanke.no har tatt kontakt med alle partier på Stortinget og spurt om de er fornøyd med dagens regelverk som skissert av Utdanningsdirektoratet, eller om de mener det er behov for innskjerpinger.

Ap, KrF og Frp svarer at de er fornøyd med dagens regelverk og har tillit til at skolene klarer å håndtere dette selv.

– Frp mener at regelverket er greit som det er. Dette går på hva noen legger i sin trosutøvelse av kristendommen. Ut i fra et vitenskapelig synspunkt inneholder de ulike religionene mange uholdbare påstander og prinsipper. Frp mener at de ulike trossamfunnene som har egne skoler må tillates å ha undervisning i «sin» religion og livssyn, skriver Bente Thorsen, skolepolitisk ansvarlig i Frp.

Hun understreker likevel at alle skoler må forholde seg til de faglige læreplanene, og at de følgelig ikke kan kutte ut undervisning i utviklingslæren.

Anders Tyvand, skolepolitisk talsmann i KrF, svarer at partiet deler Utdanningsdirektoratets tillit til at kristne og andre private skoler gjør fornuftige valg.

Tone Merete Sønsterud, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, har ingen andre kommentarer enn de Utdanningsdirektoratet har gitt, men presiserer at det er Kunnskapsdepartementets ansvar å følge opp at opplæringen er i tråd med målene i læreplanen og at undervisningen ikke skal være forkynnende.

SV bekymret, tar opp saken med kunnskapsministeren

SV er ikke enig med de andre partiene. Partileder Audun Lysbakken understreker at opplæringen i alle fag skal være kunnskaps- og faktabasert.

Han mener uttalelsene fra Utdanningsdirektoratet gir grunn til bekymring.

– Jeg er mildt sagt forbløffet dersom Utdanningsdirektoratet faktisk mener det er fritt fram for religiøse privatskoler å undervise etter egen overbevisning. Jeg forventer at alle godkjente skoler i Norge underviser i tråd med lovverket og at opplæringen i alle fag er kunnskaps- og faktabasert. Dersom dette ikke er tilfelle, må departementet vurdere å skjerpe inn kravene og godkjenningsrutinene til privatskolene, sier Lysbakken til Fritanke.no.

SV-lederen har registrert en voksende uro i det vitenskapelige miljøet i både USA og i Europa over at kreasjonisme brer om seg.

– Det må ikke være noen tvil om at vi i Norge skal stille krav om at læreplanene og kompetansemålene i naturfag skal være tuftet på forskningsbasert vitenskapelig teori, sier han.

Lysbakken har stilt spørsmål om saken til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H):

«Mener kunnskapsministeren at offentlig godkjente skoler i Norge kan undervise i kreasjonisme, enten som en erstatning for Darwins evolusjonslære, eller at man setter dem opp som to likestilte forklaringer, og er det uklarheter i lovverket som kunnskapsministeren mener bør tas tak i, for å sikre at opplæringen i religiøse friskoler er kunnskapsbasert, og ikke etter religiøs overbevisning?»

Les spørsmålet og begrunnelsen her. Svaret vil bli publisert på samme side.

OPPDATERT:
I første versjon av denne artikkelen skrev vi at SV tar opp saken "i spørretimen" på Stortinget. Det er ikke riktig. De har stilt kunnskapsministeren et skriftlig spørsmål.

Vi har spurt de andre partiene på Stortinget også, men ikke fått noe svar ennå. Vi oppdaterer denne artikkelen, evt. skriver ny sak når dette kommer.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus