Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Forbrukerombud Gry Nergård strammer til overfor alternative behandlere.

Forbrukerombud Gry Nergård strammer til overfor alternative behandlere.

Storaksjon mot kvakksalveri

Norge har et strengt lovverk mot useriøse påstander om effekt av alternativ behandling. Lenge har det vært tilnærmet lovløse tilstander. I dag tok myndighetene grep.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.02.2013 kl 17:20

«Gjeninnfør kvakksalverloven» er et krav man stadig hører fra skeptikere. Men det er ikke sikkert det er lovverket som er problemet. Hvis man tjener penger på det, er det allerede forbudt å skape inntrykk av at udokumenterte behandlingsformer har effekt. Det er heller ikke tillatt for alternative terapeuter å behandle alvorlig syke mennesker uten eksplisitt tillatelse fra lege.

Problemet har vært oppfølgingen av lovverket. I oktober 2011 meldte for eksempel Forbrukerombudet til Fritanke.no at alternativbransjen ikke var på toppen av deres prioriteringsliste.

Alvorlige brudd

Men nå har tydeligvis Forbrukerombudet flyttet alternativbransjen lenger opp på lista. I dag offentliggjorde de resultatet av en kontrollaksjon de har hatt mot over 100 alternative behandlere. Forbrukerombudet fant mange overtramp. For eksempel påsto enkelte utøvere at de kunne behandle alvorlige sykdommer som kreft.

– Dette er alvorlige brudd. Denne markedsføringen rettes mot forbrukere i en særlig sårbar situasjon, og som etter regelverket har krav på beskyttelse mot slike effektpåstander, sier forbrukerombud Gry Nergård og fagsjef i Statens helsetilsyn Anne Myhr i en pressemelding.

Aksjonen avdekket også flere tilfeller hvor de alternative behandlerne undergraver anerkjente medisinfaglige behandlingsopplegg ved å hevde at disse ikke har effekt.

– Det er svært uheldig dersom pasienter unngår å oppsøke det ordinære helsevesenet på grunn av slike påstander. Derfor er slik markedsføring ikke tillatt, sier Anne Myhr.

Forbrukerombudet og Statens helsetilsyn mener regelverket må endres slik at forbrukerne får et bedre vern. I pressemeldingen slås det fast at det ikke er noen offentlige instanser som fører tilsyn med selve utøvelsen av behandlingen, med mindre det er helsepersonell som står for behandlingen.

Det stilles heller ingen formelle krav til kvaliteten på utdanningen til de ulike behandlingsformene, eller til at behandlerne faktisk har utdannelse innenfor behandlingsformen de tilbyr.

– Veldig mange er ikke klar over de store forskjellene mellom alternativ behandling og det ordinære helsevesenet. Det føres offentlig tilsyn på veldig mange samfunnsområder, mens alternative behandlere i prinsippet kan gjøre som de vil så lenge de ikke bryter strafferettslige bestemmelser, påpeker forbrukerombud Gry Nergård.

Svært gledelig

For å oppmuntre tilsynsmyndighetene til å gjøre det de nå har gjort, opprettet Foreningen Skepsis i fjor høst en rapporteringstjeneste, der folk kan sende inn eksempler på alternativ markedsføring de mener er lovstridig. Deretter har Skepsis samlet opp meldingene og rapportert dem samlet til myndighetene.

Christopher Dragnes Norderhaug er ansvarlig for denne tjenesten. Han er svært fornøyd med at Forbrukerombudet og Statens helsetilsyn nå endelig har gått til aksjon.

– Det var virkelig på tide. Vi har en lov som er klinkende klar, men som ikke har blitt overholdt og håndhevet. Resultatet har i praksis har vært nærmest vill-vest tilstander i alternativbransjen. Jeg håper dette kan være starten på en mer edruelig praksis, sier Norderhaug.

– Er det dere i Skepsis som har greid å overtale Forbrukerombudet til å aksjonere?

– Nei, dette er ikke bare vår fortjeneste. Jeg tror årsaken er at skepsis og kritisk tenkning i det siste har fått mer oppmerksomhet generelt sett. Saken har kommet på agendaen. Vi har selvsagt bidratt, og det har Human-Etisk Forbund og Ingen liker å bli lurt også. For ikke å snakke om NRK-serien Folkeopplysningen. Samlet sett har det blitt et trykk i samfunnet som har gjort at tilsynsmyndighetene nå endelig har reagert. Vi har hørt om deres planer om en slik aksjon lenge, og det er godt at det endelig har blitt noe av, sier han.

På TV i kveld

I kveld sender Forbrukerinspektørene på NRK1 et program der de tar for seg useriøs markedsføring og udokumenterte helsepåstander i alternativbransjen, med utgangspunkt i Forbrukerombudets aksjon.

En av fem alternative behandlere lover mer enn de har lov til, melder NRK i dag.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.