Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Når britiske humanister påpeker lovbrudd, reagerer utdanningsminister i Storbritannia, Nicky Morgan, med å nekte dem å klage.
 Foto: Policy Exchange

Når britiske humanister påpeker lovbrudd, reagerer utdanningsminister i Storbritannia, Nicky Morgan, med å nekte dem å klage. Foto: Policy Exchange

Statsråd grep inn slik at britiske humanister ikke lenger kan klage på religiøse privatskoler

British Humanist Association straffes for å ha avslørt diskriminering.

Publisert:

Sist oppdatert: 03.03.2016 kl 15:31

I oktober offentliggjorde HEFs søsterorganisasjon British Humanist Association (BHA) en 122 sider lang rapport om hvordan private, religiøse skoler i England diskriminerer ved inntak.

Rapporten avslører hvordan skolene aktivt diskriminerer i strid med de statlige inntaksreglene for engelske skoler.

De private, religiøse skolene plukker akkurat de elevene de vil ha på grunnlag av foreldrenes religiøse tilhørighet, sosiale status, kjønn og etnisitet med mer. Elever og foreldre som ikke passer inn i formatet den lokale skolen ønsker seg, ikke kommer inn.

Vil stroppe «sjikanøse klager»

De formelle klagene BHA har sendt til de aktuelle skolene har ført til så mange problemer for dem at utdanningsminister Nicky Morgan, istedenfor å ta klagene på alvor, i forrige uke tok til orde for et forbud mot å klage formelt på skolenes inntakspolitikk for alle andre enn foreldrene i lokalmiljøet.

Det betyr at organisasjoner som British Humanist Association ikke lenger har anledning til å klage formelt på skolenes diskriminerende inntakspraksis.

Årsaken til dette er ifølge ministeren «å stoppe sjikanøse klager mot religiøse skoler fra sekulære aktivistgrupper».

Sjikanøst?

British Humanist Association reagerer meget sterkt på statsrådens ordbruk.

– Klagemyndigheten har gitt oss støtte i nesten alle våre klager. Likevel synes statsråden det er grunn til å kalle det «sjikanøst» når vi står opp for foreldre og barn som diskrimineres på lovstridig vis, skriver de på sine nettsider.

I en kommentar på The Independent, skriver kommunikasjonssjef i BHA, Pavan Dhaliwal, at statsråd Nicky Morgan angriper anklageren og beskytter lovbryteren.

– Hvilken del av det å avsløre vidtgripende ulovligheter er det utdanningsministeren mener er «sjikanøst»? spør Dhaliwal.

Generalsekretær i BHA, Andrew Copson, mener de religiøse skolene manipulerer inntaket sitt på kynisk vis.

– De prioriterer barna som har foreldre som kan være med å lage blomsteroppsatser og vaske i kirken. Det har til og med blitt lagt vekt på hvorvidt et barns foreldre har sex mens mor har mensen, skriver han.

BHA oppfordrer nå alle sine medlemmer til å ta kontakt med sin representant i Parlamentet for å protestere mot klagenekten til utdanningsministeren.

OPPDATERING 1. MARS: Ministeren snur – gir BHA skryt

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.