Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Lokallagsleder for KrF i Stavanger synes skolesjefen bør gi beskjed om at skolene kan fortsette å arrangere skolegudstjenester som før.

Lokallagsleder for KrF i Stavanger synes skolesjefen bør gi beskjed om at skolene kan fortsette å arrangere skolegudstjenester som før.

Skolegudstjenester:

Stavanger KrF vil ha brudd med statlige retningslinjer

Leder i Stavanger KrF er opprørt over «skrivebordsbyråkrater i Oslo». Hun mener skolesjefen må gi beskjed om at skolene kan fortsette som før.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.12.2015 kl 09:58

Anne Kristin Vik Bruns er leder i Stavanger KrF og bystyremedlem i Stavanger kommune. Hun er opprørt over de nye statlige retningslinjene om at elever bør melde seg på skolegudstjenesten. Det vil si at man ikke lenger bør ta det for gitt at alle skal delta i kirken.

– Det blir mildt sagt litt spesielt at flertallet skal måtte tilpasse seg mindretallet. Dessuten vil det medføre ekstra arbeid for skolene, sier Anne Kristin Vik Bruns til Stavanger Aftenblad.

På onsdag tar hun saken opp i oppvekststyret, og der ønsker hun at skolesjefen skal presisere at det er helt greit at skolene kan fortsette dagens praksis. Bruns mener Utdanningsdirektoratets nye anbefaling har ført til usikkerhet.

– Noen skoler beholder dagens praksis, andre innfører de anbefalte endringene, og noen avlyser julegudstjenesten som følge av dette, sier hun.

Bruns er også kritisk til at de nye retningslinjene, som innebærer store forandringer, kom alt for sent uten noen form for høring.

Skolesjefen advarer mot kontrollkrav

Skolesjef i Stavanger, Eli Gundersen, sier hun har blitt enig med rektorene om hvordan de nye anbefalingene skal håndteres, og synes politikerne bør tenke seg om før de pålegger mer kontroll og rapportering. Gundersen sier at skolene forholder seg til anbefalingen, men aksepterer at ikke alle rekker å innføre påmelding i år.

– Fra 2016 foreslår vi at deltagelse på gudstjeneste føres opp på det skjema som foreldrene fyller ut ved skolestart, der de blant annet også tar stilling til busstransport, fotografering og lignende, sier skolesjefen til Stavanger Aftenblad.

Hun har forståelse for at noen rektorer nå snakker om å prioritere arrangement som alle kan være med på, noe som kan gå på bekostning av gudstjenester.

Stavanger Aftenblad har ringt til en del kommuner i Stavanger-regionen, og der får de stort sett beskjed om at de nye retningslinjene er videresendt til rektorene uten videre kommentarer.

HEF: – Skoleelever er ingen menighet

Livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad, sier til Fritanke.no at det ikke er riktig at forslaget om aktiv påmelding ikke har vært utredet og drøftet, som KrF-politiker Anne Kristin Vik Bruns påstår.

Stålsett-utvalget anbefalte en løsning med aktiv påmelding, og Kirkerådet hadde for eksempel ingen innvendinger mot det. Husk at Stålsett-utvalget var sammensatt av et flertall kristne, sier han.

Helgestad er glad for at skolesjefen i Stavanger har videreformidlet de nye retningslinjene.

– Det må bli slutt på at KrF behandler skoleelever som de var en menighet. Vi har ingenting imot at folk går i julegudstjeneste, men det må skje etter skoletid, presiserer han.

Livssynsrådgiveren minner om hva en gudstjeneste faktisk er, slik Den norske kirke definerer det:

«Gudstjenesten er det viktigste møtestedet for kristne. Den er stedet der de kristne blir synlig som en menighet; et fellesskap av mennesker som deler troen på Gud, og Jesu Kristi oppstandelse. Den er et sted der mennesker møter hverandre, og sammen trer frem for Gud.»

– Noe slikt bør ikke skolen arrangere. Religion bør utøves på fritiden, ikke i skoletiden, slår Lars-Petter Helgestad fast.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus