Storm mot Human-Etisk Forbund etter sak om «juleforbud» i Stavanger

Saken eksploderte i går kveld, onsdag 14.12, og førte til mange reaksjoner. Men så var det bare en misforståelse.

Storm mot Human-Etisk Forbund etter sak om «juleforbud» i Stavanger

Human-Etisk Forbund får skyllebøtter i sosiale medier, men har ingenting imot julefeiring og nisser.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.12.2016 kl 17:16

Se bildet større

Det hele viste seg etterhvert å være en misforståelse.

Se bildet større

Kommunikasjonssjeg i HEF, Agnieszka Bryn, har i formiddag jobbet med å tilbakevise kritikk om at forbundet er julemotstandere. FOTO: Christian Johander, HEF

Se bildet større

Human-Etisk Forbund har ingenting imot julefeiring, nisser, lys og Lucia. Bildet ble tatt til en artikkel i fjor. Fra venstre: Seremonisjef Lene Mürer, generalsekretær Kristin Mile (som Lucia), styreleder Tom Hedalen og pressesjef Jens Brun-Pedersen. FOTO: Even Gran

I dag måtte kommunikasjonsavdelingen til Human-Etisk Forbund droppe det andre de hadde tenkt å gjøre, for å svare på anklager og innspill i sosiale medier.

Utgangspunktet er en sak i Stavanger Aftenblad i går kveld om at Nylund skole i byen ikke ønsket å bruke ord som «nisseunger» og «jul» i skoleavslutningen nå før jul.

«Snart er julen her på ny» skulle erstattes med «nå er vinteren her på ny», mens «julenissen kommer hit» skal ha blitt erstattet med «våre venner kommer hit». Istedenfor å bruke ordet «julelykt» skulle ordet «vinterlykt» brukes. Og ikke minst, den kristne julesangen «Deilig er jorden» skulle bare nynnes, ikke synges.

– Noen som ikke ønsker julebudskapet ville oppfatte det som støtende at ordet jul inngår, for de henger seg opp i at når ordet jul er med så må det også være noe kristent, uttalte rektor Frøydis M.S. Anthonsen i Stavanger Aftenblads første artikkel om dette.

Det hele var en misforståelse

Etter at det hadde stormet ganske mye rundt dette i går kveld, kom det fram at det hele var en misforståelse. Elevene på Nylund skole skal likevel få lov til å synge om julelykter og julenisser, samt synge Deilig er jorden.

Den planlagte nynningen, og ikke syngingen, av Deilig er jorden har for øvrig en kunstnerisk begrunnelse blir det hevdet fra skolen, og skyldes ikke at skolen er redd for at noen skal bli støtt.

Mener «humanetikerne» har skylda

At det hele var en misforståelse la tilsynelatende ingen demper på de mange henvendelsene Human-Etisk Forbund vanligvis får når slike saker løftes fram i mediene nå i førjulstiden.

På Human-Etisk Forbunds Facebook-side er det flere som demonstrativt gjengir den angivelig «forbudte» teksten på Deilig er jorden, mens andre antyder at HEF «nekter barn å feire en gammal tradisjon i Norge», samt etterlyser mer toleranse og mener at forbundet bør «la de kristne ha tradisjonene sine i fred».

Redaktør i den kristne avisa Dagen, Vebjørn Selbekk, engasjerte seg også i går kveld. Han legger skylda på Human-Etisk Forbund.

– Hvem som står bak dette tullet? Humanetikerne selvfølgelig. De har i mange år prøvd å mistenkeliggjøre julemarkering i skolen. Resultatet blir slike latterlige tilstander som disse i Stavanger, skriver han i en kommentar på Facebook.

Måtte bruke formiddagen på å tilbakevise

Kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund, Agnieszka Bryn, avviser at Human-Etisk Forbund har noe med Nylund skoles julemarkeringer å gjøre.

– Vi i Human-Etisk Forbund har selvsagt ingenting imot at skoler synger om jul og nisser. Jula er en viktig og samlende fellestradisjon i Norge som vi selvsagt også er en del av, sier hun.

