Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kvinner og menn måtte gå inn ulike innganger under den muslimske id-feiringen i Grieghallen i Bergen i september. Nå raser debatten i vestlandsbyen.
 Foto: Wikimedia commons: Nina Aldin Thune

Kvinner og menn måtte gå inn ulike innganger under den muslimske id-feiringen i Grieghallen i Bergen i september. Nå raser debatten i vestlandsbyen. Foto: Wikimedia commons: Nina Aldin Thune

Strid om kjønnsdelt inngang i Bergen

Human-Etisk Forbund i Bergen reagerer på den muslimske id-feiringen i Grieghallen, der det ble annonsert ulike innganger for kvinner og menn.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.10.2015 kl 14:26

Det hele startet med et oppslag i Bergens Tidende den 29.9 om muslimsk id-feiring i Grieghallen. I artikkelen stod det at «kvinnene har fått egen inngang til bønnen i Grieghallen».

Det førte til et leserinnlegg av Vera Espeland og Egil Ertresvaag.

– Hvem har bestemt at det er greit med kjønnsdelte innganger til byens storstue? spurte de to, og nevnte at det ved Høgskolen i Oslo for noen år siden ble holdt et muslimsk møte med separate innganger for menn og kvinner, noe som senere ble påtalt og beklaget.

Nesten en måned senere, den 23. oktober, skrev organisasjonssekretær for Human-Etisk Forbund i Bergen, Stine Strøm-Andresen, et innlegg i Bergens Tidende, der hun slår fast at separate innganger for kvinner og menn i offentlige bygninger, er svært bekymringsverdig.

Strøm-Andresen spør det nye byrådet i Bergen om dette en akseptabel bruk av kommunenes bygg.

To dager senere får hun svar av nyvalgt byråd for klima, kultur og næring i Bergen kommune, Julie Andersland (V). Hun mener kjønnsdelt inngang må være innenfor toleransens grenser.

– Jeg ønsker ikke være byråden som går inn og styrer hvilke trossamfunn som har en religiøs praksis som gjør at de kan få leie kommunale lokaler, og hvilke som ikke har det, skriver hun.

Diskrimineringsombudet sier kjønnsdeling kan være greit

Strøm-Andresen svarer dagen etter at hun ikke foreslår å nekte noen å leie kommunens lokaler, men at hun er opptatt av at ingen skal diskrimineres.

– Vi synes det er særdeles underlig at diskrimineringshensyn plutselig skal legges til side bare fordi noen kan anføre en religiøs begrunnelse, skriver hun.

Også Likestillings- og diskrimineringsombudet har vært inne i saken, forteller Bergens Tidende. Her får kulturbyråd Andersland støtte for at kjønnsdeling må kunne aksepteres. I en foreløpig vurdering skriver ombudet at muslimene kunne ha reist spørsmål om diskriminering på grunn av religion hvis kommunen hadde krevd felles inngang for alle. Ombudet legger til grunn at ønsket om separate innganger har en religiøs begrunnelse.

Kultur- og debattredaktør i Bergens tidende, Hilde Sandvig, gir Stine Strøm-Andresen støtte i dagens avis, i et innlegg med tittelen Blind toleranse.

Ikke så nøye for muslimene

Men hadde egentlig den kjønnsdelte inngangen en religiøs begrunnelse? Nei, sier styreleder i Bergen Moské, Sajjad Younas, til Bergens tidende. Han sier at det ikke var så viktig for dem å ha kjønnsdelt inngang.

Younas bekrefter at det var separate innganger, men at alle satt blandet i samme sal. Han har en praktisk forklaring på den todelte inngangen. Årsaken til at kvinner ble henvist til en annen inngang, var at mange av dem hadde barnevogner og at det kom så mange til arrangementet at de uansett var nødt til å bruke flere innganger.

I den første saken fra 29. september står det imidlertid at «kvinnene har fått egen inngang til bønnen». Og når det gjelder bønn er Younas helt klar i sitt svar til Bergens tidende.

– Vi kan ikke bøye oss når det gjelder hvordan religionen sier at vi skal gjennomføre bønnen, sier han.

Debattmøte om saken torsdag kveld

Debatten har tatt av i Bergen, med lange diskusjonstråder i avisene. Human-Etisk Forbunds organisasjonssekretær Stine Strøm-Andresen, forteller at det blir et debattmøte om saken i morgen kveld, torsdag 29. oktober.

– Uansett hva som har skjedd i denne konkrete saken, reiser dette en viktig prinsipiell debatt om toleransens grenser. Den ønsker vi å løfte gjennom offentlig debatt. Det er viktig å ha klare prinsipper, og vi mener det ikke er akseptabelt å diskriminere etter kjønn, etnisitet, seksuell legning når man leier offentlige lokaler. Man lager ikke egne innganger for homofile eller mørkhudete heller, slår hun fast.

Strøm-Andresen synes ellers det er merkelig at det var nødvendig å henvise kvinner med barnevogner til en annen dør, når hovedinngangen, der mennene gikk, er den som er desidert best å komme inn gjennom hvis du har barnevogn.

– Jeg vet ikke helt hva som har skjedd, men før jeg vet noe mer om dette må jeg si dette høres merkelig ut, sier hun.

På møtet i morgen kommer Stine Willemo Strøm-Andresen og Hilde Sandvik fra Bergens Tidende. Det jobbes også med å få med byråd Julie Andersland og en representant fra Bergen Moské.

Fritanke.no har ikke fått kontakt med Sajjad Younas eller noen fra Bergen moské i dag.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus