I en reportasje lagt ut på Youtube, kan vi se en reporter med jødisk bakgrunn spørre ut deltagerne om hvorfor de har møtt opp. Vi kan også se komiker Sanderson Jones i fri dressur mens han spør folk hvilke mål de har satt seg for det nye året.

Strid om ateist-kirke i London

Den 6. januar holdt komiker Sanderson Jones det han mener er verdens første "ateist-gudstjeneste" i London. – Tull, vi var først ute med forsamlinger for ateister, sier forfatter Alain de Botton.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.01.2013 kl 13:22

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Sanderson Jones høstet mye latter på sin første Sunday Assembly, som han mener er "verdens første ateist-gudstjeneste". Se reportasje på Youtube. FOTO: Tim Dalinian Jones

Se bildet større

Alain De Botton synes komiker Sanderson Jones tar munnen for full når han mener å ha vært først ute med å arrangere ateistiske "gudstjenester". Han driver School of life som gjør noe av det samme. De Botton har også planer om å bygge et "Temple for atheism" i London. FOTO: Vincent Starr

Se bildet større

Lokalet i den nedlagte kirken var fullsatt søndag morgen den 6. januar. FOTO: Tim Dalinian Jones

Se bildet større

Forsamlingslokalet The Nave, der ateist-"gudstjenesten" ble holdt, ligger i den nedlagte St. Paul's Church i Islington, London. FOTO: Tim Dalinian Jones

Se bildet større

"Live better, help often, wonder more", er mottoet til The Sunday Assembly.

Den 6. januar samlet det seg 200 mennesker i The Nave – en nedlagt kirke i Islington i London. Der var de samlet for å overvære verdens første ateistiske "gudstjeneste", i regi av komikeren Sanderson Jones.

– Målet er å opprette en ateistisk menighet, der vi tar de beste bitene fra religionen og holder seremonier for å feire livets under. Selv i livet til en ateist, er det masse spirituelt som foregår, men på en ikke-spiritualistisk måte, sier initiativtaker Sanderson Jones til Islington Gazette.

Tiltaket har fått navnet The Sunday Assembly. Jones har planer om en rekke slike forsamlinger utover. Du kan lese mer på her , eller på Facebook.

Bryllup og begravelser også

Sanderson Jones forteller at de også har planer om å gjennomføre begravelser og bryllup etterhvert. Han er overveldet over hvor mange som møtte opp den 6. januar. Det gikk langt over forventningene. Det var bare ståplasser igjen i den nedlagte kirken som tidligere het St. Paul’s church.

På den første ateistiske «gudstjenesten», var det skapelsen som var tema. Hovedforedragsholder var barnebokforfatteren Andy Stanton. Det ble også sunget sanger som "What a wonderful world" av Louis Armstrong og "Don't look back in anger" av Oasis, samt at Sanderson Jones holdt noe man vel må kunne kalle et standup-show.

Neste forsamling blir den 3. februar. Da kommer partikkelfysiker Harry Cliff fra CERN. Les mer her.

– School of life var først ute

Dermed har Sanderson Jones tråkket solid oppi blomsterbedet til Alain De Botton, som driver den såkalte School of Life, også den stasjonert i Islington, London.

I fjor ga De Botton ut boka «Religion for Atheists: A Non-Believer's Guide to the Uses of Religion». Hovedargumentet i boka er at religion har for mange gode sider til å bli forkastet bare fordi man ikke lenger tror på Gud.

School of Life-prosjektet har ambisjoner om å være et alternativ til det fellesskapet og den læringsarenaen om livets store spørsmål som går tapt når man ikke lenger deltar i religiøst menighetsliv. School of Life holder daglige kurs, foredrag, og sosiale sammenkomster. Hver søndag morgen holdes det «preken» (sermon) over ulike tema som gjerne har med eksistensielle spørsmål å gjøre. Også School of life bruker den gamle St. Paul’s church til sine sammenkomster, i tillegg til Union Chapel og Conway hall.

De Botton har også planer om å etablere et "Atheist Temple" i London - et 46 meter høyt tårn for å feire menneskelig kunnskap og undre seg over det ukjente.

Vil ikke starte strid

Alain De Botton mener at Sanderson Jones tar for hardt i når han nå hevder å ha arrangert «verdens første ateistiske gudstjeneste».

– Vi ønsker komikerne lykke til med dette, men vi har drevet med slikt i mange år, så de burde kanskje være litt forsiktige med å si at det var de som fant på det, sier De Botton til Islington Gazette.

Han understreker at dette ikke er noen stor sak, og at han nødig vil skape noen fraksjonering. Det samme sier Sanderson Jones.

– Vi er store fans av Alain De Botton, og vil gjerne ha ham som foredragsholder. Vi ønsker ikke å bli involvert i en «hvem gjorde hva når»-diskusjon, poengterer han.

– Litt for lite undring

Avisa Church Times - Storbritannias ledende anglikanske avis - dekket seansen. De skriver at det hele faktisk lignet litt på en vanlig gudstjeneste.

- Det var folk som tok imot, og det ble servert te. Og en ivrig medhjelper kunne fortelle at det er flere plasser på galleriet, skriver journalist Madeleine Davies fra Church Times. Hun rapporterer også at mange av deltagerne så ut som om de hadde vært ute på byen kvelden i forveien.

Likevel, Davies er ikke klar for å gi arrangementet en sekser på terningen.

- Det var en merkelig blanding av standup-komikk og inspirerende tale, men ganske lite undring. Å høre at "det er ingenting før og ingenting etter" høres sikkert spennende ut hvis du er i 30-årene og har det helt fint, men det er kanskje mindre tilfredsstillende hvis du er midt i en krise. Kall meg forutinntatt, men ideen om at "hvis du tror på Gud, så er alt mulig" er mye enklere å motbevise enn Guds eksistens, skriver Davies.

Ut over dette, synes utsendingen fra den kristne avisa at vitsene var utmerkede og at de røde buksene til Sanderson Jones var fantastiske.

Se reportasje på Youtube

Siste nytt i Nyheter

– Jesus ba aldri noen «gjøre alle folkeslag til disipler»

– Det er ikke jeg som sier det. Det er kildene mine. Jeg bare refererer, sier Ronnie Johanson. Han har skrevet bok om den historiske Jesus.

Nederlandsk klinikk søker flere leger som kan hjelpe folk med å dø

En nederlandsk klinikk som har spesialisert seg på eutanasi trenger minst hundre nye leger for å møte sterkt økende etterspørsel.

Vatikanet i FN: – Frihet fra religion er ingen menneskerett

Fikk klart svar fra Elizabeth O’Casey i den internasjonale humanistunionen IHEU.

 
– Buzzfeed blåser opp anonymt sladder

Fysikkprofessoren mener Buzzfeed har hatt en klar agenda om å sverte ham og at de med vilje har oversett ting som taler til hans fordel.

Ateist kastet ut av tv-studio i Egypt

«Du tilbyr ateisme! Du tilbyr kjetteri! Jeg unnskylder til alle våre seere for å ha invitert en slik person til programmet vårt», sier den opphissede programlederen. Se videoen!

Human-Etisk Forbund fornøyd med forslag til nytt KRLE-fag

– Dette ser veldig lovende ut, sier Lars-Petter Helgestad i Human-Etisk Forbund. KrF er bekymret for mindre kristendom.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse