Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det hersker en utbredt frykt i FN for at det totale FN-budsjettet skal krympe, forteller Rune Arctander, assisterende generalsekretær i FN-sambandet.

Det hersker en utbredt frykt i FN for at det totale FN-budsjettet skal krympe, forteller Rune Arctander, assisterende generalsekretær i FN-sambandet.

Statsbudsjettet 2015:

Støtten til FN kuttes med 900 millioner

Regjeringen vil kutte de direkte overføringene til FN-organisasjoner med 906 millioner kroner – et kutt på over 20 prosent.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.10.2014 kl 12:03

Oslo (NTB): Regjeringen vil kutte de direkte overføringene til FN-organisasjoner med 906 millioner kroner – et kutt på over 20 prosent.

– Noen av kuttene er tydelige signaler til FN om at kvaliteten og rapporteringen ikke er god nok, sier assisterende generalsekretær i FN-sambandet, Rune Arctander, til NTB.

Størst kutt for UNICEF

Blant FN-organisasjonene som får størst kutt, er UNICEF. Støtten til FNs barneorganisasjon blir bortimot halvert, fra 1 milliard til 520 millioner kroner.

Imidlertid er deler av midlene flyttet over på posten for utdanning, som er styrket med 550 millioner.

– Slik viser jo myndighetene hvordan de prioriterer sine kjernesaker, sier Arctander.

Urovekkende med øremerking

Han mener imidlertid det er urovekkende at giverlandene i større grad øremerker midlene til FN. I tillegg hersker er det en utbredt frykt i FN for at det totale FN-budsjettet skal krympe, forteller han.

– Det gjør det vanskelig å lage gode, langsiktige planer fordi man hele tiden må tilpasse seg giverlandenes egne prioriteringer, sier han.

Også FNs utviklingsfond UNDP får et merkbart kutt på 50 millioner kroner.

I tillegg blir støtten til finansinstitusjoner som Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) kuttet med over 312 millioner kroner, eller 13,4 prosent, viser regjeringens forslag til statsbudsjett.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.