Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Siðmennt takker spesielt den islandske innenriksministeren Ögmundur Jónasson for å ha stått på for å få gjennom vedtaket som sidestiller Siðmennt med de andre tros- og livssynsorganisasjoner. Her holder Jónasson tale under utdelingen av Sidmennts humanistpris i 2012.
 Foto: Sidmennt

Siðmennt takker spesielt den islandske innenriksministeren Ögmundur Jónasson for å ha stått på for å få gjennom vedtaket som sidestiller Siðmennt med de andre tros- og livssynsorganisasjoner. Her holder Jónasson tale under utdelingen av Sidmennts humanistpris i 2012. Foto: Sidmennt

Stor seier for islandske humanister

Etter ti år med lobbyvirksomhet, vedtok det islandske Alltinget i går at ikke-religiøse livssyn har samme rett til å søke offentlig godkjennelse som religiøse livssyn.

Publisert:

Sist oppdatert: 01.02.2013 kl 09:43

– For første gang i Islands historie, anerkjenner regjeringen ikke-religiøse livssyn på linje med de religiøse. Så snart den nye loven trer i kraft, vil vi registrere oss som livssynssamfunn, skriver president i Siðmennt, Human-Etisk Forbund søsterorganisasjon på Island, Hope Knutsson, i en pressemelding.

Knutsson forteller at Siðmennt har jobbet for denne lovendringen i snart ti år. Humanistorganisasjonen takker spesielt innenriksminister Ögmundur Jónasson for å ha stått på for å få gjennom dette.

Vedtaket innebærer at Siðmennt trolig vil bli tilskuddsberettiget som livssynsorganisasjon, slik Human-Etisk Forbund har vært det i Norge siden 1981. Det betyr økte inntekter for organisasjonen. Island har et tilsvarende system som Norge, der politiske bevilgninger til statskirken kompenseres overfor de andre tros- og livssynssamfunnene. Fram til nå har kompensasjonen til Siðmennts gått til Universitetet på Island.

32 representanter stemte for å gi Siðmennt status som livssynsorganisasjon, mens 18 stemte mot. Det var flertallet i den rødgrønne alliansen som fikk gjennom vedtaket, sammen med noen fristilte representanter. Partiene på høyresida stemte imot. 13 representanter avholdt seg fra å stemme.

Siðmennt har med dette blitt den andre humanistiske livssynsorganisasjonen i verden som anerkjennes som støtteberettiget av staten. Human-Etisk Forbund var først ute.

– En stor seier for nordisk humanisme

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, gratulerer sine islandske kolleger med gjennomslaget.

– Dette er svært gledelig for nordisk humanisme. Det er jo også en prosess vi i Human-Etisk Forbund har vært involvert i. Vi har støttet Siðmennt økonomisk, samt at vi har bidratt med rådgiving og kompetanseoppbygging, forteller Mile.

Hun er spent på hvordan den nye statusen vil slå ut for organisasjonen, og om de nå vil få den veksten de ser for seg.

Fortsatt statskirke

En annen forbedring av lovverket som ble vedtatt i går, er at nyfødte ikke lenger automatisk skal registreres som tilhørende morens religion. Fra nå av skal begge foreldrenes livssynstilknytning regnes med, og bare hvis disse to er i overenstemmelse med hverandre.

Siðmennt mener dette er et skritt i riktig retning, selv om de ikke er fornøyd før ordningen med automatisk registrering av barn opphører fullstendig.

– Det er i strid med menneskerettighetene å automatisk registrere noen som tilhørende en religion, og spesielt når det gjelder nyfødte barn, skriver Siðmennt i pressemeldingen.

De understreker at selv om den nye loven er et skritt i riktig retning, avvikles ikke privilegiene til den evangelisk-lutherske islandske statskirken.

Human-Etisk Forbund støttet Siðmennt med 250.000 kroner i fjor

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.