Hun forteller at det kom mange henvendelser til Human-Etisk Forbund da nyheten om «julenekten» i Stavanger sprakk i går kveld.

– Vi har fått flere henvendelser enn vanlig, og har i løpet av formiddagen jobbet med å tilbakevise de feilaktige påstandene som ofte kommer om Human-Etisk Forbund når slike saker dukker opp, sier Bryn.

Hun legger til at det er dette som er fordelen med sosiale medier, at folk kan stille spørsmål og komme med innspill, og få svar.

På grunn av pågangen har Human-Etisk Forbund lagt ut en forsikring på sine egne nettsider om at de «ikke vil sensurere jula».

– Verken humanetikere eller muslimer har noen problemer med jul

Organisasjonssekretærene på Human-Etisk Forbunds kontor i Bergen, Magnhild Bøe-Hansen og Stine Strøm-Andresen har også engasjert seg i saken. De har skrevet et innlegg i Bergens Tidende i dag for å svare på stormen som kommer mot forbundet når slike saker tar av i mediene.

– Det viste seg at saken ikke medførte riktighet og at journalisten ikke hadde sjekket med skolen før saken kom ut. Det tok ikke lang tid før kommentarfeltene flommet over av hets mot humanetikere og muslimer som fikk skylden for å stå bak, med det selvsagte målet å ødelegge julen for alle, skriver de to.

Bøe-Hansen og Strøm-Andresen oppfordrer journalister til å bli litt flinkere til å sjekke fakta før de publiserer klassiske «clickbait»-saker som dette.

– Journalistene vet konsekvensene av å skrive saker med denne vinklingen rett før jul. Det er så tydelig at folk blir hauset opp av overskrifter, glemmer å puste, før de gyver løs og blir med i en kommentarfeltdebatt der fakta ikke spiller noen rolle, skriver de to.

Og til slutt; verken muslimene eller humanetikerne har noen problemer med at det feires jul på den ene eller andre måten, skriver de.

– Vi i Human-Etisk Forbund har aldri oppfordret noen skoler til å kutte ut ordene jul, nisse eller juletrefest. De fleste humanister feirer jul, har ingenting imot nisseluer, vi går rundt juletreet, vi synger kristne julesanger og ser våre barn gå i Lucia-tog, heter det i innlegget Bøe-Hansen og Strøm-Andresen.

Se bildet større

"Vi vil ikke sensurere jula", skriver Human-Etisk Forbund på sine nettsider i dag.

Siste nytt i Nyheter

Tidligere medarbeider hardt ut mot Rasjonalitet

– De har gravd seg ned til halsen i hyllesten de får fra de verste folka på internett, sier Jan Schjetne. Han får støtte av Gunnar Tjomlid. Morten Guldberg fra Rasjonalitet stiller seg uforstående til kritikken.

Staten taper over 180 millioner hvert år på at alternativbransjen ikke betaler moms

Vi har regnet ut hvor mye alternativbransjens momsunntak er verdt.

Ville du ha gitt lommeboka di til denne mannen?

I helga arrangeres det et stort gratis kristent stevne i Oslo Spektrum med en kontroversiell predikant. Levi Fragell oppfordrer alle anstendige kristne til å holde seg unna.

 
Ledende humanist måtte slå opp med ateistbevegelsen

Chris Stedman har gitt opp å nyansere bildet av ateister. Han mener ateistbevegelsen består av folk som i alt for stor grad gjør hva de kan for å bekrefte fordommene mot dem.

Krf-forslag om gudstjenestetvang trolig ok

Den nye diskrimineringsloven beskytter ikke lenger tros- og livssynsorganisasjoner mot diskriminering. Dermed kan trolig Den norske kirke lovlig gis enerett til å pålegge skolene å møte opp på gudstjeneste.

Sola kommune prioriterer ny kirke tross krisebudsjett

– Som å kjøpe en ny familiehytte når du ikke har råd til mat, sier aksjonsleder mot ny kirke, Jone Lea, om Sola kommunens prioriteringer.