Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det er Oxford Research i Kristiansand som har fått i oppdrag av staten å evaluere Nafkam og Nifab.

Det er Oxford Research i Kristiansand som har fått i oppdrag av staten å evaluere Nafkam og Nifab.

Staten setter Nafkam under lupen

Helsedirektoratet vil vite om Nafkam mestrer å ivareta en nøytral rolle. Evalueringen skal være klar til nyttår.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.10.2013 kl 16:00

Nafkam (Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin) ble etablert i 2000. Hensikten var å forske på eventuelle virkninger av alternativ behandling, samt å forske på alternativ behandling som fenomen.

Senteret har vært omstridt siden oppstarten. Spesielt senterets «Register for eksepsjonelle sykdomsforløp, RESF» har vært sterkt kritisert. Kritikere har omtalt det som et uvitenskapelig «mirakelregister», og pekt på at i et stort utvalg vil det alltid, som en statistisk nødvendighet, finnes "eksepsjonelle sykdomsforløp". Senterleder Vinjar Fønnebø har på sin side forklart at hensikten med registeret er å lete etter mønstre i "mirakelhistoriene" som kan danne grunnlag for videre forskning.

I 2009 skrev femten professorer i biologi og medisin et protestskriv til Helse- og omsorgsdepartementet der de hevdet at Nafkam, og den underliggende informasjonstjenesten Nifab, ukritisk videreformidler virkelighetsforståelser fra alternativbransjen og dermed tilbyr et statlig godkjenningsstempel til høyst spekulative og udokumenterte helsepåstander.

Staten vil vite om Nafkam "mestrer sin nøytrale rolle"

I august utlyste Helsedirektoratet en evaluering av Nafkam.

I anbudsutlysningen ber direktoratet spesielt om en vurdering av om «Nafkam mestrer å ivareta en nøytral rolle, eller om de tilsiktet eller utilsiktet framstår som agent for bestemte partsinteresser for eller mot ulike sider ved alternativ behandling».

Det presiseres at dette er et perspektiv som skal gjelde alle temaene i evalueringen.

Preben Aavitsland skal evaluere

Ettersom dette er en evaluering som pågår, og ennå ikke er levert, er Helsedirektoratet tilbakeholdne med å kommentere hvorfor de, og Helse- og omsorgsdepartementet, har satt i gang denne evalueringen.

– Dette er noe departementet har bestemt for lenge siden, men som av ulike årsaker ikke har kommet før nå. Med den størrelsen Nafkam har, og siden det er tretten år siden de ble opprettet, er det rimelig å undersøke om de når målene sine, sier seniorrådgiver Vegard Nore i Helsedirektoratet til Fritanke.no

Nore forteller at det er Oxford Research i Kristiansand som har fått oppdraget, og at den kjente skeptikeren og epidemiologen Preben Aavitsland er en av de som deltar i evalueringsarbeidet.

Heller ikke Aavitsland kan si så mye om arbeidet når Fritanke.no tar kontakt.

– Jeg kan bekrefte at jeg er leid inn av Oxford Research for å bidra i evalueringen av Nafkam. Ut over det kan jeg ikke si noe før evalueringen er klar, sier Aavitsland.

Evalueringen skal i henhold til anbudet leveres innen 31.12.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus